kemas rumah
A sad young woman is standing in a kitchen with a spoon in her hand

Masih ramai yang perang mulut sebab nak kemas rumah, tambah kalau laki bini sama-sama keluar bekerja mencari rezeki.

Ini ceritanya, mungkin ada yang keliru dan pendam rasa, betul ke semua kerja rumah isteri yang wajib sendirian?

Ok… Ini Jawapannya!

Sebenarnya bukan saja isteri tetapi suami juga perlu menguruskan rumah tangga seperti mengemas, memasak dan lain-lain yang berkaitan.

Renungkan hadis ini…

Diceritakan daripada Al-Aswat bin Yazid katanya yang maksudnya, “Aku bertanya kepada Aisyah: “Apa yang Nabi s.a.w kerjakan di rumah? Aisyah menjawab: “Baginda sentiasa melayani isterinya yakni membantu isterinya membuat kerja-kerja rumah. Maka apabila masuk waktu sembahyang Baginda pun keluar untuk sembahyang (ke masjid).” – hadis riwayat Al-Bukhari. Hadis ini menjadi bukti bahawa kaum suami sewajarnya membantu para isteri melakukan kerja-kerja di rumah dan di dapur.

Bermaksud isteri tidak wajib menyelenggarakan atau mengurus rumah. Isteri juga tidak diwajibkan memasak. Bererti jika isteri tidak uruskan rumah tangga atau tidak memasak, si isteri bukan nusyuz.

Fitrah Seorang Wanita

Namun menjadi fitrah wanita untuk menguruskan rumah tangga, sejak sekian lama, sejak zaman manusia hidup dalam gua lagi tatkala si lelaki keluar berburu maka si wanitanya menunggu bersama anak-anak kemudian apabila si lelaki balik bersama hasil buruan, maka si wanita yang menyediakan makanan daripada hasil buruan tadi. Isu yang jelas, kebanyakan pasangan suami isteri sekarang ni, bukan hanya suami yang keluar mencari rezeki sebaliknya si isteri juga turut keluar mencari wang bagi membantu suami menampung perbelanjaan keluarga.

IKLAN

Kalau Rasulullah s.a.w, seorang kekasih Allah, masih boleh membantu isteri-isteri baginda dengan kerja-kerja di rumah, hebat sangat kah lelaki akhir zaman kini hingga enggan membantu isteri sedangkan isteri dah membantu anda menguruskan pembiayaan nafkah keluarga?

Sama juga dengan memasak, hanya menjadi wajib dilakukan oleh isteri jika disuruh oleh si suami dengan syarat suaminya telah menyediakan segala bahan yang diperlukan atau memberikan wang yang bersesuaian bagi menyediakan hidangan yang disuruh oleh si suami.

Andai disuruh sahaja tanpa menyediakan keperluannya atau tidak memberikan wang yang perlu, si isteri berhak tidak memasak malah boleh juga tidak membeli hidangan untuk si suami kerana tanggungjawab menyediakan makanan bukan tertanggung di bahu isteri sebaliknya dibebankan ke bahu suami.

IKLAN

Diceritakan, seorang sahabat bernama Hakim bin Muawiyyah bin Hidah al-Qusyairi r.a pernah mendengar ayahnya berkata bahawa dia pernah bertanya kepada Rasulullah s.a.w: “Wahai Rasulullah! Apakah hak isteri kami ke atas suami? Rasulullah s.a.w bersabda: Memberinya makan apabila kamu makan, memberinya pakaian apabila kamu berpakaian.” – hadis riwayat Abu Daud.

Jadikanlah rumah tangga itu sebagai tempat berkasih sayang untuk lebih mengeratkan hubungan suami isteri, buat sama-sama dan nimati bersama. Amalkan mesyuarat ahli keluarga untuk membincangkan menu hidangan. Bukan saja membantu memberi cadangan tetapi juga membantu dalam proses penyediaan dan memasak. Dilema isteri atau ibu yang bekerja ialah tidak cukup masa.

Ok, jom selesaikan masalah kemas rumah dengan cara ini…

1. Kalau nak isteri masak, suami jagalah anak kejap. Letak phone jauh-jauh. Isteri kena pantas di dapur, baru semua kerja jadi cepat. Jadi sila buat bahan masak siap-siap letak dalam peti. Senang!

IKLAN

2. Balik daripada kerja petangnya, cuma tambah bahan yang perlu dan didihkan.

3. Tak perlulah nak sediakan hidangan hebat setiap hari. Memadai hidangan yang mudah dan cepat disediakan. Masa hujung minggu, barulah sediakan hidangan kelas lima bintang.

4. Para suami pula jangan cepat sangat mencemuh dan memperlekehkan masakan isteri. Ingat! Isteri anda bukan chef hotel lima bintang. Hargailah kepenatan dan pengorbanannya untuk menyediakan hidangan terbaik buat anda sekeluarga.

Sangat mudah, bukan? Baik suami atau isteri, usahakan menyemarakkan kasih sayang suami isteri dengan bertindak seperti Wonderpets; Apa yang penting, kerjasama!