Setelah berumah tangga dan memiliki anak, ada pasangan suami isteri yang memilih untuk sama-sama bekerja bagi menampung keperluan. Setengahnya pula bila anak semakin ramai, lebih selesa meminta isteri menguruskan anak dan keluarga sepenuh masa.

Segalanya bergantung kepada kehendak masing-masing, jadi jangan anggap orang lain yang bekerja seorang diri menganggap mereka tidak berkemampuan kerana hidup ini adalah pilihan.

Kerja seorang cukup ke? Biarlah tak mewah tapi paling penting boleh spend masa pada bila-bila masa bersama keluarga. Ikuti perkongsian Firdaus Shakirin ini dan hadam baik-baik ya.

Kerja Seorang Cukup Ke?

Pernah hamba Allah ini tanya saya,

“Kau kerja seorang, cukup ke…lepas ke…”

Saya jawab, alhamdulillah, cukuplah untuk anak bini… Boleh lah juga bagi mereka selesa walaupun tak mewah mana… Saya tanya balik, kenapa…

“Tak lah, buatlah kerja lain… yang boleh tambah pendapatan lagi…”

Eh, tak naklah… Saya rasa ok saja dengan pendapatan sekarang… Cara hidup kena adjust ikut pendapatan…

Kita yang kena mencukupkan apa yang tak cukup berdasarkan apa yang kita ada sahaja…

Biarlah Hidup Tak Mewah

Kerja lebih macam mana pun, habis macam itu juga sebab lagi banyak kita dapat, lagi macam-macam yang kita commit…

IKLAN

Kita cari jalan untuk ringankan beban, tapi dalam tak sedar, kita tambah pula beban…

Mungkin ada yg pendapatan makin tinggi, tapi hidup maintain sama, maka alhamdulillah…

Tapi kebanyakannya yang berlaku, bila pendapatan makin tinggi, maka automatically gaya hidup mesti berubah… Banyak benda yang diupgrade…

Bila sudah upgrade serba-serbi, dia akan rasa pendapatannya sekarang itu pula tak cukup… Kena cari lagi, buat lagi kerja lain…

Dia diam bila saya jawab macam itu…

Baca Juga Di sini:

IKLAN

‘Bukan Semua Suka Tengok Kita Bahagia..’ 16 Tahun Farahdhiya Pegang Pesan Ayah

Bila Bahagiakan Isteri, Allah Akan Lancarkan Rezeki & Mudahkan Urusan Suami

Lelaki Ini Kongsi Cara Gembirakan Hati ISTERI. Buat Salah Satu Pun Dah BAHAGIA

Untuk info lebih menarik, klik saja di sini. 

 

Asalkan Boleh Spend Masa Bersama Keluarga

Selepas itu saya tambah lagi, sekarang ini masa saya untuk keluarga… Anak-anak kecil lagi… Moments anak-anak masa kecil ini tidak akan boleh berulang lagi…

IKLAN

Jadi sekali saja dan sekelip mata… kalau masa ini kita sibuk, maka tanpa kita sedar, anak sudah pun besar, sudah nak masuk sekolah…

Saya hendak ada waktu mereka kecil… Saya perlu ada ketika mereka kecil…

Banyak sudah suruh buat kerja lain, part time tambah duit… So far, alhamdulillah… Walaupun tak mewah, tapi cukup… Itu sudah memadai… Dapat spend masa dengan family itu tersangatlah best…

MW: Hidup ini adalah pilihan, oleh itu hiduplah dan hormati cara hidup orang lain. Betul tak mak, ayah??

Sumber: Firdaus Shakirin