Ramai mak ayah sedia maklum bahawa mulai tahun 2020, pemasangan kerusi keselamatan bayi atau carseat adalah diwajibkan. Perlaksanaan undang-undang ini, menimbulkan pelbagai reaksi. Ada yang bersetuju dan ada yang mempertikaikan pelbagai perkara berkaitan pelaksanaannya.

Mentaliti masyarakat di barat dilihat lebih bersikap terbuka dan menganggap bahawa pemasangan car seat anak merupakan satu keutamaan dan keperluan demi keselamatan anak-anak mereka. Perlu dibawa ke mana-mana sahaja walaupun menaiki kapal terbang.

Perkara dan pengalaman ini dikongsikan oleh Puan Eda Othman dalam catatannya ketika berada di luar negara, baru-baru ini.

“Apa yang saya belajar sepanjang musafir di negara orang. Negara maju… Adalah mentality mereka… Tak dinafikan apabila law mengetatkan untuk memakai car seat, mak ayah ni sampai sanggup bawak naik flight.. Dalam seat kapal terbang pun ada yang pasang.. Dan ada juga yang checked in car seat mereka bila travel intercity atau negara lain.”

“Bila negara mereka buat undang-undang begitu, memang mak ayah letak car seat ni jadi priority. Sekalipun sekecil kecil booster tetap mereka bawak kehulu kehilir. 1 sebab keselamatan anak, 1 lagi sebab mereka akan kena tahan polis dan didenda kalau takde carseat.”

Diwajibkan Tahun 2020

“Bila fikir kat Malaysia carseat bakal diwajibkan tahun 2020, saya rasa keluarga yang anak 3 ke bawah dan punyai kereta sekecil-kecil myvi, bersyukur lah kerana anda mampu letak 3 car seat dalam kereta dan mampu lindungi anak anda.”

“Saya ada sahabat yang berkerja di Jabatan Bomba di Jalan Pudu pernah berkongsi bahawa kemalangan maut melibatkan bayi yang tercampak keluar daripada kereta antara yang paling tinggi dalam dunia. Statistik bayi tidak berdosa meninggal dalam keadaan begitu sangat-sangat merisaukan di Malaysia.”

“Selalu dipangku ibu di seat hadapan, bahkan anak 2,3 tahun yang kerap gerak ke depan belakang pun sama.. Tanpa carseat..bahkan ada yang sanggup beli tilam angin untuk anak tidur tapi bila ada impak kuat, anak-anak lagi mudah tercampak apabila guna tilam itu.”

“Persoalannya sampai bila kita nak tengok anak-anak tak berdosa terlibat dalam kemalangan yang pada awalnya mampu dicegah? Biar anak menangis daripada kita yang menangis. Untung mereka yang anak tak ramai dan ada kenderaan. Letakkan keselamatan anak paling utama daripada barang-barang beg dan sebagainya.”

“Untuk mereka yang beranak lebih dari 3, saya doakan moga dipermudahkan urusan kita semua. Yang penting kita usaha cari jalan agar kita tak menjadi sebahagian daripada statistik kemalangan yang menyedihkan ini.

Letak Sebagai Keutamaan Dan Keperluan

“Ibu dan golongan BAPA lebih-lebih lagi.Tolong alert bab ni..kadang-kadang tengok anak tak de carseat, ayah main hp time driving, bawak laju lagi.Kagum tengok masyarakat barat. Sebab mereka letak bab ini sebagai keutamaan dan KEPERLUAN berbanding kemahuan.”

“Insyallah. Slowly but surely. We can make a change. Yang penting jangan salahkan kerajaan. Ketahuilah saban tahun ratusan ribu anak anak terlibat dalam kemalangan membunuh. Yang pasti pakai carseat ni tidak sesukar makan ubat kerana makan ubat ada allergy dan sebagainya tetapi bila pakai carseat, ia mampu melindung jika tidak banyak mungkin sedikit. At the very least!!! Pilihlah CE certification dan jenama yang diiktiraf agar tidak jadi masalah di kemudian hari. Nyawa anak-anak tiada galang ganti.”

“Harga carseat juga boleh kita survey. Dengar cerita bakal ada promo besar besaran untuk memberi peluang ibu bapa belikan carseat untuk anak-anak.

Sama sama kita doakan.

Sharing With Love,

Eda Othman

Baca Disini:Mak Ayah Mohon Take Note, Mulai Tahun 2020 Kerusi Keselamatan Bayi DIWAJIBKAN!

MW: Setuju sangat. Mak ayah jadikanlah pemakaian car seat ini sebagai keutamaan dan KEPERLUAN buat anak-anak.Demi melindungi nyawa dan keselamatan mereka.Nyawa anak-anak itu, tiada galang gantinya.

Sumber:Eda Othman