Berapa lama mak-mak guna barang harian yang ada di rumah untuk satu-satu tempoh? Atau ada yang main guna dan tak kisah dengan tarikh luput barang tu. Jangan fikir barang yang ada kat rumah tu boleh pakai sepanjang masa. Kena tahu bila tarikh luputnya. Ini untuk panduan mak-mak:

Bantal – Luput antara 2-3 tahun. Jika digunakan dalam tempoh itu, ia boleh jadi tempat pembiakan bakteria kuman. Jangan sayang nak buang walaupun rasa masih elok lagi. 

Selipar – Luput dalam masa 6 bulan sahaja. Walaupun tempoh luputnya 6 bulan, saat pertama kali selipar itu menjejakkan tapaknya ke tanah, bakteria sudah mula membiak. Bila cukup 6 bulan, ia perlu diganti baru.

Span Mandi – Luput dalam masa dua minggu. Mak-mak boleh tukar span mandi 2 minggu sekali atau dengan merendamkannya ke dalam air panas menggelegak untuk hapuskan bakteria yang ada.

Tuala – Luput antara 1-3 tahun. Walaupun kita basuh dengan kerap tapi bakteria tetap ada. Apabila tempoh tiga tahun, tukarlah pada tuala yang baru. Jangan guna pada tubuh badan tuala yang sudah relai benangnya.

Berus Gigi – Luput dalam masa 3 bulan sahaja. Jika anda batuk atau selesema, apabila sudah sembuh jangan guna lagi sebaliknya ganti yang baru. Jika tidak, penyakit yang sama akan berulang kembali kerana bakteria tadi telah berkumpul dan menguasai berus gigi.

Sikat Rambut – Luput dalam masa satu tahun sahaja. Sebaiknya sikat dibasuh dengan air panas seminggu sekali dan diganti setiap satu tahun.

Minyak wangi – Luput Antara 3-4 tahun. EDP mengandungi essential oil yang hanya mampu bertahan selama 3 tahun di dalam bekas kedap udara. Namun bagi EDT, ia mampu bertahan selama 4 tahun.

Puting Bayi – Luput dalam masa 2-5 minggu sahaja. Puting wajib diganti setiap 5 minggu, tidak kira keadaannya masih elok atau tidak.

Rempah-ratus – Luput antara 1-3 tahun. Rempah-ratus seperti kayu manis, bunga lawang, cengkih dan pelaga akan mula hilang rasa dan aroma bila disimpan lebih dari 1-3 tahun. Berbeza bagi rempah yang telah diproses menjadi serbuk, tempoh luputnya lebih cepat iaitu selama 6 bulan.

Tepung – Luput dalam masa 6-12 bulan. Apabila melebihi tempoh luput, tepung akan mula dihadiri parasit dan ulat tepung (kutu)

Itulah barang yang pelu mak-mak ambik tahu. Beringat sebelum kena.

IKLAN
IKLAN
IKLAN

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI