Kek buah boleh dikukus atau pun dibakar. Terpulang pada cita rasa si pembuatnya. Namun, ramai juga yang gemar ia dikukus. Kata mereka, kek ini lebih moist (lembap) bila dikukus berbanding dibakar di dalam oven. Sekali lagi, selera masing-masing.
KEK KUKUS ATAU BAKAR
Hari raya Aidiladha tak lama lagi. Mungkin ada yang rancang nak buat kek buah. Boleh cuba kek buah kukus yang pakai sukatan cawan. Jadi, yang tak ada penimbang di rumah, jangan risau. Guna cawan je.
Kek buah lembap ini, makin lama dikukus, ia akan jadi tambah moist dan sedap! Selain itu, perisa oren boleh diganti dengan oren sunquick. Selamat mencuba!
1 cawan buah-buahan kering 1 cawan kismis 1 cawan mentega/marjerin 1 cawan gula pasir 1/3 cawan air panas 2 1/2 cawan tepung gandum 1/2 sudu teh soda bikarbonat 1/2 sudu teh baking powder 1 sudu makan cuka makan 1/2 sudu teh esen vanilla 1/2 sudu teh perisa oren (optional) 3 biji telur
JOM IKUTI CARA MEMBUAT KEK BUAH KUKUS:
Cuci 1 cawan buah-buahan kering dan 1 cawan kismis kemudian rendam dengan air biasa selama 15 minit. Ayak 2 ½ cawan tepung gandum bersama ½ sudu teh baking powder dan ½ sudu teh soda bikarbonat. Toskan air buah-buahan kering dan kismis yang telah direndam tadi. Masukkan 1 cawan gula pasir ke dalam kuali dan buka api kecil.
Biarkan sehingga separuh daripada gula menjadi perang, barulah masukkan 1/3 cawan air panas. Bila gula dah cair sepenuhnya, masukkan 1 cawan mentega dan buah-buah kering tadi. Kacau sedikit dan biarkan selama 5 minit. Selepas 5 minit, kacau rata semua bahan dan tutup api.
Lepas tutup api, boleh terus masukkan tepung yang telah diayak tadi dan kacau hingga sebati. Masukkan 1 sudu makan cuka makan dan kacau lagi.
Ads
Kemudian pukul 3 biji telur sehingga sedikit berbuih. Masukkan telur ke dalam adunan dan kacau sehingga sebati. Masukkan ½ sudu teh perisa oren dan ½ sudu teh esen vanila. Kacau hingga sebati.
Sediakan loyang, guna yang saiz 7” x 7”. Lenser dengan butter dan alaskan dengan baking paper.
Masukkan dengan senduk dan ratakan adunan sehingga ke tepi loyang. Balut loyang dengan plastik food wrap supaya nanti air kukusan tak menitis ke ata kek.
Kukus dengan api sederhana selama 2-4 jam. Setelah masak, angkat dan sejukkan. Kek buah yang dikukus lebih lama akan lebih moist. Siap!! Boleh lah bawa balik sebagai buah tangan pada hari raya haji nanti. 🙂
Mungkin mak-mak ada yang pertama kali dengar nama Kuih Kalakatar. Istimewanya kuih ini adalah kuih tradisi warisan Banjar. Cukup sedap dibakar cara tradiosional menggunakan sabut kelapa.
Nak tahu bagaimana rasanya, boleh cuba kuih tradisi warisan Banjar seperti yang dikongsikan oleh Amira Sayuti ini.
“Percubaan pertama buat kuih ni, Kuih Kalakatar.”
Terpengaruh sebab tengok Majalah 3, terus nak buat. Teringin nak rasa, sebab kat belah utara ni tak pernah ada kuih ni. Saya usaha untuk masih mengekalkan cara tradisional untk buat kuih ni, bakar guna sabut nyok.
Kuih warisan Banjar, kini dinikmati semua kaum di Malaysia.
*Saya sertakan resipi kat sini, saya pun cari dalam FB juga. Mungkin ada kawan-kawan yang ada resipi warisan turun temurun, boleh share resipinya.
Bahan-Bahan:
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
3/4 cawan gula
4 cawan air kelapa muda
*1 cawan santan pekat
Isi kelapa muda secukupnya
Sebiji telur
Garam secukup rasa.
Cara Membuatnya pun mudah saja:
1.Gaulkan tepung gandum+tepung beras dengan gula, garam dan telur. 2.Lepastu masukkan air kelapa+santan sedikit demi sedikit, gaul hingga sebati. 3.Bila dah sebati boleh tapiskan, barulah masukan isi kelapa muda.
4.Masak atas api sekejap sampai adunan ni pekat sikit, pastu boleh masukkan dalam loyang.
5.Bolehla bakar guna kaedah masing-masing. Bila permukaan kuih dah jadi golden gitu, dah boleh angkat.
Siap untuk dinikmati.
Baca Lagi Di Sini:
RPA Kongsi Resipi “Bread And Butter Pudding”, Guna Isi Kelapa Muda
Kuih ‘Beko Nyor’ Yang Original Atau Perisa Pandan, Guna Kelapa Parut Muda Lebih Sedap!
MW:Nampak menarik resipi Kuih Kalakatar ni. Bahan-bahan yang digunakan tak banyak dan nak buat pun mudah je.
Sumber: Amira Sayuti
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi, MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
Cuaca panas ketika berpuasa, memang nikmat tak terkata apabila dapat minum dan berbuka puasa dengan air penyejuk badan Lai Chi Kang ini. Meskipun bahan-bahan dan ramuanyang digunakan agak banyak namun minuman ini dikatakan mempunyai banyak khasiat tersendiri. Bagus untuk kesihatan dalaman serta boleh meredakan panas dalam badan.
Buat sendiri Air Lai Chi Kang ini di rumah lebih jimat dan berbaloi. Memang puas hati, malah mudah je nak buat.
Pagi tadi saya ke markit. Hari ni cadang nak buat air Lai Chi Kang. Kebetulan ada kedai yang jual timbang jadi tak la beli dalam kuantiti yang banyak. Nak minum beli dan buat. Saya beli bahan seperti dalam gambar.
Bahan-Bahan:
Barli Getah Anggur
Kundur
Biji Selasih
Kismis
Gula Batu Kembang Semangkuk
Longan Kering
Kurma Merah
Gula Kabung/ Gula Merah
Kulat Kering
Sehelai Daun Pandan
Air secukupnya
Cara Membuat:
1. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam periuk, kecuali biji selasih dan kembang semangkuk. Rebuskan sehingga bertukar warna dan jadi lembut.
2. Sementara itu, rendam biji selasih dan kembang semangkuk hingga kembang.
3. Kemudian satukan semua bahan-bahan dan biarkan sejuk. Boleh juga ditambah dengan kiub ais.
Selamat mencuba.
Info Ekstra!
Bahan-bahan macam ni biasanya boleh di beli di kedai jual ubat-ubat cina.
Mingguan Wanita:Sedapnya minum air Lai Chi Kang waktu berbuka ni. Bukan sahaja dapat hilangkan dahaga, malah ramuannya sangat berkhasiat dapat sejukkan badan. Boleh cuba buat sendiri di rumah nanti.
Hidangan Puding Karamel merupakan antara pencuci mulut yang menjadi kegemaran ramai. Gandingan ideal pudingnya yang berlemak, teksturnya yang lembut, rasa pahit manis gula karamel yang lazat, malah cukup enak dinikmati ketika sejuk. Bahan-bahannya pun tak lah banyak mana dan cara-caranya membuatnya pun cukup mudah.Bila buat sendiri, lebih puas hati.
Ikut resipi ini.
Bahan-Bahan:
5 biji telur size B (jika size A, 4 biji)
1 tin susu cair (400ml)
150ml air biasa
4 sudu besar gula
1 sudu kecil esen vanilla
(Karamel)
5 sudu besargula
2 sudu besar air
Cara Membuat:
1.Masukkan gula dan air ke dalam kuali. Hanguskan hingga keperangan kemudian tuang terus ke dalam loyang. Sejukkan.
2.Satukan semua bahan-bahan puding didalam mangkuk.
3.Kacau perlahan jangan sampai berbuih. Cukup sekadar pecah kuning telur dan sebati.
4.Kemudian tapiskan adunan tersebut dan tuang ke dalam loyang karamel.
5.Kukus selama 45min atau sehingga masak.
6.Sejukkan kemudian terbalikkan. Potong dan hidangkan.
Info Ekstra!
1.Puding ini juga boleh dikukus di dalam oven dgn cara waterbath@bain marie. Caranya,letak air di dalam loyang dan tutup loyang puding dengan aluminium foil dan masak selama 45-50min dgn suhu 180.
2.Boleh juga dihiaskan dengan buah-buahan seperti hirisan kiwi, anggur,pic atau strawberi sebagai hiasan.
Black hadiahkan kereta mewah idaman isteri. “Kadang-kadang kita terlalu mencari yang sempurna, sampai terlupa untuk hargai yang selalu ada di sisi” Inilah ungkapan penuh...