Sebenarnya walaupun tanpa guna ‘oven’ mak-mak tetap boleh bakar kek atas dapur gas.Manalah tahu, bila dah siap kacau adunan semua, tiba-tiba bila nak guna oven, ia boleh rosak pulak! hah, ikut cara ni sebagai penyelamat. Jadi walaupun oven tiada dirumah, ia tak jadi satu masalah.Mak-mak tetap boleh teruskan minat membakar kek dengan cara ini. Salah satu resipi yang boleh dicuba ialah Kek Span Marble Susu.

Berikut perkongsian daripada Puan Farah Nazri sebagai panduan;

“Disebabkan teringin sangat nak makan kek tapi oven takda so hari ni kita try membaking kek span marble susu pakai kuali. Resepi mudah je, saya dapat dari FB. By the way adunan tu saya punya terlebih sebab loyang kecik. Mujur masak dalamnya. Selamat mencuba.

Resipi Kek Span Marble Susu

Bahan-Bahan:

1 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1/3 cawan susu tepung
3/4 cawan gula kastor
1/4 cawan susu segar
6 biji telur
40g ovalette
80g mentega (dicairkan)

Cara Membuat:

1. Pukul kesemua bahan-bahan (kecuali mentega cair) sehingga menjadi warna putih dan betul-betul gebu.

2. Cedokkan sedikit adunan dan gaul bersama mentega cair. Kemudian tuangkan semula ke dalam mangkuk adunan dan gaul rata.

IKLAN

3. Sapukan loyang dengan mentega dan taburkan tepung gandum.

4. Tuangkan adunan ke dalam loyang. Titiskan pewarna-pewarna yang diingini.

5. Gunakan lidi dan lorekkan pewarna untuk hasilkan corak yang diingini. Hentakkan loyang beberapa kali.

6. Bakar 35 ke 40 minit pada suhu 170°C dengan setting bakar atas-bawah.

7. Siap untuk dihidang!

P/S: Untuk pilihan pewarna dan corak, anda boleh mengikut kreativiti sendiri

Kredit Resepi: Irfan Syazwanshah

Info Ekstra!

  • Pada yang nak guna kuali tu, lapik dengan pelapik dapur tu je ye dekat bawah loyang. Saya lapik dengan ni je sebab ni je yang ada. Tu pun ambik stove sebelah punya. Jangan risau tak rosak kuali.Saya ada attach gambar cara letak loyang dalam kuali.

  • Pastikan api sederhana perlahan. Saya buat dalam 45 minit.
  • Nak tahu masak ke tak kena cucuk tengah-tengah kek tu. Kalau tak melekat tu maksudnya dah masak.

Baca Lagi Disini: Ini Caranya Mak-Mak Tetap Boleh Bakar Kek Atau Biskut Dengan Mudah Walaupun TANPA Guna Oven!

MW: Jadi buat mak-mak yang tiada oven dekat rumah tu, atau oven rosak boleh cuba kaedah yang dikongsikan ini. Kek tetap ‘naik’ dan sempurna kejadiannya.

Sumber: Farah Nazri