“Jika Rasa Tindakan Saya Salah, Beranilah Khabarkan Tarikh Sebenar Pernikahan Kedua Itu” Mamazie. Itulah antara luahan ibu kepada penyanyi Shila Amzah dan juga bekas isteri kepada penyanyi dan pelakon era 1980-an, Datuk ND Lala, Fauziah Sarman atau lebih mesra dipanggil Mamazie.

Wanita kuat itu turut menyatakan dirinya sudah lama ‘move on’ dengan apa yang sudah Allah tentukan dalam hidupnya. Terbaru menerusi perkongsian di laman sosialnya, Mamazie menyatakan dirinya sudah lama berasa tertipu dengan bekas suaminya itu.

“Jika Rasa Tindakan Saya Salah, Beranilah Khabarkan Tarikh Sebenar Pernikahan Kedua Itu”

“Seorang wanita istimewanya terlahir dengan sifat punya emosi – dan dengan emosi inilah wanita kuat untuk menjadi apa sahaja, baik yang punya suami, yang ada anak-anak atau mereka yang ditakdirkan Allah untuk hidup sendirian.

“Saya sendiri tidak pernah merasa diri saya kuat untuk mendepani apa yang terjadi dalam fasa hidup saya sebagai isteri dan ibu – kerana mungkin berpuluh tahun hidup saya fokus untuk suami dan anak-anak. Itu pun mujurlah Allah menganugerahkan saya anak yang mencari rezeki di bidang seni sejak usianya kanak-kanak – jadi itu menjadi asbab untuk saya lebih melihat ‘dunia’ dan minda saya menjadi lebih ‘terbuka’ dengan perangai manusia.

“Saya menulis kali ini bukan untuk terus mendedahkan aib peribadi saya tetapi ada banyak perkara seakan perlu saya jelaskan. Ada yang merasakan saya tidak boleh move on dengan apa yang sudah Allah tulis untuk saya – sedangkan jiwa saya sangat tenang secara total.

“Apakah meluah rasa tanda orang itu ‘meroyan’ dan tidak menerima kenyataan?

“Saya sangat bersyukur dilepaskan mengikut undang-undang agama, saya dikatakan pernah mengugut dan mendesak untuk diceraikan.

“Saya merasakan apakah tidak cukup lagi penipuan yang sudah bertahun-tahun saya dengar? Apakah kalau kalian di tempat saya, adakah hanya akan tersenyum? Atau mungkin terus sahaja redha bila tahu rumahtangga yang dijaga selama 34 tahun hingga punya 2 orang cucu ‘diusik’ oleh seorang perempuan yang pernah saya layan dengan sangat baik?

“Bertahun lamanya pelbagai cerita sampai ke telinga saya tetapi saya menafikan sehinggalah Allah ‘mengirim’ kisah panjang berkaitan isu kereta yang membabitkan anak lelaki kami – di situlah terbongkar segalanya dengan bukti yang membuka mata dan jiwa saya yang selama ini tertipu dengan lakonan yang dibuat.

“Apa perasaan kalian melihat bukti yang sahlah suami saya ketika itu sudah bernikah dengan perempuan yang pernah sama-sama kami anggap seperti anak?

“Ketika itulah fikiran saya seakan ‘mengimbau kembali’ bentuk layanan buruk yang saya dan anak-anak terima yang berubah secara jelas – rupanya dalam diam sudah menduakan saya.

IKLAN

“Jika Rasa Tindakan Saya Salah, Beranilah Khabarkan Tarikh Sebenar Pernikahan Kedua Itu” Mamazie

Takkan Tarik Balik Gelaran Penyondol

“Bertepuk sebelah tangan takkan berbunyi. Saya takkan Tarik balik gelaran PENYONDOL untuk budak ni. Kalau bukan PENYONDOL Nak panggil apa ye?!

“Jika rasa tindakan saya yang salah, beranilah khabarkan kepada semua tarikh sebenar pernikahan kedua itu.

“1 April lepas Bekas suami saya beri tahu depan anak saya dia baru bernikah dec 2022 tahun lepas. Adik ipar saya diipoh bagi tahu Abangnya perkenalkan bahawa budak itu isteri ke 2 pada 2019.

“Isteri baru bekas suami saya pulak kata pada kawannya di Kedah mereka dah 8 tahun bernikah. “Perjanjian perkahwinan tak boleh daftar kat Malaysia dan tak boleh ada anak”.

“Selepas anak saya ambik kereta di Kedah satu demi satu Allah bongkar – saya mendapat banyak info mengenai ini. Bayangkan apa rasanya bila tahu pernikahan ini sudah terjadi lebih lapan tahun lalu – jadi selama tempoh itu saya masih menjalankan tanggungjawab sebagai isteri semampu saya tanpa mencurigai apa-apa – apakah ini semua masih salah saya?

IKLAN

“Tipulah kalau saya tidak merasa sedih tetapi masa sudah merawat jiwa saya secara total – lebih lagi anak-anak sangat memahami keadaan saya.

“Allah datangkan pada saya ramai insan-insan baik yang tidak mampu untuk saya balas budi baik mereka. Jujur, mereka yang tidak punya kaitan darah dengan saya ini lebih kerap bertanya khabar, sedaya upaya mengisi masa saya kerana ‘bimbang’ saya terlalu bersedih.

“Tapi, jujur rasa sedih itu sudah tiada dalam jiwa saya. Saya juga tidak berdendam dan mengharapkan bekas suami saya berjaya mencapai bahagia yang didambakan. Alhamdullilah, untuk 34 tahun ini saya sudah menjaga nama baik suami saya sehingga hak saya dipijak-pijak seperti ini.

“Semoga Allah terus memberikan saya kekuatan dan ketenangan.

“Terima kasih untuk anak-anak – Shila, Syafiq, Syahir dan Syada yang sentiasa ada untuk Mak. Terima kasih cucu-cucu saya yang menceriakan saya. Terima kasih Allah membuka mata dan jiwa saya untuk melihat 1001 penipuan dan penganiayaan yang dilakukan selama ini.

“Alhamdullilah untuk rasa bahagia hari ini. Aamiinn.” luah Mamazie.

IKLAN

“Jika Rasa Tindakan Saya Salah, Beranilah Khabarkan Tarikh Sebenar Pernikahan Kedua Itu” Mamazie“Jika Rasa Tindakan Saya Salah, Beranilah Khabarkan Tarikh Sebenar Pernikahan Kedua Itu” Mamazie

 

“Jika Rasa Tindakan Saya Salah, Beranilah Khabarkan Tarikh Sebenar Pernikahan Kedua Itu” Mamazie “Jika Rasa Tindakan Saya Salah, Beranilah Khabarkan Tarikh Sebenar Pernikahan Kedua Itu” Mamazie

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fauziah Sarman (@mamazie68)

Mingguan Wanita: Sabar ya Mamazie, insyaAllah ada rahmat yang Allah nak tunjukkan. 

Mesti Baca: Perkahwinan 34 Tahun Berakhir, Isteri Dakwa ND Lala Maklum Lafaz Cerai Melalui WhatsApp
Baca Lagi Di Sini: Shila Amzah Titip Rasa Sedih Pemergian Bakal Mentua, “Lagi Seminggu Je Mak Majlis Ubai & Sha…”
Artikel Menarik:Ibu Shila Amzah Dedah Pengalaman Rumahtangga Disondol BFF Anak Sendiri, “Penuh Drama & Penipuan”

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

Sumber : Instagram Mamazie68