Sebagai mak ayah, anda perlu sentiasa berusaha melengkapkan perlindungan maksimum imunisasi terutamanya dalam memastikan proses tumbesaran anak sentiasa sihat tanpa sebarang masalah kesihatan.

Ancaman penyakit berjangkit berisiko untuk bayi dan kanak-kanak kerana sistem imun mereka yang masih rendah berbanding orang dewasa.

Pengetahuan, sikap peka dan persediaan mak ayah dalam menghadapi ancaman penyakit menjadi penentu utama tahap kesihatan anak pada masa hadapan

Perkongsian mengenai Vaksin Dan Kanak-Kanak oleh Pengurus Farmasi, Columbia Asia Hospital Puchong, Charis Yap Lye Lee boleh dijadikan panduan.

Vaksin Main Peranan Cegah Penyakit Berjangkit

Di dunia ini, kita wujud berdampingan dengan pelbagai jenis bakteria dan virus. Kebanyakkan mikroorganisma ini tidak mendatangkan kemudaratan namun ada yang berpotensi untuk sebaliknya.

Vaksin memainkan peranan untuk mencegah penyakit berjangkit seperti polio, batuk kering dari merebak dan menjangkiti kita.

IKLAN
Mak Ayah! Lengkapkan Perlindungan Maksimum Imunisasi Dalam Proses Tumbesaran Anak
Pengurus Farmasi, Columbia Asia Hospital Puchong, Charis Yap Lye Lee

Apa itu vaksin

Vaksin mengandungi bakteria/virus atau komponennya yang telah dilemahkan atau dimatikan. Apabila diperkenalkan ke badan, ia akan merangsang sistem imun/pertahanan kita untuk bertindak dan mengenal pasti bakteria/virus ini sebagai ancaman, dan membina antibodi yang bersesuaian untuk memusnahkannya.

Antibodi yang dibina ini akan bertindak sebagai memori pertahanan badan untuk melawan jangkitan yang serupa pada masa depan.

Artikel Berkaitan:
Ambil Pil Perancang Keluarga Lebih 5 Tahun Antara Punca Kanser Serviks!
Influenza Penyakit Bermusim. Cegah Sebelum Terkena!

IKLAN

Golongan Patut Dilindungi Adalah Bayi Dan Kanak-Kanak

Golongan yang patut dilindungi dengan pemberian vaksin adalah golongan bayi dan kanak-kanak yang berisiko tinggi kerana sistem imun mereka masih tidak matang.

Contohnya, vaksin BCG diberi kepada bayi selepas lahir untuk mencegah tuberculosis (batuk kering). Kerajaan mewajibkan pengambilan vaksin seperti yang disenaraikan dalam Jadual KKM di bawah.

Mak Ayah! Lengkapkan Perlindungan Maksimum Imunisasi Dalam Proses Tumbesaran Anak
Kerajaan mewajibkan pengambilan vaksin seperti yang disenaraikan dalam Jadual KKM

Malah terdapat juga vaksin tambahan/pilihan seperti pneumococcal, meningitis, Hepatitis A, influenza, varicella (cacar air), dan rotavirus yang boleh di dapati di kemudahan perubatan swasta.

IKLAN

Terdapat sesetengah vaksin memerlukan lebih daripada satu dos untuk memberi perlindungan maksimum (batuk kering, diptheria, tetanus) manakala ada sesetengah vaksin pula hanya memberi perlindungan untuk tempoh terhad (contohnya, tetanus) maka booster dos diperlukan.

Kesan Sampingan Jika Ada, Biasanya Adalah Ringan

Adalah sangat penting untuk melengkapkan siri vaksin untuk memastikan perlindungan maksimum. Cuba untuk mematuhi jadual immunisasi yang ditetapkan dan jika sekiranya terpaksa ditunda, digalakkan untuk mengambil immunisasi secepat mungkin.

Vaksin, seperti semua ubat-ubatan, berkemungkinan mendatangkan kesan sampingan. Bukan dikatakan semua yang mengambil vaksin akan mendapat kesan sampingan tetapi jika ada, biasanya adalah ringan seperti demam dan sakit pada tempat suntikan yang boleh sembuh dengan cepat.

Sumber: Pengurus Farmasi, Columbia Asia Hospital Puchong, Charis Yap Lye Lee