‘Maafkan Mama..’ Anak Meninggal Sebab Influenza B, Ibu Ralat Beri Ubat Punggung
Tak pernah tak sayang. Maafkan mama kalau gagal menjaga Mu'adz, sebelum arwah pergi, petang tu dia beria-ia ajak main, pegang pipi mama cakap meow-meow.. tapi mama sibuk tengok TV, bodohnya mama masa tu, mama tak sedar tu tanda-tanda awak nak tinggalkan mama selama-lamanya.

Sayu kisah ibu ini. Anaknya, Nik Mohamad Muadz, 4 tahun meninggal dunia disebabkan Influenza B, yang pada mulanya ibunya menyangkakan anaknya cuma demam biasa. Apabila suhu naik tinggi, ibunya masukkan ubat punggung.

Selepas anak kecil ini meninggal dunia, barulah ibu ini, Farrah Meklehs tahu yang anaknya demam Influenza B dan pemberian ubat punggung memberi kesan lebih teruk pada demam anaknya.

Lebih menyayat hati, pemergian permata hati itu, membuatkan ibu alami depresi. Dan ketika ini, dirinya semakin pulih dan masih dalam rawatan untuk penyakit depresinya.

Ni sebab kematian arwah, tapi ada beberapa test masih pending… sampai sekarang aku masih tersebut nama arwah bila panggil baby fatima… aku terlalu rindukan dia… tapi Allah lagi sayangkan dia.

Arwah.. Salah Seorang Mangsa Influenza B

Hari ini 23/1/2020, sekiranya arwah masih ada, genaplah umurnya 4 tahun.
Arini aku cita sikit macam mana arwah pergi meninggalkan kami. Dia salah seorang mangsa influenza. Yang pasti kami suami isteri tak tahu dimana arwah dapat jangkitan (tapi kami ada ke airport hantar family pergi umrah).

Influenza ni cepat merebak dan kena cepat dapatkan rawatan. Jangan jadi macam aku, kerana sibuk oncall anak demam lambat dapatkan rawatan.
Pada 11/11/18, 3am – arwah dah start demam dan aku bagi supp VOREN. Alhamdulillahhh demam kebah.

Pada pukul 7 pm – pada hari sama arwah demam lagi, supp VOREN diberi lagi, tapi demam tak turun. Aku buat tepid sponging (mandi berjelum) tapi masih tak kebah.. (dalam masa sama dilema nak gi klinik untuk rawatan sebab aku oncall tak tahu nak pass kat sapa. Nilah keputusan paling bodoh sekali yang pernah aku buat)

Kol 10 pm – anak dah start menggigil demam 40.4 darjah, arwah masih boleh senyum. Nak tak nak redah je ke klinik swasta…sampai sana, alhamdulillahhh. Takde patient, masuk jumpa dr, (yang ni part paling aku nak marah sampai nak saman dr nih) Dr cuma amek temp tanpa sentuh ank aku.

Cakap tanya demam bila, tak cek pernafasan ke apa, cek tekak pon tak, dia cakap demam biasa, sebab aku dah bagi supp VOREN. Dr tak bagi ubat dah. Katanya balik jelum je.

Balik dari klinik dengan tanpa ubat, aku tak sedap hati. Direct ke HTAA… otw ke hospital anak aku macam dah drowsiness dah. Pastu dia start sawan… aku dalam kereta rasa lama sangat perjalanan nak sampai ke hospital.

Sampai ke hospital terus masuk red zone. Arwah masih drowsy lagi, Dr bagi supp valium dengan supp paracetamol dan on oksigen high flow mask. Dalam masa sama kena mandi berjelum. Anak aku dah menggigil.

Team peads dah datang dan suh admit…otw nak naik anak sawan lagi, iv valium diberi lagi. Lebih kurang kol 1 am ada kat atas kena temu ramah dengan HO.

 

‘Maafkan Mama..’ Anak Meninggal Sebab Influenza B, Ibu Ralat Beri Ubat Punggung
Ni gambar beberapa jam sebelum arwah brain death. Anak syurga ni masih ketawa masa suhu 40.4’C. Setiap kali tengok gambar ni, air mata tak putus-putus mengalir…
Mama betul-betul rindukan Mu’adz sayang.

Lepas Tukar Pampers Anak Berhenti Bernafas

Anak aku tidur (kurang sikit risau, tapi sebenarnya mase tu la anak aku dah start nak brain death) aku tukar shif dengan papa dia jaga arwah… c abang tak leh naik, jadi aku decide untuk balik memandangkan abg penat nak tido ( mase tu aku terlalu mengantuk, tak tahu lah kenapa) lebih kurang kol 3am papa dia call guna telefon hospital. Kateanya anak kritikal, dah buat CPR. Aku menggigil, tinggalkan abangnya pada kakak Balqis.

Sampai di wad, anak aku ditolak ke picu.. wayar berselirat di seluruh tubuh arwah. Aku tanya suami aku, kenapa jadi makin teruk? Suami aku cakap Dr suh lap badan anak pastu anak berak banyak sangat… lepas tukar pampers arwah berhenti bernafas.

Suami angkat dia dan tepuk banyak kali, dan akhirnya bernafas dan muntah darah. Dr datang dan tolak arwah ke bilik rawatan…lepas check Dr keluar dari bilik rawatan. Dr beritahu tiada harapan dah sebab arwah internal bleeding dan dah brain death (aku dengar brain death terus rasa luruh jantung, dengan kata lain anak aku dah tak ada) tapi suami aku suruh Dr selamatkan jugak.

Jadi Dr buat CPR dan beri bantuan pernafasan ventilator… luluh hati aku, aku tahu, aku hanya melihat jasad ank aku. Aku tak mampu nak beritahu suami apa sebenarnya berlaku. Dia sangat rapat dengan arwah. Dalam masa sama, aku berdoa supaya diberikan keajaiban. Kebetulan semua family aku ada di Mekah, aku minta mereka doakan dan solat hajat untuk anak aku.

Hari berganti hari, tapi keadaan arwah masih sama… pada hari Khamis, 15/11/18 Dr putuskan untik menukar ventilator kepada bantuan pernafasan lain (aku dah lupa nama dia + aku takde kat situ sebab balik rumah untuk mandi) dapat panggilan dari suami beritahu arwah dah sangat kritikal sampai sana arwah hembuskan nafas terakhir pada pukul 11.05am.. dia pergi dalam keadaan aku keseorangan, semua family tiada untuk uruskan arwah… mujurlah saudara terdekat ada dan sedia hulurkan bantuan.

Diagnosis arwah semasa meninggal meningoencephlitis… tapi tu bukan final diagnosis sebab masih ada beberapa test masih pending… beberapa hari selepas arwah pergi, result swab ETT sampai. tTernyata arwah pergi kerana influenza B. & baru aku tahu pemberian VOREN menyebabkan dia makin teruk (Maafkan mama, mama tak tahu baby kena influenza)

Dari dulu lagi arwah guna supp VOREN untuk turunkan suhu badan… alhamdulillahhh takde pape, tapi hari tersebut (mungkin sudah tertulis ajalnya) supp VOREN telah buat anak aku brain death dan pergi selama-lamanya.

Elak Guna Ubat Punggung Pada Anak Demam Sebelum Jumpa Doktor

Pesanan aku buat ibu bapa di luar sana, kita tak tahu anak kita demam sebab apa, untuk keselamatan, gunakan supp paracetamol sahaja (mengikut berat anak dan dos) bagi mengelakkan kejadian yang tidak diingini berlaku… sekarang aku sedar, aku belum cukup ilmu, sekadar mendengar pendapat kawan-kawan dalam merawat anak. Kadang-kadang rasa sangat-sangat bersalah pada arwah. Lebih baik jumpa doktor sebelum memberi apa-apa ubatan pada anak.

Pada anak mama Nik Mohamad Mu’adz, maafkan mama tidak menjaga baby dengan baik dan tidak menjadi mama yang baik. Mama rindu baby. Hero mama sentiasa berada di dalam hati mama.. jumpa nanti di syurga.

Dan aku, redha dengan pemergian anak tercinta, aku telah di diagnosed dengan depression (MDD), hanya masa mengubati nyawaku yang separuh hilang… alhamdulillah aku semakin pulih dari MDD walaupun masih dalam rawatan… bukan senang menerima hakikat, berat mata memandang, berat sangat bahu ini yang memikul.

Jagalah amanah Allah sebaik-baiknya, curi lah masa untuk bermain-main dengan mereka, jangan sampai 1 masa kita menyesal, dan kita tidak dapat mengundurkan masa itu.
#NikMohamadMuadz #23/1/16-15/11/18

 

[Elakkan Ubat ini jika anak anda demam selesema]

Hujung-hujung tahun ini terdapat sedikit sebanyak peningkatan kes yang melibatkan jangkitan influenza.

Sehingga mana terdapat hospital dan klinik swasta yang kehabisan ubat anti-viral untuk melawan jangkitan kuman influenza iaitu Tamiflu(Oseltamivir).

Tetapi yang paling dirisaukan adalah penggunaan ubat masuk punggung Supp Diclofenac yang digunakan pada kanak-kanak.

Ini kerana ia boleh meningkatkan risiko untuk mengalami masalah Acute Necrotizing Encephalopathy.

Dalam penyakit ini, sebahagian sel dalam otak akan mati menyebabkan otak tidak dapat menjalankan fungsinya.

Selalunya pesakit akan mempunyai simptom
🔴Perubahan dalam tingkah laku
🔴Kelihatan letih
🔴Tidak sedarkan diri
🔴Sawan

Kebanyakan daripada pesakit ini juga akan mengalami kematian otak dan tidak mudah untuk diselamatkan.

⭕️Kesimpulan⭕️

Jika anak anda mengalami demam, batuk dan selesema, gunakan ubat yang mempunyai paracetamol sahaja termasuk ubat punggung.

Elakkan pengambilan ubat diclofenac termasuk ubat suppository diclofenac untuk mengelakkan masalah acute necrotising encephalopathy.

sumber: TheDiagnosa

 

‘Maafkan Mama..’ Anak Meninggal Sebab Influenza B, Ibu Ralat Beri Ubat Punggung

Jangan guna ubat ini jika:

Demam baru sehari
Tidak diketahui demam tersebut berpunca daripada apa
Berumur kurang setahun
Kawasan rumah mempunyai kes denggi

Ubat ini dikenali dengan suppository diclofenac iaitu ubat yang dimasukkan ke dalam dubur sama seperti Supp Paracetamol untuk merawat demam. Selalunya supp diclofenac ini digunakan sebagai ubat tahan sakit tetapi ia juga boleh digunakan untuk menurunkan suhu ketika demam.

Dalam gambar ini ianya adalah brand voren. Tetapi apa-apa brand lain yang mengandungi diclofenac juga adalah ubat yang sama.

Ibubapa selalunya lebih suka menggunakan ubat jenis ini kerana ia dapat mengurangkan suhu badan pesakit dengan lebih berkesan berbanding PCM.

Cuma masalahnya apabila mereka yang mengalami demam denggi mengambil ubat ini, pesakit akan mempunyai 2 risiko iaitu:
🔴Kerosakan hati
🔴Demam denggi berdarah

Kajian telah dibuat dan mendapati mereka yang mengambil ubat jenis diclofenac iaitu ubat tahan sakit jenis NSAIDs ini mempunyai risiko yang tinggi untuk menghadapi kerosakan hati dan demam denggi berdarah. Bahkan kadar kematian juga semakin meningkat ketika mengambil ubat jenis ini.

💢Bila boleh tahu seseorang itu tidak menghadapi demam denggi ataupun tidak?

Selalunya adalah pada hari yang ke-3 setelah anak anda mengambil darah dan keputusan darah itu menunjukkan anak anda bukan menghadapi demam denggi.

Jika doktor kata boleh ambil ubat ini lepas daripada ujian darah itu, silakan. Tetapi jika doktor masih suspek denggi juga, lebih baik jangan ambil.

Selagi mana anda tidak mengetahui punca kepada demam tersebut dan doktor tidak memberi kebenaran untuk menggunakannya, dilarang untuk memberi ubat ini kepada anak anda. Sebab mudharat yang mungkin akan berlaku adalah lebih teruk berbanding faedah yang anak anda akan dapat.

Ubat ini boleh digunakan jika:
Telah diketahui punca kepada demam tersebut(darah telah diambil dan menunjukkan ia bukan disebabkan demam denggi)
Sebagai ubat tahan sakit
Tiada alahan kepada ubat ini.

Mohon follow channel telegram kami di t.me/ediagnosa untuk mendapat info kesihatan

Patutlah arwah dapat internal bleeding 😢😢

sumber : TheDiagnosa

MW : Al Fatihah buat Allahyarham Nik Mohamad Muadz, semoga roh arwah ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman.

Sumber/Foto : Farrah MekLehs