bersalin caesar

Dilema isteri bersalin caesar, nak merancang pun kadang suami tak faham. Yang jadi mangsa, isteri sampai masuk dunia murung sebab emosinya penat.

Ya, ini realiti yang berlaku kepada sesetengah golongan wanita selepas berumah tangga. Tak salah nak tambah zuriat tetapi kena tengok keadaan isteri juga. Dapat suami yang membantu alhamdulillah, tetapi kalau sebaliknya?

Tolonglah jangan aniaya orang perempuan, ‘berkomunikasilah’ dan kurangkan tekanan dengan bercerita pada suami. Tak nak si isteri jadi mangsa seperti kisah Puan Intan Dzulkefli ini. Nanti badan perempuan juga yang tanggung!

Nasib Wanita Bersalin Kerap

Setiap kali ke klinik, pasti ada peristiwa yang menjentik emosi. Waktu check-up Insyirah haritu, buka je pintu bilik konsultansi terus dengar suara nurse,

“Puan lain kali ajak suami masuk sekali sini. Saya boleh explain sampai suami puan faham. Lepas ni pastikan ambil perancang puan, ni hb puan tak cantik, bp tak cantik, anak kecil-kecil lagi nak kena jaga tapi ibunya sendiri pun tak sihat asyik nak pengsan macam mana ni…” nasihat nurse dengan suara lembut.

Saya terpandang si ibu yang sekadar mendiamkan diri, mukanya pucat seperti tak bermaya, dipangkunya seorang bayi yang merengek kecil dalam umur 5-6 bulan dan disisinya ada seorang lagi anak, sedang makan junk food super ring.

“Puan lepas ni wajib pakai perancang puan, puan ni memang tak boleh dah nak rancang sendiri, asyik terbabas je. Kesihatan puan tak baik, takut effect yang dalam kandungan tu..” nasihat nurse lagi, si ibu tadi sudah tertunduk sambil menyeka air matanya.

Difahamkan si ibu ada anemia, hb selalu bawah 9, selalu nak pitam. Selepas berpantang anak pertama terus lekat, yang kedua juga begitu, kini anak ketiga baru berusia 6 bulan sudah hamil lagi. Memang tidak mengambil apa-apa perancang kerana suami tak izinkan.

Akhirnya Isteri Tersepit

Sebenarnya, di luar sana ramai isteri dalam keadaan tersepit seperti ini. Malah, ada yang bersalin czer, tapi anak belum cukup 2 tahun, dalam keadaan belum pulih emosi & fizikal dah mengandung sekali lagi.

Punca?

Tak ambil perancang kerana suami nak plan sendiri. Tetapi akhirnya tiada kerjasama konsisten dari pihak suami. Rancangan sendiri akhirnya memakan diri.

Yang menanggungnya si isteri jugalah. Dari morning sickness, sakit bersalin, kena jahit, kena seluk. Kemudian berminggu tak cukup tidur pula kerana menjaga anak soleh yang baru lahir serta anak yang lain meragam hingga subuh ketika dalam pantang.

IKLAN

Tak dinafikan inilah antara punca ramai isteri trauma, fobia, malah sampai kemurungan selepas bersalin (PPD).

Kehamilan, bersalin, berpantang & menyusukan anak bukan hal kecil. Sembelit pun sakit inikan pula nak melahirkan seorang bayi.

Iya, memang tanggungjawab isteri untuk melunaskan kehendak fitrah suami. Namun, merancang keluarga adalah tanggungjawab bersama, kedua pihak suami & isteri. Terutamanya jika kesihatan isteri sudah terjejas kesan dari melahirkan anak sebelum itu, memang kena terlebih precaution. Islam pun tak larang family planning jika kesihatan si ibu tidak mengizinkan.

Berbincanglah & decide bersama-sama.

Kalau suami isteri telah sepakat tolak cara yang KKIA suggest tak kira atas apa alasan & nak guna cara sendiri, suami kenalah bagi extra kerjasama sebab precaution lebih ke atas dia sebab si isteri tak ambil & pakai apa-apa protection.

Mungkin si suami boleh ikhtiar menggunakan kaedah kondom atau kaedah azal.

Rancang Kehamilan Dulu

Yang si isteri, kalau dah sedar suami jenis lepas tangan, semua biar tengkuk isteri menanggung, silalah fikirkan solusi terbaik untuk kesihatan fizikal & mental kalian. Berbincanglah dengan doktor & nurse. Jangan redha sahaja kemudian stress sendiri hingga menjejaskan kehidupan diri & keluarga.

IKLAN

Anak-anak perlukan ibu yang sihat & happy untuk mereka membesar dengan baik. Baik yang dalam perut mahupun yang di luar perut. So, plan your life wisely.

Anak-anak memang rezeki, tetapi mereka juga amanah. Jangan lupa juga, kesihatan diri sendiri juga adalah amanah.

Anak-anak Kena Belajar Dulu

Lastly, mohon kepada semua lelaki yang nak berkahwin, silalah belajar dulu bagi khatam ilmu berkaitan wanita termasuklah; haid, PMS, mengandung, bersalin, menyusu anak, berpantang serta wean-off.

Semua perkara ini walau bukan suami yang mengalaminya tetapi wanita perlukan suami yang berilmu & memainkan peranan yang supportive. Semuanya kena ambil tahu.

Ya, memang berat tugas suami yang baik ni.

Jangan bab jimak je khatam, bab lain kelaut. Tak usah jadi jahil sombong, dah sedar tak tahu, sila segera belajar. Sekarang semua info ilmu ini sangat mudah didapati. Tinggal nak atau taknak sahaja.

Kalau taknak belajar, jangan mengada-ngada nak kahwin. Kelak hanya menyeksa & menganiaya wanita bergelar isteri.

IKLAN

Ya, memang anak & isteri itu anugerah & rezeki, tetapi jangan lupa, isteri & anak-anak itu juga amanah.

Bila kata amanah, berkait rapat dengan tanggungjawab. Merangkumi nafkah kasih sayang, perlindungan, didikan agama, kenalkan dengan Allah, Nabi SAW, solat, ajar mengaji al-Quran, beri makan yang halal & baik, sediakan tempat tinggal yang selesa.

Bukannya sekadar kahwin & bangga lahirkan anak berderet tapi kemudian semua lepas tangan pada isteri bulat-bulat.

Ittaqullah! Semua ni nanti kena tanya di akhirat.

Muhasabah saya yang menulis. Sekian pesanan khidmat masyarakat. Diharap makin ramai yang cakna. InsyaAllah semua ada hikmah.

Alhamdulillah ‘ala kulli nikmah.

Nota kaki :

Penulisan ini tidak valid untuk pasangan suami isteri yang memang sepakat & mampu untuk melahirkan zuriat setiap tahun. Jika mampu zahir & batin, dipersilakan. Rasulullah SAW pun suka umatnya yang ramai sebagai penyambung rantaian dakwah & tarbiyah.

Buat yang telah sehabis merancang tetapi tetap hamil lagi, as a muslim, kita kena percaya, sekuat mana kita merancang, Allah punya perancangan yang lebih baik & ketentuan Allah jugalah yang terbaik.

Semoga yang diuji diberikan kekuatan & kesabaran. La yukallifullahu nafsan illa wus’aha. Allah jualah lebih tahu.