Susahnya bila dapat pasangan yang cerewet. Semua benda yang dilakukan tidak betul di matanya. Ikutkan hati boleh bergaduh tetapi mengenakan sifatnya yang demikian, jadi lebih baik ikut sahaja. Tapi sampai bila?

Nak tahu macam mana nak layan pasangan yang cerewet ini, Dr Ben Fadzil Mohd Salleh, Business Forencic Psychologist Grand Master, ada caranya.

Kejap-Kejap Lap, Sekejap Lagi Sapu, Cerewet Pun Kenalah Pada Tempatnya

Sebelum & Selepas Kahwin

Cerewet adalah satu perangai yang ada pada di setiap individu dan untuk memuaskan diri buat sementara sahaja sehingga niatnya tercapai. Hanya jenis-jenis cerewet dan tahapnya adalah berbeza.

Sebelum berkahwin, kita hanya mengetahui seseorang itu cerewet dari persahabatan, maklumat atau daripada pergaulan yang kita pernah lalui, diberitahu oleh ibu, bapa, adik beradik dan kawan rapat atau daripada pandangan kita sendiri yang telah mempunyai pengalaman yang lalui bersama.

Cerewet terperinci seterusnya akan kita ketahui selepas mengahwini pasangan kita itu. Setelah berkahwin kita harus melayani cerewet pasangan tanpa boleh berpatah balik ke pangkal jalan malah harus meneruskan kidupan cerewet bersama.

Ada kala cerewet ini boleh diterima semasa bercinta sebelum dan selepas kahwin tetapi akan diluahkan isi hati sekiranya terjadi apa apa pergaduhan dan selisih faham di mana pasangan akan menyalahkan di antara sesama sendiri

IKLAN

Jenis jenis cerewet adalah termasuk:

  • Kebersihan rumah, bilik air, pakaian dan diri, keterampilan, mengatur peralatan di rumah serta tempat kerja,

  • Meneliti pergaulan, memilih makanan, tempat yang ingin dilawati, cara bekerja yang mengikuti undang-undang, pandangan yang sering kali berbeza,

  • Cara menjalankan kehidupan seperti penggunaan bilik air (tandas), kebersihan, cara tidur, makan dan juga apa apa saja penyediaan.

Dari segi klinikal ia juga boleh disifatkan sebagai orang yang mempunyai penyakit OCD.

Bila Pasangan Cerewet…

Anda boleh mengetahui perangai pasangan cerewet sekiranya dia sering membetulkan cara anda mengikut caranya dalam membuat sesuatu kerja serta membuat pilihan. Sering mengingatkan anda tentang kebersihan, sususan, cara-cara melakukan sesuatu dan membuat kerja semula selepas anda melakukannya

Pasangan Boleh Jadi Cerewet….

Dari segi kajian psikologii, seseorang itu mula cerewet bila dia semasa kecil  mengalami sakit yang tidak boleh kawal dan cerewetnya itu datang selepas dia pulih. Anda boleh melihatnya bila dia mula memilih jenis makanan dari rasa, rupa, khasiat, cara susunan makanan dan lain-lain lagi mengikut suka hatinya sahaja. Pasangan boleh menjadi cerewet sekiranya dia telah mengamalkankan dari kecil lagi atau mempelajarinya semasa dia mula membesar, belajar dari seseorang juga melihat dan mula mempunyai pengalaman untuk melakukan.

IKLAN

Perangai Pencetus Cerewet

Semestinya, perangai mempunyai pengaruh di dalam perangai cerewet ini. Contoh. isteri mahu melihat baju kotor dikumpulkan di dalam bakul baju kotor tetapi suami hanya baling baju tersebut k edalam bakul, sekira baju yang dia baling tidak masuk, tiada apa yang akan berlaku. Dia tidak mahu mengangkatnya malah akan biarkan sahaja sehingga si isteri mengangkat dan masuk ka dalam bakul

Cerewet Boleh Diterima Apabila…

Bagi setiap pasangan, asalkan cerewet itu tidak menyusahkan, memalukan, memaksa atau menyuruh untuk melakukan sesuatu yang bercanggah dari kerelaan mereka dan boleh menerimanya, itu tidak menjadi masalah. Contohnya sekira pasangan cerewet mereka sering membetulkan kelakuan suaminya dengan cara-cara yang dianggap betul dari pandangan isterinya.

Cerewet serta leter yang tidak henti-henti serta sering tidak berpuas hati tentang apa yang telah dilakukan, sering diperbetulakn atau selalu kena marah ini akan menimbulkan keretakan atau ketegangan di dalam perhubungan suami isteri.

IKLAN

Suami Atau Isteri Lebih Cerewet?

Cerewet seorang isteri seringkali adalah lebih teruk dari seorang suami. Sifat seorang perempuan adalah lebih teliti dan terperinci dari lelaki. Isteri memang memerlukan sesuatu yang lebih sempurna dan teratur. Walhal suami, walaupun tidak semua dianggap mudah tetapi pastika nia tidak memeningkan kepala.

Bila Suami Cerewet

Bagi lelaki yang panas baran atau tidak suka di tegur tentang perbuatannya sudah tentu dia tidak akan suka di perlakukan seperti dileteri atau ditegur serta diperbetulkan kelakuan dia. Lelaki itu akan memberontak dengan menunjukkan dirinya tidak bersetuju bila ditegur. Kemungkinan semasa dalam mood sayang, si suami akan melakukannya tanpa bantahan tetapi sekiranya kasih sayang itu berkurangan, perangai sebenarnya akan timbul. Suami perlu memahami isteri, mood dan emosi isterinya.

Bila Isteri Cerewet

Setiap pasangan perlu berkomunikasi tentang cerewetnya perangai masing-masing supaya ia mudah difahami. Isteri perlu memahami jiwa suaminya itu, dari mana datangnya, keluarganya, fahamannya serta pembawakannya. Sekira suami itu pembersih dan teratur, isteri boleh faham dan boleh ikut tetapi sekiranya suami itu seorang pengotor, isteri yang tidak cerewet pun boleh jadi cerewet.

Bila Suami Isteri Cerewet…

Sekiranya kedua-dua pasangan mempunyai sifat yang cerewet, ia hendaklah banyak kan berkomunikasi dan berbincang secara terbuka, sedia menerima kekuatan dan kelemahan pasangan serta perlu banyak mengawal kemarahan dan stres. Dengar dan fahami apa yang dikatakan dan apa yang dia mahu. Jangan bertindak kasar atau agresif jika tidak setuju tapi perlu bercakap untuk pasangan fahami isi hati kita. Cerewet ini jika dilayan dengan kasih sayang, cerewet ini akan hilang.

 

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI