jogging

Macam-macam cara yang boleh diamalkan untuk nampak awet mudah sentiasa, termasuklah sanggup mencuba amalan yang boleh dianggap ‘menyeksakan’ diri. Sanggup kah kita berjogging dan berenang tanpa memakai apa-apa pakaian di kawasan bersalji? Mungkin idea ini dianggap ‘gila’ dan di luar kewarasan fikiran, namun ada wanita yang sanggup melakukannya.

Model wanita dari Ukraine ini mempunyai cara unik untuk beriadah pada setiap hujung minggu.Inna Vladimirskaya, 32, tanpa memakai seurat benang mendakwa dia akan berjogging tanpa memakai seurat benang di kawasan bersalji yang mencatat suhu -9 darjah Celsius sebelum berenang di sungai Dnieper di Kiev.

9 Tahun Jadi Amalan

Menurut Vladimirskaya, dia telah melakukan ritual aneh itu selama sembilan tahun dan turut ditemani suaminya kerana wanita itu percaya suhu sejuk dapat menyihatkan tubuhnya serta salah satu rahsia awet muda.

IKLAN

“Saya akan melakukan ‘aktiviti’ ini pada setiap pagi Ahad. Perbuatan berendam dalam air sejuk boleh melancarkan aliran darah ke organ dalaman dan mengaktifkan peredaran darah yang dapat membantu memecahkan lemak serta menguatkan otot,” ujarnya.

Jogging & Berenang Tanpa Seurat Benang Di Kawasan Bersalji, Dipercayai Rahsia Untuk Awet Muda

IKLAN

Jelas wanita itu lagi, ia juga dapat mengurangkan kesakitan pada otot dan sendi serta meremajakan kulitnya kerana bekalan oksigen meningkat.

IKLAN

“Walrus (mamalia seperti anjing laut) sentiasa kelihatan muda kerana ia banyak menghabiskan masa dalam air sejuk. Manusia boleh menggunakan kaedah yang sama jika ia sanggup berbuat demikian.

“Saya akan memastikan tidak berada terlalu lama dalam air sejuk tersebut. Saya akan mengeringkan tubuh dengan cepat dan terus menaiki kereta,” jelasnya lagi.

Bukan kata nak nak berjogging musim salji, musim hujan pun tak sanggup keluar rumah, kesejukan, tarik selimut tidur atas katil.

Sumber: Sinar Harian & Daily Mail

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI