Lelaki Ini Dedah Realiti PAHIT, Kota Paris Yang Kononnya Lambang Cinta Romantik Tu..

Menara Eiffel di Paris itulah perlambangan cinta romantis sejagat. Siapa tak rasa bahagia menatap gambar kenangan berlatar belakangkan, monumen cinta itu.

Sayangnya, bukan itu yang dialami Wazli Watisin yang menjelajah kota cinta itu secara ‘backpacker’. Apa yang dilalui jauh berbeza daripada cerita-cerita anganan indah yang didengar sebelum ini.

 

Lelaki Ini Dedah Realiti PAHIT, Kota Paris Yang Kononnya Lambang Cinta Romantik Tu..
Eiffel tower lambang kota paris. Dan tidak dinafikan, kalau sampah dan penyamun tiada di kota Paris, kota ini memang menjadi pilihan. Lupa… Polis ‘rajin’ sikit lagi

PARIS: Kota Cinta Yang Memperdaya

Kota Paris yang terkenal dengan menara eiffel, kononnya lambang cinta dan romantik. Itu mungkin pendapat sesetengah orang, bagi aku itu hanyalah sebuah metos. Realitinya kota paris adalah kota penuh tipu daya.

Bagi aku kota Paris bukan tempat yang selamat, jauh sekali dengan istilah bersih. Paris sebenarnya dipenuhi sampah dan berbau hancing. Romantik tang mana pun aku tidak tahu, mungkin lain orang lain seleranya.

Pengalaman aku bermusafir di kota Paris bukan sesuatu yang positif. Keluar sahaja dari airport Ch De Gaulle, aku terus disajikan dengan bau hancing kencing manusia di merata-rata kawasan metro (keretapi). Aku juga dihidangkan dengan pemandangan longgokan sampah sarap sepanjang menaiki metro selama beberapa hari di Paris.

Lagi sadis, aku dicopet di kota ini. Penyeluk saku di kota ini diiktiraf di antara terbaik dunia. Aku tidak bersedia sampai tahap dunia masa tu, kerana aku juga pernah sampai di kawasan Eropah Timur yang dianggap jenayah tertinggi.

Tiada pla aku mengalami peristiwa ngeri. Jibai punya penyangak… Minta-minta ko cirit birit makan hasil duit aku tu. Lagi bagus kalau buasir sekali..(Alhamdulillah kerana hatiku tergerak untuk menginsurankan semua yang aku bawa).

IKLAN

Pada rakan-rakan yang ingin mengembara, belilah insuran sebagai penyejuk hati yang lara jika ada apa-apa yang berlaku di luar jangkaan.

 

Lelaki Ini Dedah Realiti PAHIT, Kota Paris Yang Kononnya Lambang Cinta Romantik Tu..
Balai polis ni, buka 8 jam sehari je…jangan kan buat report, masuk pun gagal. Bila kami tekan interkom, cakap nak buat report, terus dia tutup lampu satu balai. Bila kami beredar dalam seratus meter, sekali aku toleh, dia on balik lampu. Tak ke celaka perangai tu… Aku terus patah balik dan bercakap pada interkom. Polis tu cakap dorang kerja office hour je. Terpaksa cari balai lain keesokan harinya. Gila punya negara maju. Jem otak memikir.

Nak Masuk Balai Polis, Sesusah Tembusi Kubu Hitler

Yang lebih sadis, kita tidak akan nampak seorang polis pun di tempat-tempat jenayah ni. Penyeluk saku boleh minum-minum kopi selepas menyeluk. Tak perlu tenaga untuk melarikan diri.

Lagi satu, pengalaman aku berurusan dengan balai polis sini macam berurusan dengan negara ketiga. Memang sangat sadis, siap polis terima report masa office hour sahaja. Kepala bejambul betul, ingat jenayah ni berlaku office hour ja ka?

Jangan cerita nak buat report dulu la, nak masuk sampai kaunter balai dia pun sesusah menembusi kubu hitler. Berlapis-lapis jeriji besi yang perlu dilalui, dan kau akan menempuhi soal siasat melalui interkom dalam bahasa yang sangat sukar difahami.

IKLAN

Sejam baru tembus kaunter la kawan…tu pun kalau tembus lah. Masa ini lah aku sangat bersyukur hidup di Malaysia, terima kasih sahabat-sahabat polis kita.

 

Lelaki Ini Dedah Realiti PAHIT, Kota Paris Yang Kononnya Lambang Cinta Romantik Tu..
Yang basah-basah tu semua kencing manusia sebenarnya. Stesen-stesen kereta api sini tiada tandas, kotor dan berbau. Kau tengok pun ada muncul rasa seram, stesen kereta api di KL 30 kali ganda lebih cantik.

Kota Paris, Kalau Inilah Cerminan Negara Maju..

Kota Paris ni dipenuhi dengan Orang ‘gipsy’ yang menyamar kononnya orang Syiria. Kalimah syahadah pun tak tau. Muka macam mat salleh juga, tapi ada air muka ala-ala Viking. Mereka buat pelbagai cara penipuan, target utama adalah pelancong.

Rusuhan di sini juga kerap berlaku, terutamanya hujung minggu. Dorang suka bakar-bakar. Semua benda mau dibakar, terutamanya kereta polis. Nasib kami baik, selepas melawat tugu apa ntah nama, terus berlaku rusuhan yang sangat teruk. Abis semua dia bakar.

Kalau tiada hal mustahak, maaf la.. Kota Paris bukan pilihan ku lagi. Biar lah Malaysia ‘mundur’ kalau ini lah cerminan negara ‘maju’. Banyak lagi kota negara Eropah yang cantik dan selamat selain Paris.

IKLAN

InsyAllah akan aku kongsikan catatan aku mengembara di 7 negara secara ‘backpacker’. Mana lah tau boleh dijadikan rujukan kawan-kawan yang ingin mengembara ‘backpacker’. Backpack sebenarnya mengajar kita erti tawakkal.

Jauh-jauh merantau, kau akan lebih bersyukur menjadi anak Malaysia. Negaraku tercinta.

Baca Sini : Paris Disneyland, Pengubat Duka Lara Kota Paris

 

Lelaki Ini Dedah Realiti PAHIT, Kota Paris Yang Kononnya Lambang Cinta Romantik Tu..
Tiga permaisuri di bawah lindunganku..

 

Sumber/Foto : Wazli Watisin

Makluman : Artikel ini diterbitkan dengan keizinan daripada penulis asal

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI