Kalau Mak Mak Sayang “RAHIM’ Buatlah Pemeriksaan 6 Bulan Sekali, Jangan Beri Alasan Malu Kat Doktor Lelaki

Mak-mak jangan ambil mudah dengan pemeriksaan ultrasound untuk kesan tanda cyst pada ovari. Sekurang-kurangnya 6 bulan sekali kena buat pemeriksaan di klinik sakit puan atau hospital. Alasan malu dekat doktor lelaki itu, memang tak boleh pakai.

Nasihat daripada Hazira Azmi, pesakit yang pernah disahkan alami cyst ini patut mak-mak ambil peduli. Jangan fikir kita bebas bergerak, kita sihat. Sebabnya sakit-sakit dalaman ini bukannya boleh tengok dengan mata kasar. Kena buat pemeriksaan baru nampak keputusannya.

Lepas Setahun Cyst Tumbuh Balik

3 tahun lepas aku operate buang cyst. Lepas 1 tahun cyst tumbuh balik. So buat checkup 6 bulan sekali. Tuppp aku stop pergi checkup, kononnya sihat la teww.

Okey petang tadi buat checkup setelah sekian lama tak bertemu dengan ultrasound. Okey ini hasilnya. Sembang punya sembang dengan Doktor macam kita sembang dengan kawan.

Dengar ni nasihat aku. Korang tak nak dengar lantaklah. Kalau sayangkan rahim tu. Sila baca dan hadam.

1. Jangan makan apa-apa suppliment termasuk pil putih pil kecut jerawat dan whatever jenis suppliment. NEVER girls ! Dalam badan kita dah ada estrogen. ( rasanya macam aku dengar estrogen ). Makan lagi supplement menambahkan estrogen dan boleh mengaktifkan hormon. Ingat cyst ni asal dia dari hormon.
2. Jangan minum soya. Nasib baik aku bukan peminat soya.
3. Kurangkan makan ayam.
4. Banyakkan makan ikan dan sayur . Ikan Parang tak boleh makan.
5. Amalkan pemakanan yang sihat
6. NO FAST FOOD
7. NO makanan dalam Tin ( tuna, sardin etc )
8. NO STRESS

Agar RAHIM Sihat! Tolong Buat Pemeriksaan 6 Bulan Sekali

Please checkup at least 6 bulan sekali. Jangan kau berani nak bagi alasan, ala malu la. Kalau kena dengan Doktor laki macam mana. Jawab aku ” Abah kau! Malu konon “.

Dah memang realiti Doktor O&G ni banyak lelaki, terima je la. Aku dari dulu Doktor laki yang check. Kau ingat tak malu? Tapi nak buat macam mana. Hakak redho jela. Nasib tadi Doktor perempuan yang check.

IKLAN

Tak payah berangan nak makan ubat kurus, ubat cantik. Hatta ada KKM sekalipun. Mudah sungguh orang kita percaya dengan KKM tu. Ntah betul ke tidak. Heh!

 

Kalau Mak Mak Sayang “RAHIM’ Buatlah Pemeriksaan 6 Bulan Sekali, Jangan Beri Alasan Malu Kat Doktor Lelaki

Tip Untuk Yang First Timer Nak Buat Pemeriksaan Ultrasound

Ini tip untuk 1st time check up.

IKLAN

1. Korang boleh pergi mana-mana klinik sakit puan. Bagitau je nak scan. Nanti kalau Doktor detect ada cyst atau apa-apa penyakit, dia akan refer terus ke hospital.

2. Simptom-simptom tak semua sama setiap orang. Yang saya rasa ada something keras dalam perut dan rasa tak selesa. So kalau tanda-tanda macam ni ada, anda boleh pergi checkup.

3. Kos operation government murah je. Saya punya 3 tahun lepas RM300 je. Yang tu half gov. Swasta beribu.

IKLAN

4. Cyst dah buang, kemungkinan tumbuh balik. Then cek balik korang punya keturunan ada tak yang sejarah kanser rahim, fibroid atau penyakit wanita. Kalau ada beware. Penyakit keturunan pun salah satu sebab. Macam saya.

5. Avoid any supplement. No need. Dapatkan nasihat doktor dulu sebelum nak consume apa-apa. Rahim orang perempuan sangat sensitif gais.

6. Doakan semua dikurniakan kesihatan yang baik-baik saja.

7. Jangan stress.

8. Segala penyakit Allah yang bagi. Penawar pun Allah yang bagi. So banyakkan berdoa. Jangan lagha sangat k gais.

Sumber/Foto : Hariza Azmi