Jangan Bergurau Dan Main-Main Dengan Talak, Suami Isteri Hadam Betul-Betul!

Jangan bergurau bab Talak ye! Talak perkara serius. JANGAN sampai ada yang menyesal seumur hidup kerana tak ambil berat soal ini.

Akhir-akhir ini, saya kerap terima soalan-soalan mudah mengenai talak atau cerai. Antaranya: “Suami saya lafaz menceraikan saya dengan talak tiga tapi katanya dia tak ada niat pun nak ceraikan saya. Dia lafaz cerai masa tengah marah. Jatuhkah talak?”

Ada kes: “Saya cuma taip dalam SMS saja, tak ada niat pun nak ceraikan dia.” Sedangkan ayat tertera di dalam SMS ialah: “Saya (nama suami) menceraikan isteri saya (nama isteri) dengan talak satu.”

Jangan Bergurau, Talak Berlaku Dan Sah!

Hakikatnya, dalam kedua-dua kes disebut di atas, talak telah berlaku. Talak dari segi bahasa bererti melepaskan ikatan. Dari segi syarak ialah melepaskan ikatan perkahwinan dengan menggunakan lafaz talak atau seumpamanya.

Seumpamanya yang saya dimaksudkan di sini ialah perkataan yang membawa maksud jelas sebagai talak mengikut bahasa pertuturan masing-masing contohnya cerai di dalam Bahasa Melayu dan ‘divorce’ di dalam Bahasa Inggeris serta lain-lain perkataan yang serupa. Firman Allah SWT yang bermaksud: “Cerai (talak) itu dua kali, selepas itu peganglah isteri kamu (rujuk dan kekallah) dengan cara yang baik atau lepaskanlah dengan cara yang baik.”- surah al-Baqarah ayat 229.

Talak akan berlaku apabila cukup rukun dan syaratnya. Panjang pula kalau saya nak ceritakan di sini jadi tolong rujuk kepada modul pra perkahwinan yang anda dan pasangan hadiri sebelum pernikahan dulu.

Baca artikel lain di sini:

Lelaki Ini Talakkan Isteri Tapi akhirnya Kekasih Hati Hilangkan Diri

IKLAN

https://www.instagram.com/mingguanwanita/

Jangan Bergurau Dan Main-Main Dengan Talak, Suami Isteri Hadam Betul-Betul!

Jangan Guna Alasan 

Fokus saya dalam perbincangan kali ini ialah mengenai faktor kerelaan atau keterpaksaan yang sering dijadikan alasan serta bentuk lafaz talak yang diucapkan.

 Keterpaksaan yang tidak menjatuhkan talak hanya jika paksaan tersebut meletakkan si suami dalam keadaan membahayakan keselamatan nyawanya sendiri atau nyawa si isteri. Jika paksaan seorang isteri yang mendesak dan terus mendesak agar dirinya diceraikan tanpa melibatkan keselamatan nyawa dan si suami melafazkan cerai tersebut, maka talak tetap jatuh dan dikira sabit.

Talak Dengan Lafaz Soreh

Syarat lafaz ialah perlu ada lafaz atau perkataan yang menunjukkan talak. Lafaz talak terbahagi kepada dua iaitu pertama: lafaz soreh (terang) iaitu yang diucapkan dengan terang dan jelas membawa maksud talak tak kira apa pun penggunaan bahasanya. Contohnya suami melafazkan: “Aku ceraikan engkau talak satu” atau  “I divorce you” atau yang seumpamanya.

Talak dengan lafaz yang seperti ini akan jatuh walaupun tanpa niat. Merangkumi lafaz yang diluahkan melalui SMS atau e-mel atau sekadar tulisan tangan; andai perkataan yang digunakan jelas bermaksud talak, niat tidak perlu dinafikan lagi. Mustahil tiada lintasan di hati untuk menyebut atau menaip atau menulis lafaz talak tersebut andai tiada niat!

IKLAN

Lafaz Kinayah

Lafaz kedua ialah lafaz kinayah atau kiasan iaitu cerai yang dilafazkan menggunakan bahasa sindiran contohnya suami berkata: “Engkau haram atas diriku” atau “Pergilah balik ke rumah emak bapak kamu”. Bila suami menggunakan lafaz sebegini, niat suami ketika melafazkan perkataan tersebut diambil kira. Jika suami berniat untuk cerai atau talak, maka jatuhlah talak. Sebaliknya jika suami tidak berniat menceraikan, talak tidak akan jatuh.

Berdasarkan kes yang diemelkan kepada saya, lafaz yang disebut ialah “aku akan ceraikan hang talak 3”. Berdasarkan syarat lafaz, jelas sekali talak masih belum jatuh sebab suami menggunakan perkataan ‘akan’.

Belum Berlaku

Semua sedia maklum, perkataan ‘akan’ membawa maksud belum berlaku atau belum dibuat. Analogi mudah, seseorang mengucapkan ‘saya akan makan’, dia sekadar meluahkan hasrat untuk makan tetapi belum makan. Bererti, dalam kes ini, ada kemungkinan si suami akan menceraikan isteri dengan talak tiga tetapi masih belum menceraikan isterinya tika perkataan itu disebut.

Termasuk juga lafaz taklik atau menggantungkan syarat tertentu yang jika syarat berlaku, talak akan jatuh. Lafaz taklik jika soreh, tak boleh ditarik balik atau dibatalkan.

Jangan Risau, Rujuk Mahkamah

Saya ulangi: talak akan jatuh hanya dengan perkataan yang jelas dan terang membawa maksud cerai. Sekiranya anda berdepan dengan suami yang mengucapkan lafaz kinayah seperti yang saya jelaskan tadi, cepatlah mengadu ke pejabat agama, akan ada pihak yang akan membantu anda mendapatkan kesahihan lafaz tersebut.

IKLAN

Undang-undang menetapkan talak hanya boleh diucapkan di Mahkamah Syariah. Namun bukan bererti talak tidak jatuh jika diucap bukan di Mahkamah Syariah. Bagi mereka yang berdepan kes ucapan talak bukan di Mahkamah Syariah, daftarkan kes anda di Mahkamah Syariah berdekatan bagi mendapatkan pengesahan lafaz cerai.

Andai keliru, mohon untuk ke Mahkamah Syariah untuk pengesahan biar status perkahwinan anda disahkan. Jangan sampai meneruskan hubungan dalam keadaan berzina!

Sumber: Suzana Ghazali, Perunding Psikologi Keluarga Dan Guaman Syarie

Jangan lupa follow kami di:

Facebook Mingguan wanita

Twitter Mingguan Wanita

Instagram Mingguan wanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI