Untuk pengetahuan pembaca khususnya wanita, pengambilan produk pemutih dan kolagen secara berlebihan sebenarnya dapat memberi kesan sampaingan kepada fungsi hati dan buah pinggang.

Jaga-jaga dan jangan terlalu taksub jika tidak mahu fungsi kedua organ penting dalam tubuh ini terjejas! Ikuti soal jawab serta penjelasan lanjut bersama Pakar Perubatan Am dan Nefrologi (buah pinggang), Dr Darren Lee Kian Guan.

Adakah Makanan Tambahan Yang Tidak Baik Untuk Buah Pinggang?

Dr Darren Lee Kian Guan menjelaskan secara umumnya semua makanan tambahan herba atau pemakanan membawa potensi risiko kesan sampingan kepada buah pinggang yang merupakan organ penapisan utama dalam badan kita.

Ada jenis makanan tambahan disediakan dengan bahan-bahan yang berbeza. Dan ada juga yang tidak mungkin dikawal selia oleh Kementerian Kesihatan Malaysia.
Banyak ulasan telah menunjukkan persatuan makanan tambahan dengan bukti kecederaan buah pinggang, ketidakseimbangan elektrolit atau penyakit batu. Sama ada dari bahan itu sendiri atau interaksi herba-dadah dengan mencampurkan beberapa bahan-bahan sama sekali.

IKLAN

Apakah Yang Boleh Merosakkan Buah Pinggang?

Jelas Dr Darren Lee lagi, selama bertahun-tahun, asid aristolochic telah dikenal pasti untuk menjadi sangat toksik kepada buah pinggang dan karsinogenik juga. Bahan-bahan botani tertentu atau ubat tradisional mengandungi atau boleh dicampur dengan asid aristolochic.

Pencemaran makanan tambahan dengan logam berat seperti merkuri, arsenik atau plumbum juga boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang yang ketara. Oleh itu, ia sentiasa baik untuk memeriksa dengan doktor anda mengenai makanan tambahan anda.

IKLAN

Jangan terlalu mudah mencuba pelbagai makanan tambahan di pasaran kerana harganya yang murah atau mahal. Ia tak menjamin bahawa anda boleh menjadi putih dalam hanya beberapa hari.

Selain yang dinyatakan di atas, ubat-ubatan penting yang berpotensi boleh menjejaskan fungsi buah pinggang termasuk ubat penahan sakit (di bawah kumpulan ubat bukan steroid anti-radang, NSAIDs) dan antibiotik tertentu (contohnya aminoglycosides).

IKLAN

Pengamal perubatan biasanya akan menentukan fungsi buah pinggang anda sebelum menetapkan ubat-ubatan ini, dan ia adalah penting untuk memberitahu doktor anda jika anda telah berkurangan fungsi buah pinggang atau mempunyai risiko penyakit buah pinggang.

Apakah Tip Yang Terbaik Untuk Buah Pinggang Sihat?

Jelas Dr Darren Lee, tidak ada istilah “supplemen tambahan khusus untuk buah pinggang” setakat ini. Untuk mengekalkan buah pinggang yang sihat, tips terbaik adalah seperti berikut:

1-Hidup gaya hidup yang aktif dan sihat dengan senaman yang kerap;
2-Makan makanan yang seimbang dengan garam rendah, rendah lemak, rendah gula dan serat kaya
3-Memantau tekanan darah, gula darah dan indeks jisim badan (BMI)
4-Jangan merokok
5-Minum air yang mencukupi (1.5 hingga 2 liter sehari untuk gaya hidup normal)
6-Elakkan ubat penahan sakit (NSAIDs) over-the-counter
7-Lakukan pemeriksaan tahunan buah pinggang terutamanya jika pada risiko penyakit buah pinggang.