Rupanya apabila mengalami masalah sembelit, batuk mahupun gatal tekak boleh amalkan minum air rendaman buah kembang semangkuk ini. Ia merupakan salah satu remedi mudah dalam kaedah Perubatan Tradisional Cina yang mudah dan boleh kita cuba amalkan.

Bukan apa, kadang-kala macam-macam cara dah kita cuba, baik perubatan moden guna ubat hospital mahupun pelbagai petua lain. Boleh cuba remedi yang dikongsikan ini pula. Malah sesuai untuk anak-anak juga.

Baca perkongsian daripada Puan Syahida Nasution ini sebagai panduan.

Al Fateh batuk. Tokmi (mak mentua saya) pernah berpesan, minum air rendaman kembang semangkuk ni bagus untuk minum waktu batuk atau gatal tekak. Kaedah ini merupakan kaedah perubatan tradisional Cina.

Minum Air Rendaman KEMBANG SEMANGKUK Bagus Atasi Sembelit, Batuk & Gatal Tekak!

Memang kami selalu pastikan stok biji kembang semangkuk ini sentiasa ada di rumah supaya air rendamannya boleh diminum bila-bila masa.

Kebiasaannya, saya akan rendamkan biji kembang semangkuk dengan air panas dalam cawan dan campurkan dengan air masak biasa ke dalam botol.Bila direndam, saiznya akan mengembang sehingga 8 kali ganda dan ianya akan mengembang menjadi seperti jelly.
Anak-anak saya sebut air jelly. Hehe.

IKLAN

Minum Air Rendaman KEMBANG SEMANGKUK Bagus Atasi Sembelit, Batuk & Gatal Tekak!

Rasa dan baunya okay saja, lebih kurang rasa dan bau air masak. Insya-Allah mudah nak suruh budak-budak ni minum.

Nisbah air rendaman adalah
1 biji kembang semangkuk : 1 air botol besar

IKLAN

Lebih menarik lagi, antara manfaat lain yang ada pada air rendaman kembang semangkuk ini adalah ianya juga bagus untuk masalah sembelit.
Kan bagus kalau saya tahu kebaikan yang satu ini waktu Al Fateh sembelit masa umur setahun lebih dulu.

Biasalah, bila tengok anak menangis ni mak dia pun ikut menangis sama. Haha.
Biji kembang semangkuk ini saya beli di Giant semalam, boleh cuba sebagai remedi untuk rawat anak-anak yang batuk nanti.

Semoga bermanfaat!

IKLAN

Mesti Baca:Amal PETUA Perahan Limau Kasturi+Kicap, Elok Serasi BATUK Cepat Sembuh!
Baca Lagi Di Sini:Bertahun Amalkan Makan Bawang Putih Bakar, PETUA BERKESAN Setiap Kali BATUK BERKAHAK!
Artikel Menarik:Berbotol Makan Ubat, Ikhtiar Guna Bahan Semulajadi Serasi Hilangkan BATUK!

Mingguan Wanita: Semoga perkongsian ini bermanfaat. Jika anak ada masalah batuk atau sembelit boleh amalkan air rendaman buah kembang semangkuk ini. Semoga menjadi salah satu ikhtiar menyembuhkan penyakit.

Sumber: Syahida Nasution

Follow kami di Facebook , Website , Instagram, YouTube , Twitter , Telegram MW dan TikTok Mingguan Wanita untuk mendapatkan info, berita terkini serta artikel-artikel menarik.