Laksam lembut cantik licin elok bergulung, kukus guna pinggan plastik!
Rupanya ada cara mudah dan tip untuk buat laksam supaya jadi tak melekat, lembut cantik, licin malah elok bergulung. Syaratnya kena pakai pinggan plastik yang disapu sedikit minyak.
Ini resipi dan cara yang dikongsikan oleh Puan Fiza Mh sebagai panduan;
Flawless teruk guys laksam ni. Siapa yang nk cuba, ini resepinya.
Bahan-Bahan:
1cawan tepung beras cap teratai
1sdm penuh tepung gandung cap ros
21/2 cawan air ( cawan yang sama dengan tepung tadi)
Minyak untuk disapu pada pinggan
**Guna pinggan plastik high heat yang bebas bpa ye. Bukannya apa, untuk keselamatan dan kesejahteraan hidup kita.
Cara Membuat:
1.Panaskan kukusan. Sapu pinggan plastik dengan minyak masak.
2.Bancuh ramuan di atas kacau sampai larut dan jangan bergentel. Curah dalam pinggan yang telah disapu minyak kemudian kukus 4-5minit.
Ads
3.Kalau dah menggelembung itu tandanya dah masak. Tunggu sejuk baru gulung ya. Buat sampai habis step ni.
Ads
Nota: Untuk kali kedua dan seterusnya tidak perlu sapu pinggan plastik dengan minyak. Cukup sekali.
Menyimpan barang-barang basah seperti ayam, daging dan makanan laut dengan betul dalam peti sejuk dan ruang sejuk beku adalah penting untuk memastikan keselamatan makanan dan menjaga kualiti. Hujung minggu memang waktu biasa mak-mak menambah stok barang basah.
Salah satu bahan wajib ada tentunya ayam mentah segar. Ayam biasanya kita beli sama ada seekor atau pun dua ekor untuk kegunaan masak memasak sepanjang minggu. Bila sudah simpan ayam di bahagian sejuk beku, tentulah ayam akan kerus kejung.
Berikut dikongsikan petua yang boleh memudahkan kerja mak-mak di dapur. Cara ini memudahkan mak-mak untuk menyimpan ketulan ayam supaya tidak melekat dan mudah dikeluarkan bila hendak dimasak.
Tip Simpan Ayam Dalam Peti Sejuk Beku
Ayam bila sudah beku, faham-faham sajalah kerasnya macam mana. Ada kala perlu masak 2-3 ketul sahaja, tapi kena rendam hampir semua. Cuba petua perkongsian Suzana Zainal ini. Nampak sangat praktikal, lebih mudah dan cepat. Jom lihat cara-caranya.
Berikut dikongsikan cara untuk menyimpan ayam, daging dan juga ikan.
Ayam Seketul-Seketul Tak Melekat
Cara-caranya:
1. Basuh ikan atau ayam atau daging bersih-bersih.
2. Selepas itu, letak dalam dulang. Pastikan tidak melekat antara satu sama lain.
3. Masukkan ke dalam peti sejuk, ruang sejuk beku dalam 2 hingga 3 jam.
4. Selepas sudah beku, ambil satu persatu dan masukkan ke dalam plastik atau bekas yang kita nak. Jadi nanti nak masak dah senang. Tak payah rendam semua. Cuma ambil berapa ketul yang kita nak masak dan rendam.
Cara Simpan Ayam Dalam Peti Sejuk Dan Ruang Sejuk Beku:
Pilih beku dengan baik: Pastikan ayam yang anda beli berada dalam keadaan baik. Elakkan membeli ayam yang sudah rosak atau punya bau yang pelik.
Pengasingan: Untuk mengelakkan percampuran bau dan rasa, ayam perlu disimpan dalam bekas kedap udara atau plastik pembungkus yang sesuai. Anda boleh memisahkan potongan-potongan ayam dengan menggunakan pembungkus plastik atau aluminium foil.
Tarikh luput: Sentiasa perhatikan tarikh luput pada bungkusan ayam yang dibeli. Gunakan ayam sebelum tarikh luput untuk memastikan kesegaran dan keselamatan makanan.
Suhu yang betul: Pastikan suhu peti sejuk adalah di bawah 4 darjah Celsius (39 darjah Fahrenheit) untuk makanan sejuk dan -18 darjah Celsius (0 darjah Fahrenheit) atau lebih rendah untuk makanan beku. Gunakan termometer peti sejuk untuk memastikan suhu yang betul.
Simpan dalam bahagian yang sesuai: Letakkan ayam dalam bahagian peti sejuk yang sesuai.
Tanda tarikh: Tandakan tarikh apabila anda menyimpan ayam dalam peti sejuk atau ruang sejuk beku. Ini akan membantu anda mengenal pasti berapa lama ayam telah disimpan.
Penyimpanan selamat dalam ruang sejuk beku: Jika anda ingin menyimpan ayam dalam ruang sejuk beku untuk tempoh yang lebih lama, pastikan ayam diletakkan dalam bekas kedap udara dan tulis tarikh penyimpanan. Gunakan plastik pembungkus untuk mengelakkan udara daripada meresap masuk ke dalam bekas.
Cara penyediaan semula: Apabila anda ingin menggunakan ayam yang telah dibekukan, alihkannya ke peti sejuk pada malam sebelumnya untuk membolehkannya mencair dengan perlahan dalam keadaan selamat. Anda juga boleh menggunakan mikrowave untuk mempercepatkan proses pencairan, tetapi pastikan ayam dimasak dengan segera selepas pencairan.
Jangan simpan semula ayam yang telah dimasak: Ayam yang telah dimasak tidak sepatutnya disimpan semula dalam peti sejuk beku kerana boleh meningkatkan risiko jangkitan makanan.
Amalkan kebersihan: Sentiasa amalkan kebersihan ketika menangani ayam. Basuh tangan anda dan alat-alat memasak dengan baik sebelum dan selepas menyentuh ayam untuk mengelakkan sebarang jangkitan kuman.
Dengan mengikuti panduan ini, anda boleh memastikan ayam anda disimpan dengan selamat. Kualitinya juga dapat dikekalkan semasa dalam peti sejuk dan ruang sejuk beku.
Selain menjaga kebersihan kawasan rumah bagi mengelakkan pembiakan nyamuk, rupanya mak-mak juga boleh menggunakan cara semulajadi dengan menanam beberapa jenis pokok penghalau nyamuk di sekitar rumah.
Memetik perkongsian daripada Public Health Malaysia, terdapat 9 senarai tumbuhan di Malaysia yang boleh berfungsi sebagai penghalau nyamuk.
Kementerian Kesihatan Malaysia menyarankan agar pihak masyarakat dan Pihak Berkuasa Tempatan menggunakan kaedah-kaedah lain untuk mencegah berlakunya jangkitan demam denggi iaitu sebagai tambahan kepada aktiviti kawalan sedia ada.
Antaranya adalah penggunaan beberapa tumbuhan yang berfungsi sebagai penghalau nyamuk yang boleh ditanam berhampiran kawasan perumahan.
Terdapat beberapa kajian yang mendapati tumbuhan ini bukan sahaja boleh menghalau nyamuk malah berkemampuan untuk menghalau serangga-serangga lain.
Berikut antara pokok-pokok penghalau nyamuk yang boleh ditanam di kawasan rumah:
MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat. Jadi buat mak-mak yang suka bercucuk tanam, nak halau nyamuk secara semulajadi tanamlah pokok-pokok yang disenaraikan di atas. Semoga dapat kurangkan nyamuk di kawasan rumah sekaligus mengelakkan penyakit berbahaya seperti denggi.
Bila dah berusia, mulalah nampak kedut-kedutnya. Bagi yang menjaga penampilan wajah dah tentu akan fikirkan cara untuk kekal muda. Jalan mudah, cucuk sana dan cucuk sini. Tapi, berapa lama untuk lakukan cara ini.
Mungkin setengah orang nampak cantik dengan cara begini dan untuk nampak muda kenalah buat secara rutin. Belum lagi kos untuk setiap rawatan yang digunakan. Masing-masing ada cara tersendiri.
Tak perlu nak membazir, masih ada cara semulajadi untuk kekal muda, sekaligus membantu untuk naikkan seri wajah kita. Ini antara perkongsian daripada Kak Jue yang hanya menggunakan limau purut saja.
Seperti yang kita ketahui, limau purut ini banyak khasiatnya. Bukan setakat untuk dijadikan bahan perasa untuk makanan, ia turut digunakan bagi rawatan tradisional dan juga untuk kecantikan, dengan menaikkan seri wajah seseorang.
Tak perlu berhabisan duit untuk kekal muda dan cantik, hanya guna lipau purut dah cukup untuk membantu naikkan seri wajah, hilangkan masalah jeragat, jerawat dan paling
penting kekal muda. Inilah cara yang digunakan oleh Kak Jue untuk naikkan seri wajah dan kekal muda walaupun berusia 60 tahun.
Caranya:
Potong limau purut dan tenyehkan di bahagian muka berulang kali.
Boleh picitkan sedikit untuk keluarkan jusnya sebelum menggosok ke bahagian muka.
.
Manfaatnya:
Naikkan seri wajah, buang aura negatif dan tambah keserian wajah.
Hasilnya kulit muda, nampak bersih dan berseri.
Tip: Jika ada rasa pedih pada bahagian kulit muka ketika menggosok, kena cepat-cepat basuh muka.
Info: Bagi yang ada masalah kulit sensitif, elakkan daripada menggunakan bahan ini.
Mingguan Wanita : Kalau kat rumah banyak pokok limau purut, bolehlah cuba cara ini. Jimat.
Live TikTok Fattah, Amira raih lebih 50 juta ‘likes.' Pasangan baharu mendirikan rumah tangga, Fattah Amin, 35, dan Amira Othman, 32, sekali lagi menjadi perhatian ramai apabila sesi siaran langsung mereka di TikTok mencatatkan lebih 50 juta tanda suka selain ditonton lebih 150,000 kali setakat jam 10.40 malam, Isnin.