Sudah tentu, menarik perhatian ramai apabila sejumlah wang kertas berjumlah RM 8.2 juta jadi hiasan siling sebuah restoran di Florida.

Mungkin ramai yang tertarik dengan keunikan tersebut, malahan tentu saja mengundang juga individu yang memiliki niat yang tidak baik iaitu “mencuri”.

Menarik Perhatian Ramai

Sebuah restoran di Florida menjadi perhatian ramai kerana keunikan hiasan dalamannya yang menggantung helaian wang kertas pada bahagian siling restoran dengan nilai anggaran mencecah AS$2 juta (RM8.2 juta), lapor laman berita Oddity Central semalam.

Hiasan wang kertas di McGuire’s Irish Pub itu digantung pada tahun 1977 apabila pemiliknya, Martin McGuire dan isterinya, Molly McGuire memulakan perniagaan tersebut.

Apabila Molly mendapat wang tips pertamanya daripada pelanggan yang bernilai AS$1 (RM4.10), dia meraikan kejayaan tersebut dengan cara menulis tarikh pada wang kertas itu dan menggantungkannya di bahagian belakang kaunter bar untuk membawa tuah.

Helaian Wang Kertas RM 8.2 Juta Jadi Hiasan Siling Restoran

Bermula dari itu, para pelanggan restoran tersebut turut melakukan tindakan yang sama dengan melekat dan menggantung wang kertas dalam restoran tersebut.

“Restoran seluas 1,393.5 meter persegi ini mempunyai banyak wang kertas yang digantung di setiap sudut siling dan dinding.

“Kami mengira nilainya setiap tahun dan membayar cukai bagi setiap pertambahan jumlahnya,” ujar Martin dalam satu temu bual dengan akhbar Chicago Tribune pada tahun 1999.

IKLAN

Baca Juga Di sini:

Rekaan Seluar Jeans Unik Dengan Kesan Basah Dijual Pada Harga RM 293

Anak Rakam Tahun-Tahun Akhir Ibu Hidap Demensia Dalam Projek Foto Unik

Uniknya Rumah 100 Masjid Ini, Katanya Mampu Bertahan Hingga 100 Tahun!

Banyak Kejadian Kecurian Berlaku

Ketika temu bual itu, Martin menganggarkan nilai wang kertas tersebut adalah kira-kira AS$175,000 (RM720,600), namun kini angka itu sudah meningkat sekitar hampir AS$2 juta (RM8.2 juta).

IKLAN

Dalam pada itu, disebabkan hiasan wang kertas tersebut, banyak kejadian kecurian dan cubaan mencuri dilaporkan berlaku di McGuire’s Irish Pub.

Bagaimanapun, semua cubaan itu gagal kerana wang kertas yang digantung mempunyai tanda tangan di atasnya dengan lubang alat penebuk, menjadikannya tidak bernilai untuk urusan jual beli. – AGENSI

Mingguan Wanita : Macam-macam keunikan dicipta manusia, paling penting ianya memberi kepuasan kepada individu tersebut. Oleh itu, raikan sahaja perbezaan.

Sumber/ Foto: Kosmo Online

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirsasi dan lain-lain. Klik link ini untuk menyertainya:  https://t.me/bangkitwanitaMW

IKLAN

Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral. Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

Apa yang menarik kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini. Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

Buat Aneka Kuih Frozen. Confirm sedap, laku keras. Dibuka pada 24 Julai 2021. Peserta diberi tunjuk ajar menyediakan beberapa jenis makanan sejuk beku yang laris di pasraan seperti donut, samosa, pizza dan banyak lagi. Sila klik pautan ini untuk pendaftaran  //toko.ideaktiv.com/product/buat-aneka-kuih-frozen-confirm-sedap-laku-keras/

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita – https://www.facebook.com/mingguanwanita/
Instagram Mingguan Wanita – https://www.instagram.com/mingguanwanita/
Twitter Mingguan Wanita – https://twitter.com/MingguanWanita
Telegram : https://t.me/bangkitwanitaMW
Youtube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial