Biasanya kalau mak-mak masak mesti akan letak air sedikit agar ada kuah. Tapi kalau suka masakan yang kering, pedas dan berempah penuh aroma sesekali boleh cuba resipi mudah masakan India ini, iaitu Ayam Masak Garing. Mudah nak buat, bahan-bahan pun tak banyak.Sedap dimakan bersama nasi putih panas, nasi tomato, pulut dan sebagainya.
Berikut perkongsian resipi daripada Puan Kalaivani Krishnasamy sebagai rujukan;
“Hari ni Kalai nak share resepi yang paling mudah, resepi tanpa air.Rasa lain..sekali cuba mesti nak lagi. Ayam masak garam kalau translate dari Tamil. Tapi kita tulis ayam masak garing lah ye”.
Bahan-Bahan:
Jintan manis
Bawang Putih
Cili kering
Sebiji tomato besar
Sesudu besar serbuk kunyit
Ayam
Daun kari
Cara Membuat:
1.Panaskan minyak.. tumis halba campur dan jintan manis.
2.Masukkan bawang putih.. banyak sikit ye.
3.Bila bawang dah masak, saya masukkan cili kering. Sila buang biji dulu ye.Saya guna cili bulat.Boleh pakai yang biasa tu, rasa memang sama.
4.Letakkan tomato besar yang dihiris.
5.Gaul dulu, kemudian masukkan serbuk kunyit dalam satu sudu.
6.Diikuti garam supaya tomato dan bawang cepat empuk.
7.Sekarang dah boleh masukkan ayam yang sudah dibersihkan.
8.Gaul sebati dengan api sederhana. Masukkan daun kari.
9.Gaul-gaul sampai cili kering tu layu/pecah dan ayam masak. Masak sampai cili kering hancur. Agak-agak dah nampak semua sebati.
Hasilnya macam ni.Resepi ni tak pakai air langsung ye. Jika kering sangat, hanya renjiskan air sedikit. Tu pun kalau perlu. Ayam ni memang pedas tapi mabeles dan sedap sangat.
Mudah kan.. bahan pun tak banyak.Akhir sekali, perah lemon sikit.. sebatikan rasa dia. Siap!
Taburkan daun ketumbar/sup. Kalai pekena dengan Nasi Tomato.
Cantik kejadian kan.. mesti tambah-tambah lagi nasi kan.
Selamat mencuba semua!
Info Ekstra!
Resepi ni tak perlukan air. Air bawang dan tomato dah cukup. Tu yang kalai suruh masukkan bawang banyak-banyak.
MW: Menarik kan, resipi Ayam masak garing ni. Mak-mak boleh cuba buat di rumah nanti. Yang pastinya rasanya sangat sedap dan mudah nak buat!
Baca Lagi Disini: Ayam Kari Kering Pedas Merecik! Buat Yang Tak Gemar Lauk Berkuah
Sumber: Kalaivani Krishnasamy
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi ‘Hot & Sour Soup’, Rasa Masam, Hangat, Pedas Buat Kecur Air Liur
Kalau tengok di kaca televisyen, nampak macam sedap sangat sup yang dibuatnya, boleh kecur air liur tengok mereka makan. Kita nak buat bimbang tak menjadi dan sesedap apa yang ditunjukkan.
Tambahan pula, sup yang disediakan ini cukup popular di kalangan masyarakat Cina dan kalau nak merasa pun mungkin di hotel-hotel atau restoran makanan cina muslim gamaknya.
Malah, apa sahaja jenis sup memang bagus terutamanya mereka yang mengalami masalah sakit gigi terutamanya sukar untuk mengunyah makanan keras. Begitu juga, jika demam, sup membantu dalam menghangatkan badan dan membuka selera.
Dr Kamarul Ariffin Nor Sadan turut berkongsi resipi sup masakan tradisi cina iaitu Hot & Sour Soup. Nampak memang menarik dan menyelerakan. Tambah-tamabah dengan rasa masa dan pedas itu, boleh buat sesiapa sahaj kecur air liur.
Cara nak membuat pun tidaklah susah. Sesuai sangat untuk mereka yang tak mampu mengunyah makanan keras.
Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Resipi Choco Jar SEDAP Tak Muak, Pernah Laris Dibuat Jualan!
Resipi Bahulu Guna 3 Bahan, Mudah Tapi Kena Tahu Caranya Baru Jadi!
Info Lebih Menarik DI SINI
Resipi Hot & Sour Soup Buat Kecur Air Liur
“Saya baru buat rawatan gigi, jadi hanya boleh makanan lembut. Bosan asyik makan bubur. Jadi, hari ini saya masak sup tradisi orang cina, iaitu ‘hot and sour soup’.
Bahan-bahan:
100g isi ketam
4 ulas bawang putih
2 biji telur
¼ batang lobak merah
6 biji cendawan shitake
3 sudu besar sos tiram
2 susu besar tepung jagung
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu kecil minyak bijan
1 batang daun bawang
1 keping tauhu
½ sudu besar serbuk lada sulah
1-2 sudu cuka
Cara Memasak:
- Sediakan bahan-bahan. Potong memanjang dan halus-halus. Kalau dah sedia semua macam ni. Mudah nanti tinggal masukkan sahaja.
- Tumis bawang putih sehingga harum.
- Kemudian masukkan cendawan dan goreng kilas sehingga layu.
- Saya guna cendawan shitake segar. Kalau guna cendawan shitake kering pun boleh, tetapi kena rendam sehingga kembang dahulu.
- Masukkan lobak merah yang telah dipotong halus. Goreng kilas juga.
- Tambah 3 cawan air. Reneh sampai gelegak.
- Sambil tunggu gelegak, campur tepung jagung dengan sos tiram dan sedikit air. Gaul sampai tak ada ketulan.
- Bila sup dah gelegak. Masukkan campuran tadi tu. Kacau kacau kacau, sampai dia pekat.
- Pecahkan telur dan pukul sedikit. Tuang dalam sup yang sedang gelegak.
- Tarik panjang macam ni, dan sambil tu kacau sup. Ia akan jadi serat-serat.
- Macam ni! Kalau jadi macam ni baru puas makan.
- Warna sup ni patutnya gelap lagi sedikit, jadi untuk cantikkan ia, letak kicap pekat sikit. Masa ni juga boleh letak garam atau kiub ayam jika perlu.
- Sekarang masukkan tauhu yang dah dipotong panjang-panjang macam ni.
- Diikuti dengan isi ketam yang dah dicarik atau dipotong. Boleh guna isi dari kaki ketam Snow / Alaska King. Kalau tak jumpa, guna jejari ketam (crab stick) pun boleh. Letak daun bawang sekali.
- Letak serbuk lada sulah. Nak lebih pedas, lebihkan lada sulah. Letak cili padi, cili kering atau chili oil. Tak ada hal. Kita yang nak makan, ikutlah selera kita.
- Dah na Hot & Sour Soup, kenalah masam. Jadi kena letak cuka. Resepi original gunakan cuka hitam cina. Saya tak tahu mana nak cari. Jadi pakai je lah apa ada.
- Akhiг sekali, letak beberapa titik minyak bijan. Jika tak suka bau minyak ni, tak payah letak.
- OK boleh hidang dalam mangkuk. Tabur hirisan daun bawang dan daun ketumbar jika ada.
- Ini close up. Kita masak sendiri jadi isinya banyak dan berbaloi. Rasa sup ni hangat dan masam. Umaminya datang dari cendawan shitake, sos tiram dan isi ketam.
- Kita cuba sikit supnya likat, rasa cendawan dan sos tiram memang serasi. Rasa macam tu buat air liur kecur. Panas dan pedas tu buat rasa selesa kalau makan pada hari sejuk.
MW: Baiklah, leoas ni boleh cuba sendiri kat rumah. Bahan pun senang nak dapatkan. Selamat mencuba!
Sumber: Kamarul Ariffin Nor Sadan
Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cara Mak-Mak Boleh Uruskan Peti Ais Dekat Rumah, Supaya Nampak Kemas & Bersih
Hujung minggu merupakan waktu terbaik mak-mak boleh luangkan masa susun atur dan uruskan barang dalam peti ais di rumah. Sebenarnya ada cara tertentu yang boleh dipraktikkan dalam pengurusan peti ais ini demi memastikan ia kekal bersih dan nampak kemas. Perkongsian tips pengurusan peti ais ini merupakan cara yang dipraktikkan oleh Dr Hani Mynis dirumah beliau. Namun tidak salah mak-mak turut mencuba cara ini dirumah sendiri.
Berikut antara perkongsian beliau sebagai panduan;
#kemasrumahwithhani : Pengurusan Peti Ais
“Seminggu sekali hani akan luangkan sikit masa untuk kemas peti ais. Selalunya hari Khamis lah sebab nak kena check apa lagi bahan mentah yang masih ada dalam peti ais untuk plan minggu depan punya menu pulak.”
Tips Peti Ais Nampak Kemas Dan Bersih:
- Boleh pasang lapik dekat setiap shelf. Sekarang dah trend orang pasang glass wallpaper kan? Cantik-cantik semua. Hani dari 3, 4 tahun dulu memang setia pakai placemats dari mr. diy je. Hani prefer pakai placemats sebab senang nak tanggalkan placemats untuk pergi cuci kalau placemats tu kotor (tak payah keluarkan tray ). Lagi pulak hani suka tukar-tukar style kejap corak bunga-bunga kejap corak lain.
- Apa pun, tips hani kalau nak pakai placemats, pilih yang transparent bukan yang legap sebab yang legap menghalang cahaya dari tembus hingga ke shelf paling bawah. Kalau gelap sangat peti ais tu kang tak nampak pulak isi harta karun dekat shelf bawah-bawah dan area belakang.
- Pilih satu atau dua warna tema bekas yang nak disimpan dalam peti ais.
- Untuk setiap container, jika ada, pilih bekas bertapak empat segi dari berbentuk bulat. Jimat ruang dan lebih kemas (dari segi visual).
- Buat pengkhususan setiap shelf untuk letak apa. Optional: labelkan (guna masking tape pun ok).
Detail label pengkhususan setiap shelf ada dalam caption gambar sebagai rujukan.
Happy Organising
- Hani lebih suka bekas bertapak empat segi dari bulat sebab nampak lebih kemas.
- Hani pilih seragamkan bekas semua berwarna hijau.
- Guna placemats transparent supaya cahaya boleh sampai ke bawah
?Shelf Pertama (Paste) :
Untuk letak pes (contohnya pes bawang merah, cili kering, bawang putih dan bawang putih + halia) letak di shelf paling atas, senang nak ambil sebab ni barang dalam peti ais yang selalu keluar masuk. So letak paling atas senang nak ambil.
?Shelf Kedua (Today) :
Ni bahagian untuk letak protein yang akan dimasak untuk “hari ini”. Sebelum keluar pergi kerja pagi-pagi atau sebelum tidur, protein akan diturunkan dari bahagian freezer ke bahagian chiller dan hani letak kat sini.
?Shelf Kedua (Leftover) :
Ni bahagian untuk letak lebihan makanan. Simpan dalam bekas bertutup dan bekas microwave-able atau tahan panas kukusan. Sebab nak panaskan nanti senang. Seeloknya kalau simpan lauk tu kat bahagian chiller, kena makan lauk tu dalam masa tiga hari. Kalau agak-agak nak simpan lama nak makan balik minggu depan ke, letak kat bahagian freezer.
Kalau hani teringat, akan tulis tarikh lauk guna pelekat je, kalau tak hani just check semula dengan jadual menu mingguan hani bila hani masak lauk tu.
?Shelf Ketiga (Dry Foods) :
Ni bahagian untuk letak makanan kering macam hani simpan ikan bilis, asam keping, belacan, asam jawa. Barang-barang ni sebenarnya boleh je letak luar atau dalam peti ais, takde masalah.
?Shelf Keempat (Vegetables) :
Untuk letak sayur yang guna kan teknik rendaman dan daun-daun (kari, limau, kunyit, kesum dan lain-lain)
?Vegetables Drawer :
Tempat letak sayur-sayur yang dimasukkn dalam ziplock bag. Pastikan sayur dalam ziplock bag tak dihimpap dengan sayur lebih berat atau besar.
BAHAGIAN PINTU PETI AIS:
? Shelf pertama : kawasan paling tak sejuk dalam peti ais. Selalu hani kosongkan takpun hani letak masker homemade.
? Shelf kedua : letak pes-pes lauk (pes tomyam, pes asam rebus) dan cili jeruk.
? Shelf ketiga : Air minuman
? Shelf keempat (condiments) : untuk letak botol sos dan kicap dan juga susu pekat manis
PENGURUSAN PEI AIS YANG BETUL UNTUK BAHAN-BAHAN:
1. SOS
(Sos cili sos tomato, kicap, sos tiram, sos lada hitam dan mayonaise yang sudah dibuka).Ada yang suka simpan dekat luar tapi cara yang sebetulnya ialah kena simpan dalam peti ais. Kalau perasan, label pada botol-botol sos dan kicap ada tertulis “refrigerate after opening”.
Ini untuk mengelakkan pertumbuhan kulat kat sekeliling mulut botol dan penutup botol. So nak simpan kat mana? Kat bahagian pintu peti ais.
2. SUSU
Ok next susu? Untuk susu dalam tin tak kisah pekat atau cair boleh disimpan dalam peti ais dibahagian pintu peti. Sebelum simpan kena transfer dulu dari bekas tin asal ke dalam bekas bertutup (plastik or kaca). Elakkan simpn dengan tin-tin sekali dalam peti ais, sebab kita tahu dalam peti keadaannya lembap dengan oksigen boleh mengalakkan pengaratan pada tin. For safety reason, tu belum lagi kalau terambil terpegang mulut tin tu, tajam ada yang berdarah kang.
Susu segar/ susu kotak simpan kat bahagian dalam, jangan simpan dekat bahagian pintu. Bahagian pintu suhu nya paling tak stabil, berubah ubah bila kita buka tutup pintu peti ais tu. Perubahan suhu yang kerap boleh sebabkan susu cepat rosak.
3.TELUR
Cara menyimpan telur dengan betul
Ada dua cara:
1. Simpan Di Luar Peti Ais
Lebih elok simpan dalam bekas asal telur disebabkan dua sebab satu: ada tarikh best before dicetak pada bekas telur, kedua: telur diletakkan di dalam bekas di dalam posisi optimum dimana telur kuning dia berada ditengah, memanjangkan tempoh kesegaran telur (sekurang-kurangnya sebelum best before date).
Jangan dibasuh, disebabkan dikulit telur ada satu lapisan perlindungan untuk menghalang bakteria masuk dalam telur dan percepatkan proses telur rosak.
Simpan ditempat terlindung dari cahaya matahari dan suhu yang consistent bukan sekejap panas sekejap sejuk.
2. Simpan Dalam Peti Ais (Chiller)
Jangan disimpan di bahagian pintu peti ais. Seeloknya hendaklah disimpan di bahagian dalam peti (bahagian shelf) sebab pintu peti ais kawasan yang paling mempunyai suhu yang tak tetap (kerap berubah suhu bila kita buka dan tutup pintu peti). Perubahan suhu yang ketara boleh menyebabkan telur cepat rosak.
Kalau disimpan bahagian dalam peti, simpan dalam bekas telur (atau any bekas yang muat) yang kedap udara bertutup rapat untuk elakkan cross contimination telur yang kotor (sebab telur jangan dibasuh for same reason as above) dengan makanan lain dalam peti ais.
Jangan dibasuh telur, nak masak baru basuh.
4.UBAT-UBATAN
Ramai yang suka letak ubat dalam peti lagi-lagi bahagian pintu peti ais,kan? Ubat tak perlu disimpan dalam peti ais ya. Apatah lagi di bahagian pintu peti ais. Kalau kita simpan kat pintu, kita bukan tambah tempoh best-use dia, kita cepat rosakkan dia lagi ada.
Ubat-ubat cecair sangat sensitif dengan haba, kelembapan, dan cahaya matahari. Kita pun tahu dalam peti ais tu kawasannya lembap. Lagipun dekat botol ubat ada label “keep in dry and cool place” bukan cool peti sejuk ye. Memadai dalam kabinet yang jauh dari cahaya matahari dan agak dingin.
So nak simpan kat mana, simpan je dalam kabinet/pantry. Ubat dah buka atau belum simpan je dalam pntry. Ubat yang dah dibuka pun ada expired date dia. So penting nya bila bukak cap ubat tu terus label kat penutup ubat tu bila kita dah bukak ubat tu. Detail Pengurusan kabinet ubat hani nanti hani update.
Dulu hani pernah share pengurusan pantri kan? Boleh baca disini:
Semoga perkongsian ini bermanfaat.
Sumber: Dr Hani Mynis
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
ISI AYAM Tak Laku, Bila Masak Begini Licin Habis Makan Anak Beranak!
Biasanya kalau beli ayam seekor, bahagian isi atau dada lah yang selalunya paling ‘tak laku’. Takde siapa yang nak makan bahagian isi ayam ni. Nak bagi habis licin bahagian ni, sebenarnya mak-mak boleh cuba resipi simple Ayam Halia.Memang sedap, bahan-bahan tak banya dan mudah disediakan.Bila masak sendiri puas hati makan.
Ikut resipi yang dikongsikan oleh Puan Fdlah Ila ini.
Isi ayam tak laku tapi bila masak gini licin habis makan anak beranak.
Resepi #ayamhalia
Bahan-Bahan Diperlukan:
Isi Ayam
Sos Tiram
Serbuk Lada Hitam
Tepung Jagung
Cili Kering
Bawang Merah
Bawang Putih
Halia
Daun Bawang
*Dalam botol tu bukan mayonis ye tapi tepung jagung.
Cara Membuat:
1. Panaskan minyak tumis bawang putih dah garing masuk cili, bawang merah dan halia. Kacau sampai layu sakit.
2. Masukkan isi ayam kacau bagi rata.
3. Masukkan sedikit air dan serbuk lada hitam.
4. Masukkan pula sedikit sos tiram.
5. Masukkan sedikit lagi air biar mendidih dan rasakan garam. Dah secukup rasa semua masuk bancuhan air tepung jagung, ikut pekat mana kita nak.
6. Akhir sekali masuk daun bawang hiris tadi siap masak sedia dihidang.
Kalau makan dekat foodcourt macam ni dah RM8 ke atas harganya. Ayam ada la 4,5 hiris yang halus. Bila masak sendiri puas makan.
Selamat mencuba semua.
Baca Lagi Di Sini:
CARA Simpan Ayam Elok Seketul-Seketul Tak Melekat, Senang Nak Masak!
DADA AYAM Banyak Takde Siapa Nak Makan, Buat Macam Ni Sekejap Je Licin!
Mingguan Wanita : Menarik juga resipi Ayam Halia ni. Jadi kalau stok dada atau isi ayam banyak di rumah tu, boleh buat resepi yang dikongsikan ni. Pasti laku, dan sekejap je licin.
Sumber: Fdlah Ila
JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW
Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.
Klik link ini untuk menyertainya: https://t.me/bangkitwanitaMW
Mingguan Wanita juga boleh diikuti di
YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial
Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita
Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita
#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI