Ada ketikanya saat kecemasan atau hal-hal yang tidak dapat dielakkan menyebabkan kita terpaksa bawa anak-anak ke pejabat. Situasi seperti pengasuh cuti kerana hal peribadi atau sakit memaksa mak-mak atau ayah mengambil cuti. Namun jika kedua-duanya tidak dapat berbuat demikian kerana tugasan yang tidak dapat ditangguh dan penting terpaksalah membawa anak-anak ke tempat kerja juga. Sebelum ajak anak ke pejabat, ini antara tip yang perlu dibuat sebagai persiapan:

  1. Beritahu pihak atasan tentang masalah anda.

Kehadiran anak di tempat kerja boleh mengganggu suasana kerja dan produktiviti anda. Sebaiknyanya maklumkan kepada bos bahawa anda terpaksa membawa anak ke pejabat kerana keadaan yang tidak dapat dielakkan. Nyatakan alasan yang wajar pasti bos anda memahami situasi yang sedang anda hadapi.

  1. Keadaan yang kondusif

Pastikan suasana dan persekitaran kerja anda kondusif untuk membawa anak kecil. Pastikan suasana pejabat tidak berada dalam keadaan yang sibuk ketika anda membawa si kecil ke pejabat kerana ia boleh mengganggu tugas anda di samping untuk menjaga si kecil. Sediakan tempat untuk andak anda berehat dan membuat aktivitinya sendiri supaya dalam masa yang sama anda boleh bekerja.

IKLAN
  1. Persiapkan aktiviti buat anak.

Jangan lupa untuk membawa segala kelengkapan yang diperlukan untuk melekakan anak selama mereka berada di pejabat menunggu anda bekerja. Misalnya membawa permainan kegemarannya, alat tulis, buku mewarna, buku stiker, tablet dan sebagainya. Sibukkan anak agar dia tidak bosan menunggu sekaligus anda juga boleh memberi perhatian kepada kerja yang ada.

IKLAN

Mak-Mak Kusut Anak Kena Ikut Ke Pejabat, Buat 5 Benda Ni Supaya Anak Duduk Diam-diam

IKLAN
  1. Maklumkan lebih awal situasi pejabat kepada anak

Dengan memberi gambaran awal kepada anak mengenai persekitaran pejabat yang bakal dilawati akan membantu si kecil anda menyesuaikan diri. Tegaskan kepada mereka tidak boleh mengamuk atau meminta pulang sebelum habis waktu bekerja dan juga tidak mengganggu orang lain di pejabat anda dengan membuat bising.

  1. Bekalan makanan yang mencukupi

Anak-anak kecil sering lapar dan suka mengunyah. Oleh itu anda perlu siapkan bekalan susu dan snek sihat supaya anak anda tidak merengek secara tiba-tiba meminta makanan dan sebagainya.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI