2 Kali Wanita Ini Ikut Kelas Antenatal, Tapi Kelas Kedua Ini Bukan Saja Happening Malah Buatnya Terpukau

Bakal ibu muda yang menggunakan akaun Facebook Ashraf Amalina ini telah berkongsi satu status yang bukan saja memukau dirinya, malah anda yang melihatnya.

Catatannya tentang pengalaman dirinya mengikuti kelas antenatal (kelas persediaan untuk ibu bersalin) kali kedua. Apa yang memukau pandangan adalah hiasan dalaman hospital swasta iaitu tempat kelas diadakan bagaikan bertaraf hotel.

To be honest, actually ni second time join ANTENATAL CLASS. Before this join dekat hospital private yang lain, but kali ni join under Andorra Woman & Children Hospital.

Well, as young parents to be (umur memasing 23 kira aci la tu young kan? memang rasa nervous yakmat nak tunggu baby keluar . Nak nak first baby. So kena la timba ilmu bebanyak sampai 2 kali masuk kelas tau. Ching ! “

Akuinya lagi, pasangan suami isteri ini lebih selesa memilih kelas antenatal kerana speakernya semua bagus-bagus.

Tak mengantuk langsung dalam kelas. Sangat happening and apa yang disampaikan terus masuk telinga serap dalam otak tau.

Mula-mula sampai and park kereta tengok bangunan pun dah cukup menteramkan jiwa. Sooo English style ok. Itu baru design luar bangunan belum tengok interior design lagi. Memang cantik bak hangggg!”

Sebaik masuk ke pintu hospital, mereka dijemput oleh Pn. Zaila, CEO Andorra. Bt the way, rasa adore sangat dengan beliau, very informative and tak sombong.

IKLAN

Bukan CEO je, memang semua staff kat sana sangat helpful and tak lokek senyuman langsung. Yang ni memang tak tipu.

Boleh kumpul pahala tau, terpandang kejap pun terus senyum (Dalam Islam, senyuman juga adalah salah satu bentuk sedekah dan individu yang mengamalkannya akan memperoleh ganjaran pahala sekiranya berbuat demikian)

Kelas Antenatal Bermula

Dengan bacaan doa oleh En. Faris ( if am not mistaken his name la ) diikuti ucapan from their founder, Dr Khamsiah bt Muda. Rasa terharu bila beliau bagi speech sebab kenapa nak buka hospital sendiri.

Her speech already made me want to deliver here ! Apa yang kita nak, memang ada pada hospital ni tau.

Also speech tentang ‘REZEKI’ from Sheikh Dr. Tawfique, executive director yang sangat menusuk kalbu jiwa encik suami (Ashraf). Very inspiring and motivated !

IKLAN

Modul Kelas Antenatal

Banyak manfaat join kelas ni, dapat ilmu pasal Probiotic, What to expect in labour room, Nutrition, Exercise, Father role annnnnnnnd paling best pasal breastfeeding (since iols bercita-cita nak fully BF baby till 2 years old).

Diajar juga cara pernafasan yang betul masa dalam labour room (this one memang sekarang selalu terfikir kat kepala macam mana nak beranak since rasa takut seram sejuk sangat memikirkan ‘Contraction Pain and Episotomy’)

Siap praktikal kelas tau cara bernafas dengan betul and kena cubit-cubit lagi dengan suami (konon-konon contraction lettew) haha.

Bukan takat belajar tengok video tulis gitu je ok ! Semua module yang disediakan memang buatkan hati ni rasa lega and tak perlu lagi susah nak tidur sebab dah tahu teknik-teknik masa nak bersalin. Apa yang dah diceritakan dalam kelas memang dah cukup positif kan minda.

Makanan

Memang lebih dari 5 tau. For sure la sedap kalau dah Chef Zubir Zain and team. Terkinja-kinja perut nak makan.

IKLAN

Too much variety of food sampai tak termakan semuanya. Nak makan banyak mana pun makan la, tak ada control-control punya masa nak ambil makanan.

Goodies

Banyak gila tak terkata siap dapat lucky draw ! Yeay. Fee registration more than berbaloi tahu tak. Overall, boleh kata kelas yang terbaik kami suami isteri pernah join !

Hospital ni SHARIAH COMPLIANCE tau. Apa yang dimaklumkan is dekat level Maternity Ward takkan ada staff lelaki yang akan masuk kecuali ada kerja-kerja maintenance (itupun akan diescort oleh staff wanita ya)

From A to Z memang semua yang merawat and handle patient adalah wanita. Memang menepati citarasa Ashraf nak isteri dia bersalin kat sini. (well my husband so choosy than me, siapa je tak kenal perangai cerewet dia

Tambahnya, hospital ini bukan khas for Muslim sahaja, for NON-MUSLIM pun boleh tau. Yang penting anda mestilah WANITA dan KANAK-KANAK.

Untuk LELAKI pun boleh but for emergency case only, kalau perlu warded akan ditransfer ke Hospital yang terdekat.

Sumber/Foto : Facebook Ashraf Amalina