Sebelum ini ramai yang gembira apabila kerajaan mengumumkan terdapat kelonggaran bagi pasangan yang tinggal berjauhan atas faktor kerja untuk merentas negeri.

Namun atas sebab tertentu, kelonggaran ini ditarik balik dan perkara ini pasti mengecewakan pasangan yang berjauhan sejak PKP dilaksanakan. Jadi khas buat pasangan yang berjauhan, bersabarlah mungkin ada hikmah tertentu di sebalik pelaksanaan langkah ini.

Kelonggaran Merentas Negeri Ditarik Balik

Kelonggaran merentas negeri bagi suami atau isteri berjauhan atas faktor bekerja yang diberikan sebelum ini turut ditarik balik oleh kerajaan.

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, ia selaras dengan larangan rentas negeri yang dibuat olehnya semalam.

IKLAN

Tidak kira suami atau isteri (yang berjauhan atas faktor kerja), tiada lagi pergerakan rentas negeri seperti yang saya sebut semalam,” katanya pada sidang media (Non-Health) selepas Mesyuarat Khas Menteri-menteri Mengenai Pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan di sini hari ini.

Ditanya mengenai lebuh raya utama menuju ke utara dan ke pantai timur mengalami kesesakan teruk malam tadi, beliau menyerahkan perkara tersebut kepada Polis Diraja Malaysia (PDRM).

IKLAN

“Seperti saya kata sebelum ini, mereka yang lepas balik ke kampung itu belum ada jaminan lepas balik semula ke bandar tanpa dikenakan tindakan oleh polis.

“Mereka berebut-rebut pulang ke kampung malam tadi mungkin ada yang mendapat kebenaran dan juga tidak. Mungkin ada juga yang diarahkan untuk berpatah balik.

“Apa pun kita serahkan kepada PDRM untuk menggunakan budi bicara mereka,” katanya.

Beliau turut difahamkan, tindakan kompaun dan arahan berpatah balik turut dilaksanakan.

IKLAN

“Kita tunggu sahaja berapa jumlah yang dikenakan tindakan,” katanya.

Sumber: Sinar Harian

MW: Tidak dinafikan ramai yang bersedih apabila kelonggaran ini ditarik balik. Namun demi keselamatan bersama, mak ayah harus akur dengan arahan pihak berkuasa.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI