Perkara paling mendebarkan buat mana-mana wanita hamil, tentulah menghadapi saat bersalin dalam labour room. Kata orang ibarat bertarung nyawa. Sebab ibu masih sedar, mulut memang takkan berhenti dari berzikir dan berdoa.

Inilah pengalaman manis yang dilalui oleh Nur Hawaniece Mohd Husin bersalinkan anak ketiganya di Andorra Women and Children Hospital Seri Kembangan

Syukur alhamdulillah Ya Allah. Akhirnya impian mommy nak bawa awak melihat dunia kat sini menjadi kenyataan. And the best part is awak dah jadi 1st Mutiara Andorra sayang.”

 

"MasyaAllah 2 Kali Aku Tanya Doc, Betul Ke Tak Payah Jahit?" Wanita Ini Kongsi Pengalaman Bersalin Anak Ke-3
Masa 2nd time check up

Kalau Ada Contraction Tengah Malam

Terang Nur Hawaniece untuk bersalin di Andorra, sekurang-kurangnya perlu 2 kali check up di situ. Nanti, mommy ada pilihan sama ada nak pilih Dr. Kam atau Dr. Lili.

Aku memang check up dengan Dr. Kam. Ikutkan Andorra boleh beroperasi penuh on 22hb @ 7.00 am, tapi masa 21hb malam tu Andorra kol aku.

Cakap kalau ada contraction tengah malam tu just datang je. Guard dan nurse dah standby untuk sambut kedatangan aku.

Lepas celebrate birhday anak aku yang 1st malam tu, aku start leaking pukul 3 pagi. Tapi air ketuban tak adalah keluar habis.

Husband aku terus bawa aku gi Andorra sebab sebenarnya dah 2 hari keluar darah tapi tak ada contraction.

Sampai kat Andorra around 3.45 am and guard dah ready standby bawa aku masuk. Dia call midwife dan dekat pukul 4 aku la orang 1st yang merasmikan labour room kat tingkat 4 tu. Bila chek jalan, baru buka 3.5cm.”

 

Dalam Labor Room

Midwife tu sangat bagus sebab dia tolong bacakan surah yasin dan ayat-ayat kat kita untuk kurangkan sakit contraction.

IKLAN

Pastu, kat luar pun ada ayat-ayat Al Quran terpasang. Walaupun sakit, tenang rasa hati. Tetiba aku feeling macam nak besalin anak 1st pula masa tu.

Jam 6.00 am

Bukaan baru 5-6 cm dan Dr Kam masuk tanya aku “Mama boleh solat lagi ni.. apa kata solat subuh dulu” (sangat syariah compliance).

Diaorang providekan telekung dan tanya nak solat atas katil or duduk. Aku prefer duduk la sebab masih boleh tahan lagi.”

Ayat-ayat Al Quran sentiasa berkumandang untuk bagi kita selesa.

Jam 8.40 am

Aku dah start rasa kuat giler contraction dan dah tak tahan. Dalam 8.45 kot dah buka 10cm. Doc Kam masuk dan kepala baby dah nampak.

Walaupun dah anak ke-3 sebenarnya aku dah lupa macam mana nak teran.

Dengan bantuan kepakaran doc dan midwife serta nurse kat situ, diaorang guide aku. Dan 3 kali teran baby pun keluar.

Alhamdulillah! Cara doktor sambut baby pun bagus. Dia jaga aurat kita.”

Part paling best is tak yah kena jahit. “Masya Allah, sampai 2 kali aku tanya doc betul ke tak yah jahit?”. Berbunga-bunga hati masa tu. Hilang kejap rasa sakit.

IKLAN

Doc sporting siap tanya husband, tak nak ambil gambar ke? Apa lagi, aku suruh husband aku record lah frutiful moment tu.

Alhamdulillah, doc bagi peluang kat suami untuk potong sendiri tali pusat baby. Macam blur je husband masa tu.

Pastu doc terus ucap tahniah, peluk dan kiss kita macam mak-mak kita. Touching dan terharu sangat masa tu. Nurse-nurse dan midwife pun banyak sangat membantu dan bagi semangat.

Thank you very much to Dr Khamsiah Muda and to all Andorra’ family untuk kenangan terindah ini. All of you did a very good job and we really appreciate and never forget this moment. The best place and professional team that we had in our life.

 

"MasyaAllah 2 Kali Aku Tanya Doc, Betul Ke Tak Payah Jahit?" Wanita Ini Kongsi Pengalaman Bersalin Anak Ke-3

 

Welcome to the world baby.
Laila luthfia binti Azrul Anuar
22122017 @ 08:47am
3.33kg

IKLAN

 

"MasyaAllah 2 Kali Aku Tanya Doc, Betul Ke Tak Payah Jahit?" Wanita Ini Kongsi Pengalaman Bersalin Anak Ke-3
Dah last day kat sini.. bilik cantik

Dalam Wad

Jam 10.30 am kot

Diaorang bawa aku turun ward dan surprise. Andorra bg PRIVILEGE SINGLE ROOM sebab 1st baby lahir kat situ. (Actually aku ambil pakej yang 4 bedded – refer pakej diaorang kat fb Andorra eh)

Sepanjang dalam ward aku dilayan macam permaisuri beb! Dari A sampai A semua diaorang buatkan termasuklah nak tolong mandikan aku sekali.

Ha, bestkan. Tapi aku mandi sendiri je sebab malam tu dan esoknya aku dah kuat sikit.

As usual doc akan melawat dan tanya perkembangan kita dan minta review pasal bilik ok ke tak, makan ok ke tak.

 

Makanan

Yang ni aku rasa paling best lah sebab Chef Zubirkan yang masakkan.
– ikan pun both favourite aku, salmon and kod.
– cuma 3 kali makan jelah kat sini.
– breakfast,lunch dan dinner semua superb. Tapi laki aku lah yang makan. Aku makan ikan je. (masih mengamalkan pantang cara lama hokey)
– kalau single room.. macam hospital lain gak. Boleh nak bawa the whole family tidur kat sana tapi bawalah toto sendiri ya. Kerusi boleh laras ada lah untuk seorang tidur.
– toilettries also provided except towel.

 

Extra

– The whole Andorra’s family sangat membantu
– Persekitaran sangat selesa
– Nurse-nurse sangat prihatin
– Promo price sangat WORTH IT
– tqsm kat suami Dr. kham sebab sudi tahniqkan baby.

RATING : 5 Bintang

Baca Sini : 2 Kali Wanita Ini Ikut Kelas Antenatal, Tapi Kelas Kedua Ini Bukan Saja Happening Malah Buatnya Terpukau

Sumber/Foto : Nur Hawaniece Mohd Husin