Senangnya buat Kek Coklat yang simple, lembap dan sedap guna resipi ni.Hanya perlu adun semua bahan-bahan dalam blender, kacau sebati dengan tepung guna whisk dan kukus selama 25 minit, Siap! Tak perlu pakai mixer dan kalau tiada oven pun tak jadi masalah. Malah menariknya tak perlu salut dengan ‘Chocolate Ganache’ pun pun dah sedap. Letak je chocolate coins dalam adunan nanti.

Bukan apa, bila buat sendiri memang puas hati, jimat banyak dan boleh makan banyak kali. Anak-anak pun mesti suka, mak-mak bolehlah buat kek coklat ni nanti.

Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Puan Wan Nor Ezzati Fatini ini.

Kek Coklat Kukus simple dan sedap. Suami dan anak saya suka sangat.

Bahan-Bahan:

3 biji telur
1 cawan minyak
1 cawan gula
1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat
1 cawan serbuk koko

Masukkan semua bahan di atas ke dalam blender dan kisar selama 4-5 minit
Lepas siap, tapis guna penapis

Bahan-Bahan (Ayak) :

1 1/4 cawan tepung gandum (saya guna superfine flour)
1 sudu kecil baking soda
1 sudu kecil baking powder

Cara Membuat:

1. Lepas diayak, masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan yang dikisar tadi. Kacau guna whisk.
2.Masukkan adunan ke dalam silicone cups dan letakkan beberapa biji chocolate coins.

3.Kukus selama 20-25 minit. Pastikan steamer dah dipanaskan terlebih dahulu.

Selamat mencuba!

IKLAN

Baca Lagi Di Sini:

Ini Caranya Buat ‘Chocolate Ganache’ Merelip-Relip Berkilat, Cair Di Mulut!

Senangnya Buat Kek Coklat Viral 4 Sudu, Kukus 20 Minit Siap! Hasilnya Memang Gebu Gebas

Mingguan Wanita: Senangnya ikut resipi ni. Tak perlu pakai mixer, tak payah bakar dalam oven. Guna blender, kacau dengan whisk dan kukus je. Malah menariknya tak perlu salut dengan ‘Chocolate Ganache’ pun pun dah sedap. Letak je chocolate coins dalam adunan nanti.

Sumber: Wan Nor Ezzati Fatini

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.

IKLAN

Klik link ini untuk menyertainya: https://t.me/bangkitwanitaMW

Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 31 Julai 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. (https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )

IKLAN

JOM JAHIT BAJU KURUNG. BUAT DUIT JAHIT DI RUMAH
Orang kata kalau pandai jahit baju kurung, maka nak jahit pelbagai jenis baju lain akan jadi lebih mudah. Kursus dijalankan dalam dua pilihan tarikh iaitu 7 & 8 Ogos 2021 ( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/ )

Mingguan Wanita juga boleh diikuti di

YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita

Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita