Setiap wanita yang berkahwin tentu impikan untuk menjadi seorang ibu. Rezekinya, ada dapat seorang saja, kembar dan tak kurang juga berderet-deret anak.

Namun, tak semua wanita berpeluang jadi ibu. Banyak usaha yang dilakukan tapi belum ada rezeki untuk di bergelar ibu. Ini belum lagi dengan saiz badan yang boleh memberi risiko bila mengandung.

Selalu kita dengar, orang berisi sukar untuk dapat anak dan dikaitkan dengan masalah kesihatan. Ada alasan-alasan dan nasihat yang tersendiri daripada pakar.

Walau bagaimanapun, lain pula jadinya pada perkongsian ini. Berbadan berisi tapi rezeki dapat hamil kembar 3. Atas nasihat doktor, dia diminta untuk gugurkan dan hanya boleh hamil anak seorang saja. Namun dia nekad dan akhirnya mampu lahirkan kembar tiga.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Hamil Kembar 4 Sebaik Ambil Anak Angkat 4 Beradik, Bertuah Sungguh!

“Tak Sanggup Jaga Terlalu Ramai & Hamil Pasangan Kembar Kelima, Wanita Ditinggal Suami!

Berpeluang Menjadi Ibu, Tekad Hamil Kembar 3

Ange, seorang isteri yang bersaiz besar. Sangat mengejutkan apabila dia hamil kembar 3 an doktor menasihatkan untuk gugurkan satu atau dua bayi dalam kandungannya kerana bimbang tahap kesihatan.

Masih Berpeluang Jadi Ibu, Hampir Gugurkan Kembar 3, Alasan Doktor ‘Terlalu Gemuk’
.

Sebelum ini, dia pernah melahirkan seorang anak perempuan pada tahun 2016. Kini dia hamil kembar tiga pada usia 38 tahun.

Dia melahirkan seorang anak perempuan ketika berusia 3 tahun pada 2016 dan awal tahun ini, tidak sangka sama sekali telah dia hamil kembar tiga pada usia 38 tahun.

Doktor turut memaklumkan supaya gugurkan kandungan ini kerana bimbang risiko diebetes, tekanan darah tinggi kerana faktor saiz badan. Sedangkan semasa mengandungkan anak pertamanya, Dottie, dia tidak mengalami sebarang masalah kesihatan dan anaknya dilahirkan dengan sihat.

“Bila Nak Jadi Kakak”

Sebelum hamil kembar tiga ini, Ange dan suaminya, Chris, 33 tahun telah banyak kali berusaha untuk dapatkan anak tapi tidak berjaya.

IKLAN

Masih Berpeluang Jadi Ibu, Hampir Gugurkan Kembar 3, Alasan Doktor ‘Terlalu Gemuk’
.

Pernah anaknya, Dottie bertanyakan pada Ange, bila dia akan menjadi kakak? Boleh dikatakan setiap bulan dia bertanyak hal ini sehingga membuatkan Ange sedih kerana belum dapat merealisasikan hasratnya.

Selepas dua tahun, Ange dan Chris untuk tidak lagi mengharapkan. Mereka ingin beri tumpuan pada anak perempuannya. Dia mahu menikmati hidup bertiga dengan penuh bahagia.

“Pada 9 Januari 2022, saya hadir ke majlis ulangtahun kawannya dan waktu itu dia rasa tidak sihat. Apabila pulang ke rumah, dia memberitahu suaminya, ada bau yang membuatkan tekaknya loya.

Lain pula yang dikatakan oleh suaminya. “Awak perlu ambil ujian kehamilan. Selasp mengabil ujian kehamilan, dirinya disahkan hamil.

Kehamilan Berbeza

Kehamilan Ange kali ini dirasakan agak berbeza semasa mengandungkan Dottie sebelum ini.

IKLAN

“Jadi, dia mengandaikan hamil anak lelaki dan tidak sabar untuk melihat pada imbasan nanti. Apa yang mengejutkan, saya disahkan hamil kembar tiga.

Masih Berpeluang Jadi Ibu, Hampir Gugurkan Kembar 3, Alasan Doktor ‘Terlalu Gemuk’
.

Ange mula bimbang kerana selepas ini mereka perlu ubah cara kehidupan bila hadirnya kembar tiga nanti.

“Inilah anak yang kami semua tunggu sekian lama. Mereka adalah satu keajaiban.”

Namun kegembiraan mereka bertukar jadi bimbang bila doktor mengatakan betapa bahayanya Ange mempunyai anak kembar titiga dengan keadaan dirinya yang bersaiz besar.

“Adakah saya mahu gugurkan satu atau dua janin dalam kandungan.

Tentu sekali tidak. Itulah jawapan Ange. Malah, setiap kali temujanji hospital, Ange adalah ibu kembar tiga yang tidak banyak mengalami masalah kesihatan lain.

Dalam tempoh kehamilan itu, dia turut mengalami ketidak selesaan apabila kandungan semakin membesar. Keadaan dirinya juga semakin besar sehignga sukar unuk maakan banyak atau bangun dari kerusi.

IKLAN

Akhirnya, kembar tiga yang sihat itu dilahirkan pada 18 Ogos 2022, Olive dengan berat 2.1kg, Ada seberat 2.5kg dan Tucker seberat 2.6kg. Semuanya dilahirkan melalui pembedahan.

“Mereka sempurna,” kata ibu kepada empat anak itu.

Masih Berpeluang Jadi Ibu, Hampir Gugurkan Kembar 3, Alasan Doktor ‘Terlalu Gemuk’
.

Sejak membawa pulang kembar tiga, kehidupan menjadi rollercoaster yang meletihkan dan mendebarkan untuk Ange dan Chris.

“Kami tidak banyak tidur. Tetapi saya tidak akan mengubah apa-apa.

Tiada membahagiakan saya melihat ketiga-tiga kembar luar biasa ini dan Dottie menyayangi mereka.

Masih Berpeluang Jadi Ibu, Hampir Gugurkan Kembar 3, Alasan Doktor ‘Terlalu Gemuk’
.

Masih Berpeluang Jadi Ibu, Hampir Gugurkan Kembar 3, Alasan Doktor ‘Terlalu Gemuk’
.

“Saya hanya mahu berkongsi kisah saya untuk memberi harapan mreka di luar saya terutamanya yang mempunyai masalah berbadan besar.

“Anda masih lagi berpeluang untuk menjadi ibu dan jangan sesekali putus asa,” katanya.

Mingguan Wanita : Rezeki tak pernah salah alamat. Sekali dapat terus tiga orang. Syukur.

Sumber: Mirror

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI