Kematian Dahlea, Ajar Mak Ayah Ini 12 Panduan Urus Perjalanan Akhir Jenazah Anak

Mak ayah akan lalui saat paling kental dalam hidupnya semasa menguruskan perjalanan akhir jenazah anaknya sendiri.

Cuma pernahkah mak ayah ambil tahu, apa yang perlu dilakukan apabila kematian itu berada di depan mata kita? Inilah yang dikongsikan oleh Nik Irma Rita Ns, ibu yang melalui sendiri pengalaman menguruskan jenazah anak kesayangannya, Dahlea Hawraa.

Si kecil Dahlea ini seorang ‘cancer fighter’ yang mengakhiri perjuangan hidupnya kerana bone marrow transplant.

 

Kematian Dahlea, Ajar Mak Ayah Ini 12 Panduan Urus Perjalanan Akhir Jenazah Anak

Saaf Nafas Akhir Dahlea Terhenti, Aku Tiba-tiba Jadi Kaku

Apakah pernah kita terfikir, suatu hari nanti kedua tangan ini akan menguruskan jasad tak bernyawa dan pada masa itu baru kita sedar, kita sebenarnya tak punya ilmu menguruskan jenazah?

Kita terlalu sibuk dengan urusan dunia. Sibuk mencari ilmu hingga anak sudah empat lima tapi masih sibuk mengejar ilmu dunia. Kita berlumba-lumba mencari mentelaah berbagai jenis ilmu.

Untuk menjadi guru terbaik, tukang masak terbaik, penjual atau pakar motivasi terhebat, tapi satu-satunya ilmu yang nampak remeh dipandang enteng, langsung kita tak ambil peduli, iaitu ilmu pengurusan jenazah.

Argh.. bukan nak mati esok.. Anak masih sihat what? Mak ayah alhamdulillah, sihat walafiat.” Maka kita pun membiarkan bisik hati kecil itu berlalu dengan angin yang bertiup.

Sungguh, di saat nafas akhir Dahlea terhenti, aku tiba-tiba kaku dan kelu. “Apa aku nak buat ni Ya allah..”. Mujurlah ketika itu ada nurse menenangkan kami dan dia cakap, “Tak apa kak. Kami uruskan. Untuk bawa balik. Jenazah nak bawak ke mana?”.

Maka berterusanlah segala soalan dan tanda tanya bersambung sambung lepas satu-satu. Iya lah. Dah bawak balik, lepas tu? Apa nak buat? Keliru.

 

Ini 12 Panduan Mak Ayah Belajar Ketika Urus Perjalanan Akhir Jenazah Anak

Maka inilah yang dapat diringkaskan, segala apa yang dapat aku pegang untuk peringatan dan rujukan masa depan.

Pertama : Dekati Jemaah Masjid/Surau, Isi Borang Ahli Khairat

Jika rumah dekat dengan masjid atau surau, bergaullah dengan ahli jemaah masjid/surau. Sekurang kurangnya bila ada kematian, mereka lah yang akan membantu dalam urusan memandikan dan mengkafankan jenazah.

Apa lagi nak solat jenazah usai semua telah selesai dan hendak di kebumikan.

* Sedikit input yang dapat dari perkongsian sahabat, isi borang ahli khairat supaya apa-apa urusan di kemudian hari sangat mudah kerana kita merupakan anak Qariah.

Kedua : Tahu Di Mana Tanah Perkuburan Dekat Kediaman Anda

Ambil tahu tanah perkuburan yang terdekat dengan kawasan kita. Sungguh sedikit tertampar dengan diri sendiri, bila aku sendiri tak tahu di mana anak bakal dikebumikan.

Mujurlah ada ketua muslimah masjid membantu kami menguruskan urusan tanah kubur dengan satu panggilan. Ya, alhamdulillah aku kenal seorang dua orang masjid walaupun jarang sekali melangkah ke sana.

Ketiga : Simpan Siap Siap Kain Batik Lepas Tak Berjahit Dalam Rumah

Kain batik lepas / kain sarung / kain tak berjahit. Ini lah yang selalu kita dengar orang tua-tua pesan. Kena ada sekurang-kurangnya sehelai dua.

IKLAN

Kain itulah yang akan digunakan untuk menutup jenazah, jika jenazah di bawa pulang ke rumah sebelum urusan pengkebumian dilakukan.

Dan kain batik lepas juga diperlukan ketika urusan memandikan jenazah. Jika jenazah dewasa memang perlu sekurang-kurangnya 4-5 helai. Tak terlepas kain tuala bersih untuk urusan memandikan jenazah.

Keempat : Persediaan Rumah Dan Tempat Nak Letakkan Jenazah

Persediaan rumah dan tempat meletakkan jenazah jika dibawa pulang. Ini perkara penting dan ketika inilah ahli keluarga dan sahabat terdekat perlu memain kan peranan.

Ketika Dahlea meninggal dunia, kami memang benar-benar tidak menyangka kami akan membawa dia pulang dengan keadaan yang sudah tidak bernyawa.

Urusan kami di hospital, menyukarkan kami untuk menguruskan hal rumah. Maka ketika itu keluarga, sahabat dan jiran terdekat yang tolong kami mempersiapkan rumah.

Mengemas, dan sebuah katil kecil disediakan rapi untuk kami letakkan jenazah, usai tiba dari hospital. Jika tiada katil, tilam sudah mencukupi dengan sebiji bantal.

 

Kematian Dahlea, Ajar Mak Ayah Ini 12 Panduan Urus Perjalanan Akhir Jenazah Anak

Kelima : Selendang Nipis Untuk Tutup Wajah Jenazah

Kain jarang / selendang nipis diperlukan untuk menutup wajah jenazah, mudah untuk tetamu yang hadir melihat arwah kali terakhir.

Masih aku ingat, terkial-kial aku mencari selendang putih nipis, namun satu pun tiada. Mujurlah, dengan bantuan orang, tudung bawal digunakan.

Keenam : Bekalan 5 – 10 Naskah Surah Yasin Dalam Rumah Kena Ada

Pastikan kita ada simpanan surah yasin sekurang-kurangnya 5-10 naskah. Letak berhampiran atau tempat yang senang untuk tetamu yang datang ambil dan membaca yasin.

Alhamdulillah, ketika itu kami memang banyak simpanan Yasin hasil dari hadiah doorgift kebanyakannya yang kami dapat dari majlis kenduri dan doa selamat.

IKLAN

Ketujuh : Ini Yang Patut Keluarga, Sahabat Mahupun Jiran Lakukan

Ini peranan ahli keluarga terdekat, sahabat dan jiran tetangga. Kita tahu ramai tetamu dan pengunjung yang akan datang ke rumah untuk memberi penghormatan terakhir.

Tuan rumah yang masih bersedih sudah pasti tidak mampu menyediakan apa-apa santapan untuk tetamu.

Jadi kalianlah harus memainkan peranan dengan niat membantu dan bersedekah, beli atau sediakan sedikit minuman dan makanan ringan untuk tetamu yang hadir.

Syukur tak terkira juga kami pada hari itu, jiran membantu membeli air kotak dan pelbagai jenis biskut, ada tetamu yang membawa buah tangan makanan dan bermacam lagi.

Tak ku lupa sahabat baik yang menempah dan membawa bihun goreng keesokan harinya untuk sarapan pagi kami dan ahli keluarga. Ya nampak kecil tapi bermakna sebenarnya. Banyaknya pahala mereka dapat hari itu.

Kelapan : Belajarlah Ilmu Pengurusan Jenazah.. Jangan Nanti-nanti

Ini yang utama. Aku ada segala ilmu tapi aku jahil dan alpa dalam menuntut ilmu menguruskan jenazah. Ya, aku tak tahu bagaimana memandikan jenazah.

Aku tak tahu macam mana hendak mengkafankan jenazah. Namun semuanya telah elok di atur oleh Allah s.w.t.

Hari itu, aku dan dibimbingi seorang ustaz, dengan kedua tangan ini juga kami berpeluang memandikan dan mengkafankan jenazah anakanda Dahlea kami.

Walaupun suami sebenarnya tahu dan belajar bagaimana untuk menguruskan jenazah, tapi untuk keadaan hari itu, dia jadi kelu tiba-tiba seakan tidak tahu mahu berbuat apa. Kami hanya menurut telunjuk kata orang lain.

Kesembilan : Kena Ambil Tahu Kos-kos Urus Jenazah

Bayaran yang kita perlu ambil tahu dalam menguruskan jenazah ialah, bayaran van jenazah, bayaran untuk penggalian lot tanah kubur( upah penggali kubur), bayaran pengurusan jenazah ( jika urusan memandikan dan mengkafankan dilakukan di masjid, ada bayaran dikenakan).

Dan baru aku tahu batu nisan dan kepok itu harganya sangat mahal. Maka dikedepan hari, aku tahu aku perlu membantu rakan-rakan yang ada kematian.

Sepuluh : Penting Ada Set Kafan Dalam Simpanan, Tak Rugi Pun Beli

Jika urusan memandikan dan mengkafankan jenazah bakal dilakukan di rumah, belilah set kafan yang ada dijual di pasaran untuk simpanan kita.

IKLAN

Dulu aku memandang sinis dengan benda-benda macam tu, tapi kini tidak lagi. Aku tahu ia satu keperluan. Cuma kami bernasib baik , kerana pihak masjid mampu menyediakan semua.

Sebelas : Yang Lelaki, Belajarlah Untuk Jadi Imam Solat Jenazah

Untuk lelaki, yang terbaik itu jika kalian sendiri yang menjadi imam untuk solat jenazah. Belajarlah. Bukankan itu yang terbaik? Selama mana kalian telah menjadi imam kepada keluarga kalian di sepanjang hanyat mereka, yang terbaik itu kalian sendiri yang menjadi imam di hari terakhir mereka.

Ianya memang sesuatu yang mudah utk dibicarakan namun sukar untuk dilaksanakan, bilamana suami sendiri tidak mampu untuk melafazkan kalimah keramat kerana diselubungi rasa kesedihan dan hanya mampu mengikut imam di saf kedua.

Dua Belas : Belajar Cara Nak Letak Jenazah Di Liang Lahad

Belajarlah bagaimana keadaan jenazah harus diletakkan di dalam liang lahad. Moga bila ada antara ahli keluarga kita meninggal terutama ibu bapa kita.

Diarlah kalian anak-anak lelaki yang dengan sama-sama sendiri mengusung dan memasukkan jenazah ke dalam liang lahad.

Sungguh hari itu, tika ayah mertua ku di dalam liang menunggu untuk menyambut arwah Dahlea, hati kecil ku berkata “how mommy wish to be inside there adik, put you for your final sleep. But i can’t.”

 

Kematian Dahlea, Ajar Mak Ayah Ini 12 Panduan Urus Perjalanan Akhir Jenazah Anak

Ketika Tubuh Kecil Itu Tidak Bernyawa…

Kematian Dahlea Hawraa bukan satu pengakhiran buat kami, malah Dahlea mengajar kami banyak perkara tentang hidup dan mati.

Dan di saat dia telah kaku dan tidak bernyawa, dia mengajar dan memberi ruang untuk kami menjalankan tanggungjawab kami sebagai ibu bapa iaitu menguruskan perjalanan terakhir dia dengan kedua tangan kami sendiri.

Tak terbayang nilai kepuasan dan betapa beruntungnya kami dapat menguruskan jenazah anak dengan tangan kami sendiri.

Aku sudah belajar. Moga bermanfaat untuk kalian.

Dahlea Hawraa, Bunga syurga.

Dia sudah penat berjuang. Dia srikandi di medan perang sendiri.

Dalam kenangan : 19 March 2017 – 5 November 2018

91 days journey of bone marrow transplant.

Acute myleoid leukemia , high risk.
Cause of death : Acute Graft Versus Host disease stage 4 (post haploid bone marrow transplant)

Sumber/Foto : Nik Irma Rita Ns

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI