Kenapa Ayah Kena Usahakan Jadi Yang Pertama Dalam Hati Anak Perempuan..

Ada sebab kenapa seorang ayah itu kena ada dalam hati seorang anak perempuan. Bukan saja-saja meminta, atau mengada. Sebab alasan ini kuat untuk menjauhkan anak perempuan dari sebarang musibah kekusutan jiwa remaja hari ini.

Cikgu Hussayn, Guru Bimbingan & Kaunseling ini berkongsi pandangan sebab utama yang ayah perlu ambil kira. Mengapa penting meletakkan diri ‘seorang ayah’ itu dalam hati anak perempuan.

 

Ayah Kena Jadi Carta Pertama Di Hati Anak Perempuan

A son is a son until he got married, but a daughter is a daughter for all your life.”

Begitulah bunyi kata-kata yang diberikan oleh seorang yang saya hormati. Ia sangat menyentuh hati saya sebagai ayah kepada 4 orang anak perempuan.

Inilah yang pernah Cikgu Hussayn kongsikan dalam ceramahnya kepada ibu bapa di sekolah. Terutama perihal anak perempuan.

1. Ayah-ayah, ketahuilah melalui pemerhatian dan pengalaman saya bersama mereka. Saya dapati anak perempuan (remaja) ini, sekiranya dalam diri mereka tiada seorang lelaki bernama AYAH. Maka akan ada seorang lelaki dalam hidupnya bernama KEKASIH.

2. Daripada pemerhatian beliau. Anak perempuan yang kurang rapat dengan ayahnya pada waktu kecil. Pasti akan lebih mudah jatuh cinta dengan lelaki lain apabila berganjak usia remaja.

IKLAN

Ada yang dalam pengetahuan saya, mereka sudah bermain cinta ketika di bangku sekolah rendah lagi.

3. Berbeza dengan anak yang rapat dengan ayahnya waktu kecil. Mereka lebih terjaga dan terpelihara sampai dewasa.

 

Sebab Itu..

Sebagai seorang ayah, saya berusaha menjadi seorang PUTERA di mana puteri-puteri saya. Marilah ayah-ayah lakukan perkara yang sama.

Jangan biarkan ada lelaki lain merampas kasih sayang dan berhatian mereka daripada kita sebelum waktunya. Ini kerana merekalah anugerah terindah yang Allah SWT berikan kepada kita.

IKLAN

Semoga perkongsian ini bermanfaat. Diharapkan akan ada lebih ramai ayah yang mampu berada dalam carta hati anaknya sebagai seorang lelaki yang disayangi dan disanjungi.

Bukan menjadi lelaki yang dibenci dan dimusuhi anak perempuan.

Semoga anak-anak perempuan kita terpelihara dari sebarang musibah dan akhirnya kita dapat bertemu pula mereka di Syurga apabila mata terpejam rapat buat selamanya.

Rasulullah SAW bersabda :

IKLAN

Tidak ada bagi sesiapa tiga orang anak perempuan ataupun tiga orang saudara perempuan, lalu dia berbuat baik kepada mereka, melainkan Allah Taala akan memasukkan mereka ke Syurga.” [HR Al-Bukhari].”

 

Air Mata Seorang Ayah

Allahu.. mengalir juga airmata seorang ayah hari ini. Apapun syukur dapat abadikan memori bersama anakanda tercinta. Moga dia berjaya mencapai cita-citanya.

Pergilah nak! Terbanglah setinggi yang kau mampu. Selagi terdaya abi akan pastikan dirimu tidak jatuh tersungkur dibumi. Abi yakin dirimu mampu terbang jauh lebih tinggi daripada abi.

Sekiranya lelah, turunlah kemari pada abi disini. Abi menerima dirimu seadanya kerana dirimu adalah anugerah Ilahi yang begitu bermakna. Ketahuilah abi begitu menyayangi akan dirimu.” Iloveu!

Sumber/Foto : Cikgu Hussayn