nasib lepas kahwin

Bajet akan bahagia bila dah bertahun-bertahun bercinta? Salah tu sebab kita tak akan pernah tahu nasib lepas kahwin.

Andai bahagia dengan suami, belum tentu mentua dan ipar duai sejiwa. Nak-nak pula masing-masing dididik dengan dunia berbeza.

Macam yang Puan Nurul Izzah Zainol kongsikan, nampak ‘untung’ di mata orang tetapi kita tak pernah duduk dalam kasutnya.

Bernasib Baik

Beberapa orang yang pernah melihat suami saya menguruskan anak, akan selalu cakap untunglah saya dapat suami macam tu. Ada yang cakap bertuahnya lah saya dapat suami macam tu.

Ya, manakan tidak. Dia lebih sabar dari saya. Lebih peka dari saya bab-bab urus anak. Nak keluar dia dulu siapkan bekal susu dan keperluan anak. Apa keperluan asas anak siap-siap dia beli buat stok sampai macam stokis barang baby. Bab layan anak walaupun letih dia paling juara. Kalau saya memang dah tak tahan terus baring dan tidur. Dia paling suka bab bawa anak jalan-jalan, bawa keluar main. Saya ni yang suka fikir 2,3 kali bila nak keluar jalan-jalan.

Senang cerita, kalau bab anak paling attentive. Sebab tu asyik sebut nak baba sahaja si anak tu.

IKLAN

Kawan,

Saya bukan beruntung atau bertuah mendapat suami seperti itu. Saya cuma bernasib baik. Ya, bernasib baik. Atau mujur saya dapat suami sebegitu. Kerana apabila ditanya macam mana nak cari jodoh yang tidak akan kita sesali, untuk setakat hari ini, untuk setakat pengalaman menguruskan kes rumah tangga, saya hanya boleh cakap TIADA TIPS!

Gamble Saja

Ya, nampak hodoh benar kalau saya cakap jodoh ni macam main judi. Macam loteri. Gamble saja. Untung sabut timbul untung batu tenggelam. Memang kau tidak akan tahu untung nasib kau lepas kahwin. Ingatkan kahwin secara baitulmuslim bercinta selepas nikah barakohlah hendaknya, tetapi ya ampun azabnya perkahwinan selepas itu.

Ingatkan sudah bersuamikan pak ustaz pak kiyai dan segala mcm title syurgawi di dahinya, tapi ya ampun lahanatnya perangai terhadap isteri dan anak-anak. Bukan main kat luar nampak terhormat, kat rumah bagaikan syaitonirrojim menerakakan isteri dan anak-anak.

IKLAN

Ingatkan sudah pilih daripada keturunan dan keluarga yang baik dan dihormati, tapi ya ampun sekeluarga melayan si isteri macam hamba di rumah mertua. Berjemaah pula torture si isteri dgn pelbagai serangan mental dan emosi. Lebih menyedihkan tidak pula mendapat pembelaan si suami. Demi menangkan keluarga, dibuangnya si isteri dan anak-anak ke tepi jalan. Maka, bersoraklah yang lain berpuas hati.

Tak Jamin

Saya pun tak kan jamin apa-apa yang suami saya akan terus baik sebegitu. Baru 4 tahun kahwin. People change. Nasib baik sekarang belum tentu masa depan. Sebab itu saya nak pesan, selagi kau berkahwin dengan manusia, selagi itulah tiada jaminan apa-apa.

TIADA JAMINAN BAHAGIA, TIADA JAMINAN TIDAK AKAN MENYESAL. TIADA.

IKLAN

Yang tinggal, nasib baiklah kalau dapat yang elok. Kalau dapat yang bungkusnya elok dalamnya berulat, memang nasib kau lah. Sebab nak bungkus bagi nampak elok bukannya susah. Lepas kahwin barulah terkejut beruk menyesal tak terkata.

Amboi. Memang buruk sangatkah rupa perkahwinan? Macam tak kasi kawen je. Well if i may say it. Yes. Enjoy dulu lah masa single ni. Ngeri kot tengok, handle, dan experience kes-kes rumah tangga yang kalian tak akan pernah terfikir ia terjadi. Apatah lagi ditunggangi oleh puak-puak penunggang agama yang dikenali pula tu. Lagi piss off!

Unless

Unless kita yang perempuan ni dah prepare backup gila-gila punya. Strong in everything. Inside and outside. Kita dah prepare backup plan dan emergency exit tanpa mengharapkan ihsan org lain. I must tell u jangan ambil ringan the power of money. Itulah harapan pertama sebelum nak langkah keluar daripada neraka rumah tangga.

On top of that, kalau tau jenis diri tu senang dimanipulasi, cepat surrender, malas nak ambil tahu, sejenis ikut-ikut saja, lemah gemalai sangat, hati tisu, tak berani bersuara, low basic living skill, atau xindependent.. Hah, ni lah golongan paling berisiko bila berkahwin. Dah witness dah woi. Memang jadi kain buruk terus lepas kahwin di’belasah’nya suami durjana.

So, minimise the risk as low as u can. Perkahwinan adalah syariat Islam. Tetapi jika perkahwinan tidak mencapai tujuan ia disyariatkan, maka haramlah hukumnya. That’s it.