merancang anak

Biasanya kita merancang, Allah jugalah penentu segalanya, jadi dengan Allah jugalah kita berharap. Tetapi kalau nak anak-anak selesa, mak ayah kena lah merancang jarak kehamilan anak seterusnya.

Malahan badan orang perempuan juga perlukan rehat, kesihatan dan luka dalaman perlu dipulihkan terlebih dahulu, sebelum bersedia untuk melalui proses kehamilan dan bersalin sekali lagi.

Macam yang Puan Nor Azniza cuba sampaikan ini, tak salah nak anak ramai tetapi jangan sampai anak jadi mangsa.

IKLAN

Nah, jemput baca dan renungkan seketika…

Wajib merancang dan menghadkan jumlah anak jika:

1. Anda tak mampu nak sediakan bilik yang cukup dan selesa untuk anak-anak. Mengasingkan anak-anak lelaki dan perempuan.
2. Anda tak mampu nak beli pakaian yang elok-elok untuk anak-anak anda.
3. Anda tak mampu beli makanan yang berkhasiat dan elok-elok untuk anak-anak anda. (contoh, organic kan mahal)
4. Anda tak boleh nak redhakan emosi anak anda yang paling kecik utk terima adik baru… menangislah anak itu minta didukung dan anda tak mampu nak dukung sebab berpantang dan dilarang oleh orang tua.
5. Anda tak mampu beri pendidikan terbaik untuk anak-anak. Anak-anak minta beli pencel colour 26 batang pun tak mampu. Nak kertas warna pun tak mampu.

IKLAN

Hak merancang dan menghad bilangan anak adalah hak isteri sebab mereka yang membawa perut ke sana ke mari, menyusukan. Bagi mereka berehat semahu yang mereka mahu. Sehingga mereka bersedia. Suami perlu dimaklumkan dan tolong bersetuju. Positif dan empati.

Lahirkanlah anak-anak yang berkualiti. Bukan kuantiti. Jangan kerana anak ramai berderet, menyebabkan depress..anak-anak jadi mangsa marah-marah hingga tercalar emosinya.

IKLAN

Siapa yang penyabar dan mampu untuk menyediakan kelengkapan di atas, teruskan la punya anak-anak yang ramai. Kepada yang tidak mampu, jangan la membawang mereka, keluarga mereka hak mereka. Tak perlu campurtgn hal keluarga mereka. Plan lah jumlah keluarga masing-masing, jangan sibuk plan kan keluarga orang lain.

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI