Jangan Simbah ‘Racun Cinta’ Dalam Rumah Tangga

Cinta bukan sahaja dimiliki oleh kalangan orang muda, malah juga orang tua. Justeru, kita biasa dengar kisah orang tua dah berumur lebih 60 tahun yang bernikah dengan pilihan hati masing-masing. Begitulah juga dengan orang muda. Kita biasa dengar anak lelaki dan perempuan yang bernikah seawal umur 18 tahun.

Cinta adalah fitrah. Tanpanya jiwa gundah. Kekuatan cinta itulah yang menggerakkan seseorang untuk mengurat, menjelaskan perasaan hingga berjaya ke jinjang pelamin.

Asas Cinta Suci

Cinta adalah seni. Tanpa ilmu seni bercinta, matlamat hidup seseorang itu akan menjadi kabur. Perkara lagho (maksiat) boleh mudah muncul. Jika terjebak noda, akan diselimutilah diri dengan dosa.

IKLAN
Jangan Simbah ‘Racun Cinta’ Dalam Rumah Tangga
Dr Ahmad Kamal

Menurut Dr. Ahmad Kamal Ariffin, pakar Kaunseling Keluarga, cinta juga boleh menjadi buta. Sebaliknya, jika cinta tumbuh dengan kembang boleh dikaitkan dengan hubungan antara lelaki dan perempuan adalah:

1. Niatnya
2.Tanggungjawab
3. Empati
4. Pengorbanan
5. Perjuangan
6. Kesetiaan
7. Keilmuan

IKLAN

Trait Racun Cinta

Cinta yang dibina dengan niat yang suci akan kekal hingga ke syurga. Sebaliknya, cinta akan gagal dipertahankan hingga ke akhir hayat disebabkan tujuh perkara iaitu:
1.Kecurangan
2. Kemiskinan
3. Kekeliruan
4. Kemarahan
5. Keegoan
6. Kekecewaan
7. Kezaliman

IKLAN

Cinta mudah disebut namun sukar dipertahankan dan diperkukuhkan. Ia memerlukan ilmu, kefahaman dan penghayatan amal. Jika cinta tidak dibina dengan iman dan amal, maka rosaklah akhlak ummah.

Sebab itulah, banyak berlaku kes wanita dianiaya, anak dibuang, kes dera, kes bunuh, lelaki murung dan masalah sosial. Analoginya, cinta tanpa nilai agama mengakibatkan pelbagai penyakit tubuh, berbelanja tanpa beringat menjemput masalah kebajikan asasi keluarga terabai dan hidup tanpa ikut dan laksana perintah Allah mengundang permusuhan sesama pasangan suami isteri. Begitulah pentingnya hidup bersyariat, cinta tumbuh bersemarak seiring kembang tumbuhnya pahala kendiri dan keharmonian rumah tangga.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI