aurat

Wanita tak boleh pandang remeh tentang aurat. Andai tak malu pada diri sendiri pun, tolonglah malu kepada Pencipta di bulan yang mulia ini.

Dan sebelum melangkah keluar dari rumah, lihat lah diri di depan cermin seketika. Adakah pakaian itu cukup melegakan mata orang lain yang memandang?

Jangan kata cukuplah jaga kubur masing-masing, sebab ini teguran ‘manis’ untuk ke syurga bersama-sama. Nah, cuba baiki apa yang silap sebelum ini melalui perkongsian Puan Intan Dzulkefli ini tentang aurat.

Aurat Ketika Keluar Solat

Wahai muslimat, andainya kehadiranmu ke masjid untuk solat tarawih berjemaah itu dengan memakai pakaian yang tidak patuh syariat, memakai kain tanpa ada seluar panjang di dalam, tanpa stokin, aurat kaki-lengan terdedah sewaktu melintas kawasan muslimin, kemudian apabila naik motor tersingkap kain menampakkan aurat betis hingga tersipu pak imam mengalihkan pandangan,

Maka sebenarnya, lebih afdal kalian bersolat di rumah kerana bimbang kebaikan dan pahala ibadah kalian ‘disapu bersih’ oleh kejahilan dan terlepas pandang kalian dalam hal yang wajib.

IKLAN

Menutup aurat, menjaga maruah diri kalian adalah hal wajib yang sangat berat. Jangan sekali ambil mudah.

Islam tak pernah menghalang keterlibatan wanita di tempat awam, tetapi wajib menjaga batasan, menutup segala pintu aib dan fitnah. Sekiranya kalian tidak mampu, eloklah duduk diam-diam di rumah.

Aurat Di Tempat Awam

Begitu juga dengan pergi ke tempat awam yang ramai muslimin seperti di bazar dan pasar Ramadan. Jika tak mampu menjaga aurat, menghindari wangian yang terlalu menusuk dan memelihara maruah sebaiknya tunggu sahajalah bapa atau suami pulang ke rumah, pesan sahajalah apa menu yang berkenan di hati kepada mereka.

IKLAN

Wanita, pesanan ini kerana sayang. Mungkin silap suami tidak tegur, bapa tidak tegur kerana malas hendak bertengkar dengan wanita-wanita mereka yang degil dan jahil.

Kita ini jangan cakap kita dah tua, dah beranak berderet maka, tiada siapa pandang. Maka, kita bermudah-mudah dengan hal menjaga aurat.

IKLAN

Nanti Amalan Puasa Sia-sia

Tudung singkat, baju ketat, seluar menampakkan bentuk kaki, stokin tidak dipakai, yang hamil ke tempat awam dengan aurat bentuk perut terlalu menonjol. Astaghfirullah. Semua dosa ini dikhuatiri hanya akan menjadikan amalan puasa kita yang berpenat lelah itu sia-sia.

Wahai diri…

Sekiranya kita tak malu dengan manusia, malulah kepada Allah. Malulah kenapa dalam bulan mulia syaitan diikat pun kita masih tak mampu mentaati syariatNya?

Ya Allah, ampuni kejahilan dan kedegilan kami.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI