Jumpa Daun Kari Dalam Makanan, Jangan Pula Dibuang, Nanti Terlepas Khasiatnya!

Daun kari biasanya kita guna sebagai penyedap masakan. Oleh itu jika anda terjumpa daun kari dalam makanan, jangan pula dibuang. Nanti terlepas khasiatnya!

okok kari dikenali secara saintifiknya sebagai Murraya koenigii Spreng dan tergolong dalam keluarga Rutaceae ini turut mempunyai manfaat untuk tujuan perubatan.

Nutrien utama yang terdapat dalam daun kari adalah karbohidrat, tenaga, serat, kalsium, fosfor, zat besi, magnesium, tembaga, dan mineral.

Ia juga mengandungi pelbagai vitamin seperti asam nikotinik, vitamin C, vitamin A, vitamin B, vitamin E, antioksidan, sterol tumbuhan, asam amino, glikosida, dan flavonoid. Dikatakan daun kari hampir tidak ada lemak (0.1 g setiap 100 g).

Kebaikan Daun Kari Untuk Tujuan Perubatan

1-Melindungi Hati

Hati anda berperanan besar dalam proses pencernaan dan perlu dilindungi dari serangan radikal bebas, serta serangan virus dan bakteria yang dapat menyebabkan jangkitan.

Penyelidikan pada daun kari menunjukkan bahawa tanin dan alkaloid karbazol yang terdapat di dalam daun  kari menunjukkan sifat pelindung hepato yang baik. Ia juga dikatakan mampu membantu melindungi hati dari pelbagai penyakit seperti hepatitis dan sirosis.

2-Baik Untuk Penglihatan

Daun kari mengandungi banyak vitamin A dan baik untuk penglihatan. Vitamin A mengandungi karotenoid yang melindungi kornea, permukaan mata. Kekurangan vitamin A boleh menyebabkan kebutaan malam, pembentukan awan di depan mata dan bahkan  dalam beberapa kes, kehilangan penglihatan.

3-Sifat Anti diabetes

Mungkin salah satu manfaat kesihatan terbesar daun kari adalah penggunaannya dalam kawalan diabetes. Penyelidikan yang dilakukan oleh Jabatan Biokimia dan Biologi Molekul di University of Madras, Chennai menunjukkan bahawa sifat antihiperglikemik daun bermanfaat dalam mengawal kadar glukosa darah pada tikus diabetes.

4-Perlindungan Gastrousus

Penggunaan daun kari dianjurkan sebagai penawar masalah gastrointestinal dalam perubatan Ayurveda. Salah satu kegunaan penting daun kari adalah sifat penjulap ringannya. Anda boleh membuat jus daun kari dan tambah jus limau nipis di dalamnya. Minum untuk mengurangkan masalah pencernaan.

IKLAN

Jumpa Daun Kari Dalam Makanan, Jangan Pula Dibuang, Nanti Terlepas Khasiatnya!

5-Menurunkan Tahap Kolesterol

Daun kari juga dikatakan mampu mengurangkan kadar LDL atau kolesterol jahat. Kajian yang dilakukan di Jabatan Biokimia di University of Kerala, India menunjukkan bahawa daun kari berpotensi untuk menurunkan kadar kolesterol LDL.

6-Melawan Jangkitan

Penyelidikan mengenai daun kari telah menunjukkan bahawa ia dikatakan berkesan untuk melawan jangkitan bakteria dan kulat kerana adanya alkaloid karbazol. Sebatian ini diketahui mempunyai sifat antibakteria, antiradang, dan antibarah. Ekstrak daun dari tanaman dapat dibandingkan dengan ubat antibiotik arus perdana yang popular.

7- Sembuhkan Luka

Daun kari juga dikatakan mampu membantu dalam penjagaan kulit. Jus atau pes daun dapat digunakan untuk luka terbakar, luka, lebam, kerengsaan kulit, dan gigitan serangga.

8- Menurunkan Berat badan

Alkaloid Carbazole yang terdapat dalam daun kari dikatakan berfungsi melawan kenaikan berat badan dan membantu mengatur kadar kolesterol dalam badan. Oleh itu, daun kari dapat dimakan untuk membantu menurunkan berat badan. Untuk meningkatkan penggunaannya, anda boleh mengunyah daun kari kering atau menambahkan daun kari segar atau kering ke dalam makanan anda. Minum jus daun kari bersama dengan diet yang sihat dan bersenam secara berkala untuk menurunkan berat badan dengan lebih cepat.

IKLAN

9-Kurangkan Tekanan

Minyak pati daun kari dikatakan mampu membantu mengurangkan tekanan dengan berkesan. Ini mungkin kerana kesan menenangkan bau daun kari. Kajian menunjukkan bahawa menyedut linalool mampu membantu mengurangkan tekanan, kegelisahan dan kemurungan.

Satu kajian penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Food Chemistry telah menunjukkan bahawa daun kari merupakan sumber antioksidan yang baik. Kehadiran pelbagai vitamin seperti vitamin A, B, C, dan E membantu mengurangkan tekanan oksidatif dan aktiviti pembersihan radikal bebas.

10-Penjagaan Rambut

Daun kari dipercayai dapat membantu menguatkan akar rambut. Serbuk daun kari kering yang dicampurkan dengan minyak boleh disapu pada rambut anda. Pes dari daun kari juga boleh diaplikasikan secara topikal untuk melambatkan proses uban.

Peringatan: Kandungan ini adalah nasihat memberikan maklumat generik sahaja. Ini sama sekali bukan pengganti pendapat perubatan yang berkelayakan. Sentiasa berjumpa pakar atau doktor anda sendiri untuk maklumat lebih lanjut.

Sumber:

IKLAN

madhavuniversity.edu.in

www.ndtv.com

www.organicfacts.net

Baca ini juga:

perempuan-boleh-makan-bayam-brazil-tetapi-jangan-terlalu-banyak-sebabnya

biji-selasih-tinggi-serat-mineral-perut-kenyang-usus-sentiasa-sihat