KARIPAP Kampung Cara Orang Tua Dulu-Dulu Simple Je, Confirm 3-4 Biji Sekali Makan!

Share

KARIPAP Kampung Cara Orang Tua Dulu-Dulu Simple Je, Confirm 3-4 Biji Sekali Makan. Kuih karipap antara kuih ‘lejen’ yang menjadi kegemaran ramai. Ada pelbagai cara dan kaedah nak buat karipap ni, namun ini resipi simple cara orang tua dulu-dulu. Memang mudah, puas hati makan.

Ikut resipi yang dikongsikan oleh Missz Amira
ini sebagai rujukan;

Dah puas makan donut, karipap jerawat inti kentang+ayam tumpang lalu. Karipap kampung cara orang tua dulu-dulu. Simple je, makan panas-panas confirm 3-4 biji sekali makan. Resepi 2 cawan tepung bolehlah sekali hadap 1 family.

Bahan-Bahan (Kulit):

2 cawan tepung gandum
1 sb tepung beras
1/2 sb gula
1/2 sk garam

1 sb marjerin
3 sb minyak masak

Cara Membuat:

1. Gaul rata-rata semua bahan kecuali minyak dan marjerin.

2. Panaskan sekejap minyak dan bagi marjerin cair, kemudian terus masukan dalam tepung tadi masa panas-panas.

3. Gaul-gaul dengan senduk sehingga sebati, jadi macam serbuk roti dan
Masukkan 1/2 cawan air sejuk daripada peti ais. Uli sebati.

4. Hasil doh yang dah siap. Saya tak perap pun.

5. Boleh lah gelek dan tekap karipap. Nak kelim guna tangan boleh, nak guna pon acuan boleh. Acuan ni beli dekat shoppe “acuan karipap/dumpling Maker”.

6.Inti dan tepung okey ngam-ngam cukup dapat banyak ni.

7.Goreng dalam minyak yang banyak dan panas. Api sederhana je.

Bahan-Bahan (inti):

1 biji bawang holand saiz kecik
3 biji kentang saiz biasa
1 ketul dada ayam saiz besar ( banyak pon boleh)
1 sudu besar rempah kari ayam/daging
2 cawan air
3 sudu besar gula
1 sudu kecil garam

Cara Membuat:

1. Panaskan minyak sedikit je. Tumiskan bawang, ayam dan rempah kari ayam/daging.

2. Masukkan kentang, air, gula dan garam. Biarkan mendidih dan hampir kering.Bila dah hampir kering kacau-kacau bagi rata sehingga betul-betul kering (time ni api sedahana je).

3.Hasil setelah kering. Saya suka kentang berbiji dan empuk gini je. Kalau suka lembik masak lebih lama/tambah air.

Hasilnya… Makan panas-panas sedap!

 

Mesti Baca: Ini Caranya Goreng KARIPAP Cantik, Kulit Elok Licin Tak ‘Berjerawat’
Baca Lagi Di sini: Penjual Karipap Tunjuk Cara Buat Kulit Rangup, Inti Kentang Sedap Dibuat Niaga!


Artikel Menarik: KARIPAP KENTANG Kulit Licin, Bakar Sekejap Dalam Ketuhar 10-12 Minit Sebelum Goreng!

Mingguan Wanita: Sedapnya makan karipap panas-panas. Memang puas hati bila buat sendiri, boleh letak inti penuh-penuh.

Sumber: Missz Amira

Follow kami di Facebook , Website , Instagram, YouTube , Twitter , Telegram MW dan TikTok Mingguan Wanita untuk mendapatkan info, berita terkini serta artikel-artikel menarik.

IKLAN