Orang cakap, anak ini cerminan mak ayah. Mak ayah yang hebat mampu mendidik anak ke arah yang lebih baik. Pandai, sopan dan cerdik.

Tapi, kalau tengok anak perangainya ‘Ya Ampun’ mulalah orang memperkatakan, mak ayah yang tak pandai didik dan jaga anak. Sebaliknya, mak ayah hebat tapi anak kurang beradab, anggaplah itu sebagai dugaan dan cabaran Allah turunkan pada mereka.

Tak susuah pun nak jadi mak ayah hebat dalam mendidik anak-anak untuk beradab dan sopan. Ikuti perkongsian daripada Cikgu Aminah Mat Yusoff ini.

Mak Ayah HEBAT Bila Berjaya Didik Anak Jaga ADAB & SOPAN Tingkahlaku

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Mak Ayah Jangan Terlalu ‘Overprotect’, Anak Jadi Terlampau Manja, Biar Dia Urus Sendiri

Tanggungjawab Ketua Keluarga Didik ADAB, Pastikan Anak Tahu HORMAT Ibu Sendiri

Info Lebih Menarik DI SINI

 

Mak Ayah Hebat Mampu Latih Anak Beradab

Petua latih anak lebih beradab

Saya kongsikan petua ibu ayah hebat yang berjaya menjadikan anak-anak mereka beradab serta sopan tingkah lakunya.

1. Apakah adab?

IKLAN

Anak tidak beradab kerana mereka tidak tahu cara beradab, tidak pernah diterangkan dan dipertontonkan kepada mereka apakah sebenarnya “Adab”

2. Aplikasi sunnah dalam keluarga

Ajari anak-anak tentang sunnah yang mudah dahulu seperti cara tidur, cara makan, cara masuk tandas, cara belajar, cara bercakap, cara bergaul dan beberapa perkara yang menjadi rutin dalam kehidupan. Segalanya mesti bermula dari ibu ayah. Jika sunnah ini subur dalam keluarga kita, anak-anak akan terbiasa tanpa perlu memaksa.

Anak-anak akan senang dibentuk dan akan tinggi sifat taatnya kepada ibu ayah.

3. Terima kasih

Ucapan terima kasih nampak simple tapi kesannya sangat hebat. Dari rutin ucapan ini anak-anak pandai menghargai, tidak merendahkan orang lain, menyuburkan rasa kasih dan sayang kepada orang yang ada di samping mereka. Ibu ayah yang mendengar ucapan ini dari seorang anak pasti hatinya sejuk, tenang dan selalu mendoakan kebaikan.

Mak Ayah HEBAT Bila Berjaya Didik Anak Jaga ADAB & SOPAN Tingkahlaku

IKLAN

4. Maafkan saya

Saya pernah jumpa murid yang selalu minta maaf, datang lambat minta maaf, cakap kuat sikit minta maaf, tak dapat hadir kelas minta maaf, sampai satu masa dia membuatkan kita rasa sayang. Hanya kerana ungkapan maaf itu membuatkan dia dihormati dan dikasihi. Betul sabda Nabi SAW orang yang lazimi ungkapan maaf akan menjadi individu yang berani, kental, akan beroleh kemuliaan dan diangkat tinggi darjatnya.

5. Ingat pesanan

Teringat pesan imam syafie jangan terlalu keras menghalang anak-anak dalam pergaulan kerana ia membuatkan mereka akan bermusuhan dengan orang lain dan jangan pula terlalu berikan mereka kebebasan sehingga mereka mula bersahabat dengan orang yang tidak baik. Ibu ayah yang pandai seimbangkan akan buat anak-anak kekal dalam posisi yang selamat.

Adab dulu baru ilmu.

Mak Ayah HEBAT Bila Berjaya Didik Anak Jaga ADAB & SOPAN Tingkahlaku

IKLAN

Mingguan Wanita : Sikap anak-anak cerminan mak ayah.

Sumber: Aminah Mat Yusoff

 

ZAMAN DAHULU BOLEH LAH NAK PERMAINKAN WANITA. SEKARANG ‘BIG NO’ Wanita hari ini PANTANG DICABAR!

Pernah diperlekehkan? Dipijak kepala? Buli atau takut berdepan masalah hidup? Dengar apa nasihat pakar. Jom sertai webinar sehari, AURA: Wanita Pantang Dicabar ini.

Klik link ini untuk daftar
penyertaan: https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-aura-wanita-pantang-dicabar/ atau
whatsapp : http://www.wasap.my/60196328758/DaftarAura

Mak Ayah HEBAT Bila Berjaya Didik Anak Jaga ADAB & SOPAN Tingkahlaku

Mingguan Wanita boleh diikuti juga di telegram :
https://t.me/bangkitwanitaMW

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI