Bila sebut pasal anak, mesti ibulah orang pertama yang dikaitkan. Rasanya, anak paling dekat dengan ibu. Sebabnya, anaklah penghuni rahim ibu dan sudah mengenal ibu sejak dari dalam rahim lagi.

Begitu juga bila anak-anak tak sihat, lapar atau dahaga, ibulah orang pertama yang dicari. Boleh dikatakan anak-anak cukup rapat dengan ibunya.

Bukan bermakna, anak tidak begitu rapat dengan ayahnya, tapi rasanya tanggungjawab dalam menjaga anak lebih banyak ditanggung oleh ibu. Namun, tidak dinafikan, ada juga ayah yang sangat rapat dengan anak. Mungkin lebih rapat daripada ibunya. Tidak mustahil.

Walau bagaimanapun, janganlah suami meletakan seluruh tanggungjawab kepada isteri sahaja dalam menjaga anak. Jangan ingat, isteri hanya suri rumah dan suami bekerja mencari nafkah, segalanya isteri kena buat. Pun begitu, kalau isteri turut sama bekerja dalam mencari nafkah, jangan igat isteri ‘perfect’ dalam menjaga anak. Suami juga kena ada tanggunggjawab dalam soal menjaga anak.

Dalam perkongsian daripada Ell F. Azman turut mengulas tentang tanggungjawab suami atau ayah dalam menjaga anak-anak. Moga ia memberi manfaat buat mak ayah di luar sana.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Mengandung BERANAK Bukan Hal Besar, Bab Mendidik ANAK Bahagian Paling SUKAR

IKLAN

Generasi Berbeza, Cara Didik Anak Juga Tak Sama…Mak Ayah Kena Faham Ye!

Info Lebih Menarik DI SINI

AYAH-AYAH ZAMAN SEKARANG….

Dari mana datangnya anak-anak yang bakal jadi pemimpin jika ayah-ayah tidak ada masa mendidik sebab banyak lepak kedai mamak.

Dari mana datangnya anak-anak yang soleh jika ayah-ayah tidak ada masa ajar quran tapi ada masa mancing, main badminton, main game, main basikal?

IKLAN

Dari mana datangnya anak-anak yang baik akhlak jika ayah-ayah suka sangat sumpah seranah?

Dari mana datangnya anak-anak yang hormat orang tua, sopan bicara jika ayah-ayahnya suka buat jenaka kahwin dua kahwin tiga?

Dari mana datangnya anak-anak yang menutup aurat, ada rasa malu, jika ayah-ayahnya suka tatap, like, komen gambar perempuan hot di social media?

Jangan Salahkan Mak

Jangan salahkan mak-mak. Memang tak dinafikan, ibu adalah madrasah pertama anak-anak. Tapi jangan lupa, ayah pula adalah pengetua madrasah. It takes both to run a family.

IKLAN

Usah letak semua hal atas kepala mak-mak. Sebab nanti ayahlah orang pertama yang akan disoal pasal tanggungjawab.

Cukuplah beban yang ibu-ibu lalui. Some show their pain. Some don’t. Meletakkan semua kesalahan atas kepala ibu hanya menambah rasa bersalah mereka yang hari-hari rasa mereka bukan ibu yang terbaik.

Be kind to women. Physically and mentally. Be grateful if your wife is all top notch from head to toe, inside and out. But don’t be harsh on others. Kelak kau akan diuji dengan apa yang kau kata.

MW: Hakikatnya, baik suami atau isteri kenalah sama-ssama memegang amanah dalam menjaga dan mendidik anak dalam menjadikan dia sebagai insan yang berjaya.

Sumber: Ell F. Azman

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI