Lepas Viral ‘Beli Dryer Ibarat Hadiahkan Bibik Elektrik Kepada Isteri’, Lelaki Ini Jawab Pro & Cons Bila Setahun Pakai

Selepas mesin basuh rosak, suami ambil alih tugas basuh pakaian di kedai dobi layan diri. Sebulan juga berulang alik ke sana. Dalam pada itu, dia membuat carian di Internet mahu beli dryer untuk dihadiahkan pada isteri.

Dekat dua bulan juga Perunding Kewangan, Afyan Mat Rawi mencari dryer yang berbaloi. Lagi-lagi bibik elektrik ini akan buatkan isterinya tersenyum bahagia. Tapi tak mudah nak mencari yang harga bawah RM1000. Berkat usaha, kiraan dan kerja keras akhirnya suami ini berjaya mencarikan dryer a.k.a bibik elektrik untuk isteri.

Beliau kongsikan cara-cara mencari, membuat pembelian sampailah manfaat yang diperoleh dengan dryer yang dibelinya dan dekat setahun memberi khidmat padanya. Tak disangka-sangka, posting itu menjadi viral dan mendapat perhatian netizen. Ini jawapan kepada persoalan yang diutarakan.

Saya ada buat posting lain untuk jawab soalan-soalan yang muncul ekoran posting yang viral ini. Memang ada pro n con pakai benda ni. Gara-gara posting pasal dryer tadi, tak pasal-pasal kena buat FAQ: Dryer For Dummies.”

Jawapan Pro & Cons Lepas Setahun Pakai Dryer ‘Bibik Elektrik’

Q1: Betul ke pakaian cepat rosak jika guna dryer?

A: Saya tak pasti setakat mana ia boleh jadi cepat rosak sebab saya baru pakai setahun. Tapi memang ada yang berpengalaman begitu. Saya secara personal, tak perasan sangat.

Jadi, risiko itu tetap ada. Kalau takut dengan risiko, usah bicara soal dryer. Eh?

Q2: Berapa harga dryer tu?

A: Saya beli yang paling murah. Sekitar RM800, untuk muatan 6 kg model Midea. Sekarang tak dapat harga tu. Cuba la beli banyak-banyak, boleh jual dua-tiga tahun lagi.

Rujuk komen.

Q3: Berbaloi ke beli?

A: Memang sangat-sangat berbaloi-baloi sangat. 3 kali saya ulang “sangat”.

Q4: Dryer sahaja atau sekali dengan mesin basuh?

A: Saya beli asing dryer dan mesin basuh. Lagi senang guna serentak fungsi berbeza.

Q5: Berapa lama tempoh pengeringan.

A: Sekitar 90 ke 120 minit.

Q6: Saya tengah beratur panjang dekat dobi ni. Encik tak buat servis guna dryer tu?

A: Pernah terfikir tapi tak jadi sebab isteri bising.

Q7: Baju tak berkedut ke pakai dryer?

A: Ya, berkedut. Ini satu lagi risiko. Kalau takut dengan risiko, ….. (Rujuk Q1)

INI SOALAN PALING KERAP DITANYA

QLast: Betul ke kos eletrik bertambah?

A: Ya, memang akan ada tambahan kos elektrik apabila pakai bendalah tu. Anggaran sekitar RM20 ke RM50 sebulan bergantung penggunaan. Tapi jangan risau, ada cara yang boleh digunakan untuk jimat.

IKLAN

Caranya ialah; selepas beli mesin ini letakkan di sebelah mesin basuh bersama-sama dengan kotak. Biarkan ia di dalam kotak selama mana anda ingin jimatkan elektrik.

Strategi ini boleh digunakan untuk perkakas eletrik lain.

INI PULA SOALAN CARI PASAL

QCaripasal: Tuan jual dryer ke?

A: Tak!

 

Lepas Viral ‘Beli Dryer Ibarat Hadiahkan Bibik Elektrik Kepada Isteri’, Lelaki Ini Jawab Pro & Cons Bila Setahun Pakai

Ini Posting Viral Beli Dryer Ibarat Hadiahkan Bibik Elektrik/Kedai Dobi Untuk Isteri

Tengah buat apa tu? Tengah beratur panjang menunggu giliran di kedai dobi ke? Saya dulu macam ini juga. Beratur panjang untuk membasuh dan mengeringkan pakaian di kedai dobi. Tapi sekarang tidak lagi. Selepas wujud “bibik” eletrik ini.

Kisahnya sekitar Disember 2016 – Januari 2017. Tarikh ini saya ingat, sebab setiap kali beli barang-barang mahal, saya akan tulis tarikh pembelian pada barangan tersebut. Tujuannya untuk melihat sejauh mana ia bertahan dan betul tak ia berbaloi.

Sebelum saya beli bendalah ini, sebulan mesin basuh lama saya rosak dan sepanjang sebulan itulah saya berulang-alik ke kedai dobi layan diri berdekatan rumah untuk membasuh pakaian. Lama juga saya survey sebelum membuat keputusan. Sebulan-dua juga. Kenapa ambil masa sampai berbulan-bulan?

IKLAN

Sebab, apa sahaja barang yang berharga RM1,000 ke atas, ia adalah mahal di mata saya. Ya, apa sahaja. Dan jika dibeli, saya akan pastikan ia berbaloi dan guna sampai lunyai.

Dalam tempoh survey itu juga, saya ada tanyakan pandangan rakan-rakan facebook tentang model mesin basuh yang sesuai. Dari situlah ada yang mencadangkan mesin pengering pakaian ini. Ketika membuat tinjauan tentang alat ini, agak mahal juga.

Sebab Agak Mahal, Ini Yang Saya Buat

Apa yang saya buat ialah survey di internet dan kemudian buat perbandingan di kedai-kedai eletrik. Semua yang saya lihat berharga sekitar RM1,200 ke RM2,000 ke atas.

Ada juga model yang 2 dalam 1; mesin basuh dan pengering dalam satu mesin. Akhirnya, saya jumpa dengan satu model yang tak terkenal ini, dengan harga tak sampai RM800 untuk muatan 6 kg.

Saya cuba buat carian di Google untuk dapatkan testimoni, tapi tak banyak. Dengan waranti selama 2 tahun, saya kira ia berbaloi. Kan saya seorang konsultan kewangan? Tentulah saya berkira.

Ini congakan saya; RM800 bahagi 24 bulan = RM33 sebulan.

Kiraan ini perlu ambil sekali dengan bil eletrik, sekitar RM20 ke RM50 pada anggaran saya. Total kos termasuk eletrik sekitar RM20 ke RM70 sebulan, masih berbaloi jika dibandingkan dengan menggunakan perkhidmatan dobi layan diri.

Setelah mengambil kira semua faktor, saya beli secara online, selepas membeli mesin basuh baru untuk kegunaan keluarga dengan anak 4 orang yang bersekolah.

IKLAN

Lepas Setahun Guna, Ini Pelaburan Yang Berbaloi

Alhamdulillah, selepas setahun lebih menggunakan alat ini ia memang pelaburan berbaloi!

√    Tak perlu lagi sidai baju.

√     Apabila tak perlu sidai baju, maka tak perlu lagi angkat baju yang disidai. Hahah

√     Tak perlu risau baju lambat kering.

√     Tak perlu risau baju yang disidai menjadi basah akibat hujan.

√     Tak payah lagi ke kedai dobi untuk keringkan baju.

√     Tak perlu lagi menunggu lama di kedai dobi di musim sejuk begini.

√     Apabila tidak perlu ke dobi, maka banyak masa dapat dijimatkan. Dapat buat kerja ketika baju diberihkan.

√     Dapat keringkan baju dengan cepat jika kecemasan.

√     Dan yang paling penting, dapat ringankan beban isteri sebab selama ini isteri saya yang bannyak lakukan kerja-kerja di atas.

Selepas setahun, boleh saya simpulkan bahawa; “Membeli dryer di rumah ibarat menghadiahkan bibik / kedai dobi kepada isteri” Apa yang lebih bahagia dari melihat isteri tersenyum?

Sumber/Foto : Afyan Mat Rawi