Kereta Terbabas Jatuh Parit, Ibu Sempat Capai Selamatkan Anak Dan Bayi

Ibu ini, Shiela Azmi tak panik ketika berdepan detik cemas bila mana kereta yang dipandu suami terbabas lalu jatuh ke dalam anak Sungai Miang Pekan.

Sebaliknya berjaya mencapai dua orang anaknya, berumur 2 tahun dan bayi 5 bulan keluar dari kenderaan yang ketika itu sudahpun tercampak dari tempat duduk asal.

Waktu itu, mereka sekeluarga dalam perjalanan dari Rompin ke Kuantan. “Sebab anak ada appointment dekat Hospital Tengku Ampuan Afzan.”

Berdebar baca perkongsian detik cemas ibu ini selepas berjaya diselamatkan oleh pihak polis dan orang ramai.

 

Kereta Terbabas Jatuh Parit, Ibu Sempat Capai Selamatkan Anak Dan Bayi

 

Detik Cemas Ibu Selamatkan Anak, Bayi Keluar Kereta Jatuh Parit

Ramai yang tanya saya, macam mana saya keluar dari kereta?

Masa tu terlalu drastik. Semua berlaku terlalu pantas. Sara (anak sulung) duduk seat depan, saya dengan baby duduk seat belakang.

Masing-masing tengah tidur, cuma saya tak tidur mana pun. Cuma pejam mata je. Bila kereta dah terbabas tu, saya tak panik. Suruh suami bukak lampu kereta cepat-cepat.

Sebab gelap sangat kat situ.

Dalam kepala fikir anak-anak je. Masa terjunam tu, Sara dah tergolek ke bawah tempat kaki. So, saya dari belakang terus capai amik dia. Dah dapat Sara, baby pulak jatuh ke bawah. Cepat-cepat saya amik Baby.

Kepit Dua Anak Sebelum Air Masuk Kereta Dan Tenggelam

Cermin kereta depan pecah.. Nasib baik tak kena anak-anak. Saya kepit dua-dua sebelum kereta masuk air dan tenggelam.

Masa dah pegang dua-dua, air dah mula masuk. Time tu air memang dah paras leher saya. Tinggal sikit je ruang udara lagi nak sampai ke bumbung.

Terus suami bukak pintu. Saya ‘pass’ anak-anak dan terus suami bawak keluar. Alhamdulillah suami sempat ingatkan saya suruh amik fon sekali bawak keluar. Tercelup jugak dalam air, tapi mujur boleh call lagi.

Saya pulak di seat belakang, tengok air makin laju naik saya terus lompat ke depan keluar pintu. Dah keluar pintu, harung air yang sejuk teramat, hujan, angin yang kuat, guruh semua.. Menggigil-gigil sejuk Tuhan je yang tahu. Dengan baju yang basah kuyup. Tinggal sehelai sepinggang. Alhamdulillah tak sampai 3 minit pun kami keluar dari kereta selamat kan diri.

Dah keluar kereta, terus cakap kat suami kita naik atas dulu pape pun. Yang lain-lain biar je kite tinggal. Sebab dalam kepala dah fikir macam-macam dah.

 

Kereta Terbabas Jatuh Parit, Ibu Sempat Capai Selamatkan Anak Dan Bayi

 

Panjat Tebing Licin Dengan Dua Anak Kecil

Buatnya kereta meletup ke, terbalik ke pape hal baik naik atas dulu. So kami panjat la tebing situ. Dengan licin nye, rumput panjang, takde benda nak paut, dengan tak berselipar.

Pakai stokin pun sebelah je tinggal, sebelah lagi tercabut. Allah, tawakal jelah kalau terpijak pape pon. Suami dukung dua-dua anak, dah sampai atas jalan raya baru suami pass baby pada saya.

Kesian sangat dia menangis kesejukan, terkejut, takut semua ada. Saya tak berhenti berzikir nak bagi dia tenang. Baby pun terus senyap macam memahami semua yang jadi. Sara pulak diam seribu bahasa. Trauma mungkin.

Kami terus call polis, ambulance semua. Dengan speaker dengar tak dengar sebab dah masuk air. Dengan hujan nya lagi time tu. Tahan kereta, lori semua tak nak berhenti.

Lama sangat kami tunggu. Sampai la datang polis peronda yang bwk “body” (bukan polis yang terima report kami). Diaorang berhenti selamatkan budak-budak ni dulu. Saya minta nak masuk kereta dulu sebab anak-anak dah kesejukan. Dengan hujan kat luar. Alhamdulillah, diorang pun siap bagi lagi jaket masing-masing suruh selimut kan anak. Lama jugak kami tunggu sampai JPAM sampai.

Macamana Nak Selamatkan Anak, Kalau Dua-dua Dalam Car Seat

Dugaan nya rasa. Tak tau nak nangis ke nak jerit. Sebab still rasa terkejut. Tapi memang saya tak nangis. Nak tak nak kita kena kuat jugak untuk anak-anak.

Kadang saya pun terfikir macam mana nak selamatkan anak-anak kalau dua-dua duduk dalam car seat? Sempat ke nak selamatkan agak-agak? Tak mampu nak bayang. Setengah jam pun belum tentu dapat selamatkan. Dengan air yang naik terlalu cepat. Sedar-sedar nanti semua dah hanyut.

Nauzubillah.. Dalam kes macam ni, saya tak sokong sangat penggunaan car seat.

Bersyukur pada Allah selamatkan lagi nyawa kami sekeluarga. Malaikat lindungi anak-anak saya. Saya bernasib baik sebab kereta jatuh ke tepi. Kalau jatuh ke tengah, mungkin kami dah tenggelam dah semua.

Tak tau sempat ke tak, nak selamatkan diri. Air parit situ dalam sangat. Kereta tu nasib ada kayu besar dengan simen kat bawah dia. Jadi tersangkut kat situ tak bergerak.

Kesian anak-anak mama semua dah pucat. Tangan kaki dah biru-biru sebab terlalu sejuk. Dengan baju seluar pampers semua basah kena rendam.

 

 

Terima Kasih Yang Mendoakan Kami

Dah sampai hospital terus doc cek anak-anak. Alhamdulillah, buat X-ray semua tak pape yang patah. Cedera pun takde. Tapi stay jugak la dekat hospital doc nak buat observation. Dan alhamdulillah sangat-sangat anak-anak mama kuat. Walaupun lama kena hujan tapi masing-masing tak demam pun. Jadi esoknya dah boleh balik rumah.

Saya percaya setiap ujian yang saya hadapi ni mampu buat saya jadi lebih kuat dan tabah. Banyak lagi dugaan yang kami nak kena hadap selepas ni.

Semoga Allah permudahkan segala kesulitan saya sekeluarga. Syukur Alhamdulillah padaMu ya Allah kau selamatkan nyawa kami. KepadaMu lah tempat kami berlindung dan meminta pertolongan.

Terima kasih semua yang membantu Keluarga, kawan kawan.. Terima kasih semua yang mendoakan kami. Hanya Allah saja yang dapat membalas jasa baik kalian.

Ayat pun tunggang langgang dah ni. Kalau tak paham buat-buat paham jelah.

MW : Syukurlah ibu ayah ini tak panik, sempat fikir pantas selamatkan diri dan anak-anak.

Sumber/Foto : Sheila Azmi