menantu

Masih ramai menantu yang tak sebulu dengan mentua disebabkan cara teguran salah atau mungkin kerana pasangan anda seorang anak Mak.

Ya, macam mana pun anda terpaksa belajar mengalah dan redha dengan kehidupan yang dilalui. Namun kalau dah tak mampu hidup sebumbung eloklah anda baca artikel oleh saudara Muhammad Naim Sulaiman untuk kesedaran bersama, baik perempuan atau lelaki anda patut berganjak…

Jangan Drastik, sabor dulu.

Tak kena mesej begitu. Tak detail. Ambil pandangan ulama, bukan pandangan logik akal dengan kes-kes negatif yang telah berlaku sebelum ini, menghukumkan ianya akan sama dgn mertua kita. Dok betul pegangan gitu.

Suami hanya wajib mengasingkan isteri apabila berlaku perselisihan faham diantara ipar dan mertua saja. Bukan terus asingkan.

Sebenarnya banyak manfaat drp mudhorat bila dekat dgn mertua. Bukan org lain pun, taraf ibu. Bukan semua mertu mcm cerita “ibu mertuaku”.

Si isteri abelajar sedikit sebanyak perangai suaminya dan kegemaran suaminya daripada ibu mertuanya. Dan harus diingat, ibu kepada suami masih ditempat utama daripada isteri dalam taggung jawab suami, sebagai kebajikan anak lelaki. Isteri di tempat kelima dalam turutan taggung jawab suami dalam islam.

IKLAN

Ibu kandung
Bapa kandung
Ibu mertua
Bapa mertua
Isteri
Anak-anak

Namun isteri wajib meletakkan suaminya no.1 dalam kewajipan taggjawab dan kebajikannya.

Suami
Anak-anak
Ibu kandung
Bapa kandung
Ibu mertu
Bapa mertua

Bagi mertua yang keseorangan dan uzur, haram bagi anak dan menantunya meninggalkannya demi kepentingan sendiri kerana hilang berkat ibu pad aanaknya.

Redha Allah terletak pada redha ibu. Jika ibu mati, ibu mertualah seterusnya. Jika tiada masalah, tak usah asingkan terus. Jangan sombong menerima teguran atau sindiran mertua kerana dia menegur seperti menegur anaknya, bahkan anak sendiri lagi teruk kena tegur, tapi tak pernah meninggalkan ibunya. Dia ibu, berhak menegur jika ada salah.

IKLAN

Maka ulama berpendapat, jika teguran atau sindiran yang sengaja membawa perbalahan, maka barulah wajib suami mengasingkan isterinya. Kena teliti satu persatu. Bukan drastik. Tak semua mereka baru berkahwin punyai penuh ilmu rumah tangga. Maka ibu bapalah pendorong ilmu.

Tambahan tertinggal:

Soalan:

Adakah terlepas nafkah suami menyediakan tempat tinggal kepada isteri yg tinggal bersama mertua?

Jawapan:

Dengan teliti ulama menjawab dan dinaqalkan dalam satu kuliah. Pertama sekali kena tanya isteri, adakah dia selesa tinggal dirumah mertua dan tiada masalah dalam menjaga auratnya? Jika selesa maka terlepas nafkah tempat tinggal.

IKLAN

Jika isteri berbalah dengan ipar atau mertua, maka tidak terlepas nafkah tempat tinggal dan wajib diasingkan.

Dan apabila tinggal bersama mertua, beberapa perkara wajib diambil kira. Ada tandas yang suku untuk isteri antara yang kena jaga. Ada ruang untuk isteri membuka auratnya.

Setengah pendapat mengatakan aurat kaki dimaafkan jika ada ipar tinggal serumah. Maka, mereka yang dalam kepayahan menyediakan tempat tinggal yang melibatkan kewangan yang besar, mendapat manfaat daripada perkara-perkara yang disediakan hukum dengan syarat mentaati segala yang ditetapkan syarak.

Ulama‬ menjawab untuk kemudahan orang awam. Nak ikut silakan tak nak tak mengapa. Sebagai contoh, Rasulullah tidak melarang para sahabat memakan Dhab, tapi baginda tidak makan Dhab. Nak makan silakan, tak makan pun tak apa. Sama seperti tinggal bersama mertua. Nak duk sekali boleh, tapi jagalah perkara-perkara yang sensitif. Nak duk asing pun boleh tak mengapa.

Jawapan untuk kemudahan orang ramai.

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI