Isu yang cukup hangat kebelakangan ini tentulah tentang harga barang mencanak-canak naiknya. Hinggakan pembeli merasakan peniaga hanya kaut untung dan mengambil kesempatan di atas kenaikan harga.

Siapa yang menjadi mangsa? Hanya anda yang tahu jawapannya. Mulalah katakan peniaga hanya kaut untung dengan naikkan harga jualan. Jangan cepat melatah dan rasa tertipu.

Tak dinafikan kenaikan harga barang buatkan semua orang ‘rengsek’. Nak tak nah kena hadap juga dan kehidupan perlu diteruskan. Tapi bagaimana pula dengan peniaga. Bukan nak kaut untung tapi macam mana kalau masih harga sama, dimanakah untungnya. Sedangkan nak kena kira kos-kos tersembunyi yang orang lain tidak tahu.

Inilah yang dikongsikan oleh peniaga nasi kukus ayam berempah tentang kos sembunyi yang orang lain tak tahu. Malah, ia turut memberi panduan dan manfaat untuk anda yang ingin memulakan berniaga.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Emas Ini Logam Berharga, TAK RUGI Milikinya, Bila ‘Terdesak’ Boleh TUNAIKAN!

Perempuan Pencari Nafkah Di Penghujung Zaman, Jangan Sampai Gadai Harga Diri Demi Lariskan Jualan

Info Lebih Menarik DI SINI

Hanya Kaut Untung, Kira Dulu!

Berkenaan dengan isu harga ayam, difahamkan ia ditulis oleh seorang doktor perubatan, dan salah satu komen di posting berkenaan menarik perhatian saya.

Jangan salahtafsirkan tentang peniaga kaut untung tentang harga naik sekarang ini. Kena lihat juga kos-kos tersembunyi.


.

Saya pernah berniaga pasar mala, pernah berniaga bazar Ramadan, pernah berniaga tepi jalan nampak apa yang Tn Doktor itu dan kebanyakan orang tak nampak. Ia bukan semudah itu.

Komen oleh Yoep Owsem dalam posting berkenaan;

“Memandangkan saya berniaga gerai nasi kukus ayam berempah, saya nak share juga kos-kos tersembunyi yang perlu diambil kira jika nak mula berniaga:

1. KOS JUALAN TAK HABIS DIJUAL.

Berniaga 2.5 jam, belum tentu boleh habis jual semua. Saya berniaga 7.5 jam baru boleh jual 70 bungkus. Kalau hujan, lagilah teruk. Yang tak habis makan sendiri atau sedekah kat orang, tapi either way kos tetap kena tolak dari keuntungan.

2. AYAM POTONG 14 terlalu kecil.

Kalau ayam RM20 bermakna ayam tu berat dalam 2kg. Ayam 2 kg boleh potong 10 je maksimum, kalau tidak akan mengundang sumpah seranah dari pelanggan, dah la jual rm4.50. Saya jual ayam potong 4, rm6.00 seketul.

IKLAN

3. KOS MINYAK MASAK.

Kalau boleh dapat minyak masak paket sekalipun, akan pakai sehari 4 paket minyak untuk goreng ayam. 4kg x rm2.50 = rm10. Kalau tak dapat cari minyak paket, bersedialah untuk kos yang gila kasar.

4. KOS GAS

Ini yang ramai ambil mudah, hakikatnya kos ni besar dan kerap kena beli. Seminggu saya pakai 4 tong gas untuk jualan di gerai 7.5 jam + masak kuah di rumah 3.5 jam. Ayam goreng berempah ni api kena kuat kalau tak ayam tak masak sampai dalam.

5. KOS BERAS

Saya pakai 8kg beras untuk jualan 70 bungkus. Itu beras ye, bukan nasi. Kalau nak dijadikan nasi ada kos-kos tambahan.

6. KOS BAHAN SAMPINGAN

Contoh kos untuk kuah kari kaki ayam, sambal belacan, kos sayur, rempah perapan. Kos-kos ni besar ye tuan puan sebab cili padi dan cili masak sekarang harganya bukan murah. Sampai rm15 sekilo. Belacan lagi, herba campur, buah keras, serai, lengkuas, kayu manis, bunga lawang, tomato, cili kering, serbuk n daun kari, pandan dan lain-lain.

7. KOS PEMBUNGKUSAN

Kos untuk bungkus barang jualan. Kertas minyak gred B, plastik bungkus nasi 15×15, plastik 5×7 bungkus kuah dan sambal, plastik singlet pelbagai saiz.

8. KOS SANTAN

IKLAN

Kalau berdasarkan kiraan tuan tanah, jualan ialah 70 bungkus sehari. Maka santan sehari kena pakai 1kg untuk kuah kari. Rm7 – Rm10 sekilo.

9. KOS PEKERJA

Pengalaman saya berniaga 7.5jam jualan 70 bungkus memang memerlukan pekerja sebab kita kena goreng n bungkus on d spot. Pelanggan tak nak makanan sejuk. Kalau 2.5 jam nak jual 70 bungkus, saya jamin kena pakai lebih dari 3 orang (termasuk tokey).

10. KOS TRANSPORT

Kos minyak untuk ulang alik ke tapak berniaga, kos pusing merata kedai beli barang mentah yang murah, kos meronda sebab nak cari minyak paket. Kos ni bukan sikit ye, dan saya jamin tak boleh nak naik motor sebab banyak barang yang perlu dibawa.

11. KOS ALATAN BERNIAGA

Saya berniaga stall tepi jalan, kos beli alatan berniaga di tapak + alatan berniaga di rumah mencecah rm10k juga ye. Blender heavy duty pun dah rm500 untuk brand butterfly. Saya pakai brand Khind murah sikit tapi baru pakai 3 bulan dia dah problem, mujur beli baru ada la warranty. Tapi kena beli 2 untuk back up.

12. KOS STORAN

Klu berniaga pada skala jualan 70 bungkus sehari, kita takkan boleh muat dah pakai chest freezer 120liter, pakai peti ais rumah. So kena pakai freezer besar, peti ais kena beli asing untuk simpan stok bahan mentah kalau tak nak keluar setiap hari berbelanja. Freezer besar rm800++, peti ais rm1000 saiz sederhana. Nak jimat beli 2nd, tapi kena fikir jugak kos repair. Kos storan ni akan datang sekali bersama kos letrik ye.

13. KOS KESIHATAN

IKLAN

Cucuk thypoid rm70 ye seorang. Kalau dah 3 orang kira la sendiri. Pekerja yang kita cucuk tu pulak belum tentu kekal nak kerja dengan kita.

14. KOS GAJI

Gaji pekerja kalau setakat offer rm50 sehari kerja gerai, memang kena bersaing la dengan kerja rider yang lebih menarik di kalangan budak-budak muda. Gaji tokey jangan lupa kira ye. Persediaannya bermula awal pagi dari beli ayam dan bahan-bahan mentah, cuci ayam dll, masak kari, berniaga, cuci tapak dan cuci peralatan.

15. KOS RISIKO

Risiko ni boleh datang dari sudut authority, sudut cuaca, dan juga sudut mistik. PBT, Kesihatan, Polis, Imigresen (klu pakai pembantu gerai pekerja asing) dll. Cuaca ribut boleh hancurkan khemah kita. Sihir, santau dan khianat juga boleh jadi risiko yang paling besar pakai kos.

16. KOS TAPAK

Tapak jarang dapat free even berniaga tepi jalan, mesti nak kena bayar. RM5 – RM10 sehari average. Kalau dalam kampung ye la free. Nak tempat ramai orang dalam pekan mesti dah kena bayar, samada pd PBT atau pada gerai yg kita tumpang. Tapak tu pun nak kena dekat dengan air untuk mencuci, klu berniaga malam ada baik klu dpt tarik letrik sekali. Untuk yg menyewa kedai lebih parah, sbb selain sewa, akan kena bayar lesen PBT, lesen papan tanda berlampu, kesihatan (penapis minyak), letrik tarif komersial, IWK dll.

Tambahan: Kalau nak ada untung lebih, kena bukak meja untuk dine in n jual air. Ini semua tambahan kos ye, tapi boleh generate extra profit.

Kepada yang baru nak mencuba, ambil kira kos-kos di atas sebelum anda pertaruhkan baki saving anda untuk mula. Pergi bersembang dengan orang-orang yang dah berniaga (bukan pergi masuk kelas ‘bisnes coaching’ pulak ye).

DISCLAIMER:
*Saya menulis untuk menambah maklumat, bukan untuk merendah-rendahkan.
*Saya bukan sifu/coach untuk bisnes ye, saya cuma ada pengalaman yang boleh dikongsi untuk manfaat bersama.

Mingguan Wanita : Senang saja, kalau rasa mahal, masak sendiri kat rumah. Baru puas hati.

Sumber: Afyan Mat Rawi

Mingguan Wanita boleh diikuti juga di telegram :
https://t.me/bangkitwanitaMW

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita