Sedihnya bila dengar pasangan yang sudah berpuluh tahun kahwin di ambang penceraian. Sedangkan makin lama kahwin mestilah makin sayang dan bahagia. Sebab pasangan inilah yang sentiasa bersama saat susah dan senang.

Tapi, pelik pula, makin lama kahwin tiada lagi keserasian dan merasakan pasangan dah tak cantik seperti dulu. Janganlah pandang pada keindahan fizikal pasangan tapi pandanglah pengorbanannya selama ini.

Tiada pasangan yang tak diuji, cuma kuat atau tidak ujian itu, hanya suami isteri yang mampu menyelesaikan sebaikn mungkin. Bukannya ambil jalan pintas dengan meleraikan ikatan perkahwinan.

Sepatutnya, makin lama kahwin kita dah tahu luar dalam pasangan. Jangan terus mencari kesalahan dan kekurangan pasangan. Sebaliknya kita lengkapi dan ingat kembali pengorbanan dan baktinya.

Antara pesanan Ustazah Asma’ Harun ini adalah jangan terburu-buru ambil keputusan berpisah. Pengganti yang bakal lengkapi hidup kita itu belum tentu tandingi pasangan kita sebelum ini.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Kalau Sayang Keluarga, Jangan Sesekali MULAKAN, Elak Wujudnya ORANG KETIGA

Orang KETIGA, Janganlah Bina Bahagia Atas AIR MATA Wanita Lain

Makin Lama Kahwin, Makinlah Memahami!

Duhai pasangan SUAMI ISTERI;

1. Apabila pasangan melakukan sesuatu perbuatan yang salah, dosa, maksiat atau menyakitkan hati, maka saat itu jangan hanya meletakkan kesalahan atas pasangan semata.

Walau dalam perit, tetap merenung ke dalam diri, kemungkinan apa yang berlaku ada kaitan dengan kesilapan, maksiat dan dosa diri sendiri.

IKLAN

Kesannya, kita tidak terlalu ego atau emo hingga terburu mahu berpisah. Tetap ada ruang kemaafan bagi yang berjiwa besar. Jadikan talak sebagai jalan yang akhir selepas akhir.

2. Makin lama dalam pernikahan, keindahan fizikal keduanya makin berkurang, bahkan terlihat keindahan itu pada orang lain.

Maka saat ini carilah keindahan dalam diri pasangan pada besarnya pengorbanan dan bakti yang begitu banyak, ia tidak akan mampu ditandingi oleh mana-mana pengganti.

3. Makin lama dalam hubungan, bertambah pula kenangan, maka usahakan untuk melupakan kenangan yang perit dan pahit. Kerana syaitan dan hawa nafsu tidak akan berhenti membisik dan mengulang tayang moment sedih dan pahit itu dalam fikiran. Banyakkan ucapan istia’zah ( A’uzubillahi mina Syaitanirrajim) setiap kali lintasan itu datang.

وَعَاشِرُوهُنَّ بِالْمَعْرُوفِ ۚ فَإِنْ كَرِهْتُمُوهُنَّ فَعَسَىٰ أَنْ تَكْرَهُوا شَيْئًا وَيَجْعَلَ اللَّهُ فِيهِ خَيْرًا كَثِيرًا

Dan bergaullah dengan mereka secara patut. Kemudian bila kamu tidak menyukai mereka, (maka bersabarlah) karena mungkin kamu tidak menyukai sesuatu, padahal Allah menjadikan padanya kebaikan yang banyak.” (QS. An-Nisaa’: 19)

Moga semua terus kuat hadapi Ujian Badai Rumahtangga, moga bahagia sampai Syurga.

Mingguan Wanita : Setiap suami isteri ada pasang surutnya. Jangan terlalu ikut nafsu. Bila kenangkan yang baik-baik tentang pasangan, pasti amarah dan geram pasti lenyap.

IKLAN

Sumber: Ustazah Asma’ Harun

Makin Lama Kahwin, CANTIK Pasangan Berkurang Tapi Carilah PENGORBANAN, Baktinya, Tak Mampu Ditandingi Pengganti!

Jom daftar sekarang!!! KELAS JAHITAN KREATIF

Klik link untuk daftar: https://toko.ideaktiv.com/product/kelas-jahitan-kreatif/

Tak pernah pegang mesin, tak bermakna mak-mak tak pandai menjahit. Pelajari kaedah dan teknik jahitan mudah dalam kelas satu hari sahaja.

Dalam masa beberapa jam, walaupun beginner anda mampu menyiapkan satu tote bag daripada jeans terpakai dan nasi lemak recyclable bag.

IKLAN

Projek 1: Denim Tote Bag

Jom tukar jeans yang tak muat dipakai menjadi tote bag. Teknik yang dipelajari bermula daripada cara memotong kain, membuat ukuran kain, menjahit lurus, jahit tangkai beg, cara cantuman sehinggalah siap sebiji beg.

Projek 2: Shopping Bag

Beg beli belah berbentuk nasi lemak! Beg kitar semula ini bukan saja menjimatkan ruang, malah dapat melindungi alam sekitar kerana kurangnya penggunaan beg plastik. Teknik yang bakal dipelajari adalah cara jahitan melengkung, jahitan lurus, cara mengukur saiz beg dan cara membuat lipatan.

Jangan ketinggalan sertai Kelas Jahitan Kreatif Denim Tote Bag & Shoping Bag di SewingWorld, One City Subang Jaya pada 15 Oktober 2022 bermula 930 pagi hingga 5.30 petang. Yuran RM60 sahaja.

#kelasjahitankreatif

#sewingworldgallery

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI