Jangan paksa anak belajar. Ada mak ayah dah tak sabar untuk hantar anak ke sekolah. Dengan harapan, anak dapat belajar dengan cepat dan skill pengetahuan setanding dengan anak-anak lain.

Namun, tak semua anak boleh terima dan pada usianya yang masih kecil dalam lingkungan 3 tahun, 4 tahun dan 5 tahun yang masih lagi dalam proses bermain-main.

Tak salah pun nak hantar anak ke sekolah tapi jangan paksa anak belajar. Biarlah dia belajar sambil bermain supaya tidaklah dia stres. Paling takut, dia cepat bosan bila sudah tiba masa untuk dia betul-betul belajar pada usianya.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Jangan Paksa Anak Belajar Terlalu Awal Dari Usia, Bimbang Hilang Minat, Biarkan Natural

Nak Anak Berjaya Dalam Akademik. Paksa Anak Tidur Awal, Bukan Biasakan Tidur Lewat

Jangan Paksa nak belajar, Fasa Bermain

Dalam perkongsian Normaliza Mahadi ada betulnya. Tak perlulah mak ayah risau anak tak pandai atau tak tahu, nanti esok-esok pandailah dia.

Pendapat peribadi saya sebagai mak

IKLAN

Umur 5 tahun mungkin terlalu awal nak dihantar ke sekolah. Terutamanya untuk anak-anak yang tidak pernah disediakan untuk berpisah dari ibunya. Anak yang tidak pernah dilatih berjauhan dan berdikari. Anak yang memang sepanjang masa berkepit sama ada dengan ibu atau bapa.

Sebenarnya umur 6 tahun pun hantar sekolah main-main aje. Apa halnya budak 6 tahun kena buat homework?

Jika tujuan hantar anak ke sekolah untuk belajar berkawan dan bersosial maka ini banyak jalan lain lagi. Ibubapa kena luangkan masa bawa anak ke taman permainan atau ke tempat lain untuk anak belajar

1. Tegur kawan
2. Berkongsi
3. Bertolak ansur
4. Mendengar arahan
5. Terima kekecewaan (bila kawan tak nak share mainan mereka atau sebagainya)
6. Menghargai kawan seperti ucap selamat tinggal dan beritahu kawan jumpa lagi nanti

Layan Ikut Kemampuan

Takut anak tak tahu membaca?

Saya tak layan anak ikut umur. Saya layan anak ikut kemampuan. Jika umur 7 tahun masih tak tahu baca. Tak tahulah. Jika pandai baca, Alhamdullilah.

IKLAN

Sebab saya melihat bagaimana anak-anak ini akan mengejar kawannya yang lain nanti. Dan tiba masanya mereka akan sama sahaja sama ada pandai membaca lebih awal atau lewat.

Fokus UTAMA anak umur 5 dan 6 tahun (jika anak adalah seperti kanak-kanak yang standard) adalah mentauhidkan Allah dan solat.

Supaya umur 7 tahun solatnya tip top. Dan umur 10 tahun solatnya sudah menjadi darah daging dan automatik tahu bila masuk waktu.

Jangan dera perasaan anak yang belum sedia ditinggalkan di sekolah. Jangan siksa perasaan mereka. Elakkan anak mempunyai trauma tentang sekolah. Kerana anak akan berada di sekolah selama 11 tahun. Bagilah mereka memandang sekolah sebagai satu institusi menimba ilmu bukan tempat yang menyedihkan.

Anak yang tidak dihantar lagi ke sekolah boleh dikendong sambil tanamkan aqidah sunah. Terangkan mengenai Allah itu satu. Tadabur AlQuran dengan anak. Bagitahu anak hidup ini semuanya bergantung kepada Allah.

IKLAN

Yang penting Allah. Dan Allahlah segalanya.

Mingguan Wanita : Betul sangat. Biarlah anak lalui zaman kanak-kanaknya dengan bahagia dan gembira. Insya Allah, nanti pandailah dia.

Sumber: Normaliza Mahadi

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI