Teryata bukan mudah menjaga inner peace. Kadang-kadang mak-mak seolah tidak memikirkan sesuatu berkara, namun dalam tak sedar kita fikirkan jua. Sudahnya hati jadi tidak tenteram seterusnya terganggu emosi.

Sesungguhnya setiap orang miliki cara yang tersendiri menjaga inner peace. Oleh itu jangan bandingkan diri sendiri dengan orang lain, jadi ini adalah salah satu caranya menjaga inner peace.

Ikuti perkongsian Puan Siti Suryani Yaakop dan fahami apa yang dia cuba sampaikan:

Menjaga inner peace…

Pertama, usah bagi nasihat pada seseorang kecuali saat dia minta. Menasihati ketika orang hendak dengar ilmu. Menasihati masa orang tak sedia mendengar; bebel. Lepas bebel kita pula naik marah.

Kedua, hendak bangkang apa-apa, cukuplah dua kali saja. Supaya sekurang-kurangnya orang tahu kita pun ada pandangan dan prinsip kita sendiri. Banyak kali cakap sakit jiwa dibuatnya. Lagi-lagi dengan orang yang otak dia tak duduk berdekatan dengan telinga.

Ketiga, terutama sekali jangan bercakap banyak masa marah. Jauh. Diam. Sampai kita tenang semula. Kalau sudah jadi panjang-panjang, berhenti. Marah ini tidak akan pernah elok akibat dia. Nanti yang menyesal, kita juga.

Baca Juga Di sini:

Mudahnya Nak Bagi Rezeki Suami Melimpah Ruah, JAGA HATI Dan Hargailah Isteri

Isteri Tak Kisah Terima Lelaki Anak Emak, Paling Penting Suami Pandai Jaga Hatinya

Selisih Faham Ipar Duai Dan Biras, Makan Hati Bertahun-tahun Sebab Nak Jaga Hati

Jangan Banyak Berkecil Hati

Seterusnya, kena faham satu perkara. Bukan semua orang baik pada kita itu baik dengan kita. Bukan semua orang tak tunjuk baik pada kita itu tidak baik dengan kita. Faham benda ni, senang cerita. Jangan banyak sangat berkecil hati. Nanti hati susah nak jadi besar.

IKLAN

Selain itu juga, akan sentiasa ada orang tak suka kita dalam hidup ni. Kadang kita tak buat apa pun pada dia. Kadang tak kenal pun dia. Mudah saja. Biarkan. Bukan dia bagi kita makan.

Di samping itu, selagi namanya bincang, tone suara sentiasa rendah dan terjaga. Kalau sudah tinggi suara, itu gaduh namanya. Setiap benda pasti ada cara diselesaikan. Dengan baik. Dan baik-baik. Kalau dah tinggi suara, bukan dah tu. Jauh dulu.

Kita ni kalau buat baik 10 kali, orang tak kata. Buat salah sekali, 10 kali orang mengata. Terangkan. Sekali saja. Cukup. Nak kata juga, takpa. Fahamkanlah diri kita. Dia itu kan memang manusia. Kalau kambing senang. Tak cakap apa.

Abaikan Perkara Yang Tak Penting

Jangan komen untuk benda picisan yang kita tak tahu menahu dan tak penting diambil tahu. Kadang benda langsung kita tak payah sibuk inilah yang paling sibuk kita nak buat sibuk.

Jangan lupa, hormat diri kita untuk dihormati. Pandangan pertama orang pada kita sangat penting. Kalau kita tak jaga, susah nak baiki lagi di lain masa. Ini bukan pasal fake atau tak fake. Ini pasal adab.

Tidak ada benda lebih penting dalam dunia ini lebih dari famili. Tidak berbaloi bawa segala negativiti masuk dalam rumah sebab famili kita tak buat salah. Tinggalkan semuanya di luar pintu sebelum tapak kaki masuk melangkah.

Jangan Bandingkan Diri Sendiri Dengan Orang Lain

Akhir sekali, jangan bandingkan diri dengan orang lain. Setiap orang ada kehendak dan identiti berbeza. Ciptalah identiti kita sendiri di tapak dan puncak yang sepatutnya.

IKLAN

Siti Suryani Yaakop

#kaknis

MW: Sebaiknya hargailah hidup ini sebaiknya, tidak perlu bermusuhan atau bersengketa.

Sumber: Puan Siti Suryani Yaakop

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirsasi dan lain-lain. Klik link ini untuk menyertainya:  https://t.me/bangkitwanitaMW

Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral. Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

IKLAN

Apa yang menarik kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini. Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.

Jangan Bandingkan Diri Sendiri Dengan Orang Lain, Salah Satu Caranya Menjaga Inner Peace

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

Jangan Bandingkan Diri Sendiri Dengan Orang Lain, Salah Satu Caranya Menjaga Inner Peace

Buat Aneka Kuih Frozen. Confirm sedap, laku keras. Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 10 Julai dan 24 Jukai 2021. Peserta diberi tunjuk ajur menyediakan beberapa jenis makanan sejuk beku yang laris di pasraan seperti donut, samosa, pizza dan banyak lagi. Sila klik pautan ini untuk pendaftaran  //toko.ideaktiv.com/product/buat-aneka-kuih-frozen-confirm-sedap-laku-keras/

Jangan Bandingkan Diri Sendiri Dengan Orang Lain, Salah Satu Caranya Menjaga Inner Peace

 

Wajib Join, Latihan Penyediaan Makanan. Ambil tahu dos and don’ts pada 25 Mei dan 19 Ogos. Peserta boleh memilih salah satu sesi yang diadakan pada tarikh tersebut. Kursus ini banyak membantu peserta yang terlibat dalam perniagaan makanan mengetahui perkara-perkara yang harus dielakkan semasa menyediakan makanan untuk pelanggan. Sila klik pautan ini untuk pendaftaran //toko.ideaktiv.com/product/wajib-join-latihan-penyediaan-makanan/ 

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita – https://www.facebook.com/mingguanwanita/
Instagram Mingguan Wanita – https://www.instagram.com/mingguanwanita/
Twitter Mingguan Wanita – https://twitter.com/MingguanWanita
Telegram : https://t.me/bangkitwanitaMW
Youtube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

 

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI