Kahwin, bukan macam dalam filem 2 jam, bahagia dan romantik sepanjang masa. Hakikat sebenar, banyak dugaan dan cabaran yang perlu dihadapi untuk kekal bersama.

Bukan hanya dugaan dari segi wang ringgit, miskin kaya, curang dan sebagainya tapi kena tahu tangggungjawab pada pasangan dan anak-anak. Dalam filem 2 jam, dah tentu-tentu hanya sekelumit sahaja sedihnya tapi selebihnya pada kebahgiaan dan kekayaan yang ditunjukkan.

Jangna fikir kahwin hanya untuk seronok semata-mata Hilang keseronokan, terus nak bercerai berai. Fikirkan tentang anak dan ahli keluarga. Inilah antara pesanan Normaliza Mahadi buat pasangan yang bakal berkahwin dan telah berkahwin.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini : Hubungan Renggang Lebih Banyak MAKAN HATI, Perkahwinan Bertahan Atas Dasar TANGGUNGJAWAB Sahaja!

“Jodoh Katanya”, 30 Tahun Kahwin Suami Ceraikan Isteri, Buatlah Tuntutan Mut’ah Mula Hidup Baru!

Filem 2 Jam Hanya Tunjuk Bahagia

Dalam perkahwinan, ADA MASANYA:

IKLAN

Bahagia dan senyum sampai ke telinga.
Bergaduh sampai rumah macam nak runtuh.
Ribut datang dengan goncangan pelakon tambahan.
Mak mentua datang bertandang dan tinggalkan sedikit kesan.
Mak sendiri beri sedikit pandangan dan menantu pun tersenget hati sambil memendam.

ADA MASANYA:
Rasa nak lari tinggalkan anak tinggalkan pasangan.
Macam menyesal tapi tak boleh nak patah balik ke belakang.
Rasa macam beruntungnya kahwin dengan pasangan.
Rasa apasal lah macam ni kehidupan.

Ada MASANYA:
Duit tak cukup nak makan jauh sekali nak berjalan-jalan.
Bila tengok anak rasa berbaloi hutang perkahwinan.
Rasa romantik macam dalam dunia perfileman.
Ada masa basah lenjun dua orang sebab naik motor dalam hujan. Berhenti kat traffic light nampak ada pasangan acah-acah romantik dalam kereta padahal tak jadi kahwin in the future.

Begitulah alam perkahwinan, banyak suka dan banyak jugak duka.

Bertahan Sebab Tanggungjawab

Orang bertahan bukan sebab harta tapi sebab tanggungjawab antara satu sama lain. Sebab sayang anak dan mahu anak ada mak ayah. Sebab dah janji pada diri akan bersama dalam duka dan suka.

IKLAN

Dalam filem cinta tu 2 jam aje. Dia tak tunjuk anak berak pukul 3 pagi. Dia tak tunjuk anak melalak tak henti-henti Dia tak tunjuk korek tabung sebab nak beli nasi. Dia pun tak tunjuk waktu gaji selesai dalam masa sehari.

Realiti tak sama dengan fantasi.

Kepada yang dah berkahwin, doalah perkahwinan kalian sampai ke jannah.
Kepada yang belum berkahwin, ada masanya jodoh tiada itu adalah Rahmah.
Kepada yang nak sangat berkahwin, mohonlah kepada Allah.
Kepada yang tengah dalam proses penceraian, moga Allah yang memegang hati manusia menunjukan jalan yang betul dan benar.

 

IKLAN

Mingguan Wanita : Betul sangat. Inilah yang dilalui oleh setiap pasangan yang berkahwin. Cabaran dugaan inilah yang menjadikan rumahtangga bertahan dan kekal hingga ke jannah.

Sumber: Normaliza Mahadi

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita