Sememangnya dunia pekerjaan penuh dengan tekanan. Namun tekanan yang melanda mak-mak dan bapa-bapa yang berkerjaya ada yang menyebabkan anak-anak mereka menjadi mangsa. Jadi kepada mak-mak yang sentiasa sibuk pastikan anak-anak anda tidak terabai. Malah jangan jadikan tekanan sebagai satu beban sehingga anak-anak menjadi mangsa . Jom ikuti tips bersama Puan Saleha Idris iaitu Pakar Keibubapaan dan Ilmu Menguruskan Anak-Anak dalam  mengajar mak-mak dan bapa-bapa mengatasi masalah tekanan bekerja.

“Ibu bapa yang bekerja kerana mahu menampung kewangan ekonomi keluarga kerana mahu memberi keselesaan kepada anak-anak. Apa yang terjadi ada ibu bapa yang bekerja tertekan dan hingga anak-anak jadi mangsa. Mangsa yang disebut disini ialah ketidak adilan pada emosi, psikologi, mantel dan perkembangan mereka samada perkembangan sosial, emosi dan sebagainya. Kita lihat dalam kehidupan ini, manusia tidak dapat lari dari ujian kerana ujian itu didatangkan dari Allah swt adalah untuk meningkatkan makam dalam diri kita, watak dalam diri kita dan kebaikan-kebaikan yang ada dalam diri kita. Sedangkan kita manusia biasa apatah lagi Nabi, Rasul dan orang-orang yang berjaya sebelum ini tentulah ujian-ujiannya sangat hebat. Ujian sakit, ujian orang sekeliling, fitnah, kita lihat sahaja Nabi Yusoff, Nabi Muhammad dan semua orang mempunyai tekanan mereka sendiri.

“Kenapa ibu bapa tertekan di tempat kerja mereka? Ini kita perlu lihat kembali apakah faktor-faktor mereka menerima tekanan, mungkin kerana orang atasan, kerja yang terlampau banyak, gaji yang sedikit dan perbelanjaan mereka meningkat semua ini boleh menyebabkan tekanan-tekanan kepada ibu dan bapa. Dalam psikologi kita panggil mekanisme membela diri, maksudnya jika kita mempunyai masalah psikologi atau sifat-sifat emosi kita akan pindahkannya kepada yang lebih baik atau yang lebih tidak baik. Kalau ada ibu bapa yang ada tekanan mereka memarahi anak, memukul dan menjerit-jerit kepada anak kita panggil pertahanan diri secara kondusif. Maksudnya mereka menggunakan emosi yang negatif untuk melempiaskan tekanan-tekanan yang ada pada diri mereka. Sudah tentu kehidupan mereka hanya di rumah dan di tempat kerja, sudah tentu bila tak dapat marah bos dan kawan-kawan tentulah bila balik mereka sebenarnya sudah membawa bebanan-bebanan luka-luka dihati, sarat-sarat dendam dan kemarahan di mana perkara itu akan dilepaskan kepada anak-anak.

IKLAN

Salurkan Tekanan Dengan Membaca & Menyanyi 

“Istilah yang lain apabila mereka ingin menyalurkan rasa tekanan dan marah adalah displacement. Maksudnya tekanan yang diterima tetapi disalurkan ke tempat lain secara dengan lebih baik dengan membaca dan menyanyi. Ibu bapa yang marah-marah anak sehingga kadang-kadang ada yang tertampar dan terpukul anak kerana anak adalah begitu fitrah mereka suka bermain, suka mengadu pada ibu bapa, bergaduh adik beradik. Tetapi apa yang dilihat itu ialah sebagai bara-bara api kepanasan kepada ibu bapa tetapi bukan lagi syurga dalaman dalam rumahtangga kerana ibu bapa perlu selesaikan jiwa mereka, hal mereka dan sudah tentulah mesti menggunakan ilmu. Yang pertama, kalaulah mereka dapat luahkan perasaan kepada majikan, atau majikan faham dengan suasana kerja atau ada sumber manusia yang prihatin kepada perkara ini. Kerana tekanan dan kerisauan sudah melanda rakyat Malaysia, setiap tahun peratusan peningkatan menunjukkan ianya semakin bertambah. Lebih sedih bila lihat ada penderaan anak-anak disebabkan ibu dan bapa tidak pandai dan tidak ada ilmu mengawal emosi. Mereka juga mungkin kekurangan makanan rohani kerana kadangkala bila sibuk bekerja kita lupa hubungan kita dengan tuhan.

“Sudah tentuah kita boleh berjumpa dengan pakar-pakar jika kita rasa kita mempunyai masalah dan berkongsi dengan orang lain. Kerana perkongsian ini adalah salah satu contoh yang mana kita pindahkan emosi sarat kepada orag lain dan kalau bercerita dengan kaunselor atau ahli psikologi atau orang yg lebih berpengalaman mereka akan memberikan idea-idea yang baik dan membuka minda dan mindset kita bagaimana kita boleh menangani tekanan supaya tidak sampai ke rumah. Salah satu cara, kalau kita ada wang, kita boleh bawa keluarga berjalan-jalan kerana dengan itu kita boleh meningkatkan kasih sayang kepada keluarga. Mereka yang mengalami tekanan pula akan melihat cara yang lain apabila berjalan-jalan. Kerana dalam Al-Quran juga disuruh untuk kita “Berjalan-jalanlah kamu di muka bumi tuhan” kerana selain dapat menghilangkan tekanan kita dapat membuka mindset apabila melihat geografi, cuaca dan suasana yang lain kerana konteksnya yang berbeza. Kadangkala manusia ini dia berubah bukan kerana kontent yang sama tetapi konteks yang berbeza.

IKLAN

 

IKLAN

 Mak-Mak Bekerja Jangan Jadikan Anak Sebagai Mangsa

“Jadi nasihat saya ialah kita ini manusia, manusia ini adalah sesuatu yang kompleks dibina daripada elemen emosi, rohani (spiritual), akal dan jasad kita. Keempat-empat elemen ini perlu diseimbangkan, tuhan akan berikan ujian untuk melihat dan sentiasa meningkatkan makam-makam rohani, akal, emosi dan jasad jadi kalau ibu bapa di rumah selalu marah-marah kerana hormon gembiranya kurang kerana mereka tertekan. Hormon gembira ini kita akan dapat dengan beridahah, bila balik bergurau sendalah dengan anak-anak dahulu dan akan meningkatkan hormon gembira kita. Selain itu faktor pemakanan juga sangat penting, jika kita dapat masak, masaklah yang ringkas bersama anak-anak, ini boleh meningkatkan kebahagiaan anak-anak dan rumah tangga. Peluklah anak selalu dan senyum selalu insyaAllah dalam badan kita akan merembes hormon yang bagus-bagus supaya kita dapat hidup yang lebih baik harmoni dan seimbang,” ujar Puan Saleha Idris.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI