Asal IKHLAS Rajin Ke Dapur Masak, Tiada Periuk Cast Iron Pun Takpe

Asal nampak je periuk canggih lalu dekat wall, mulalah hati tu berdetak-detak. Selagi tak dapat, selagi tulah belek satu persatu ‘brand’ tu sampai puas. Akhirnya, bila memasak, tetap guna periuk belanga yang ada dekat dapur sendiri juga.

Diam-diam, lemah lembut pujuk suami belikan. Tak dapat hari ini, esok cuba lagi. Sampailah berjaya. Selagi tak berjaya, selagi itulah dok berangan nak kan periuk canggih idaman.

Sebenarnya mak-mak, dalam bab memasak untuk keluarga ini. Tanpa periuk canggih manggih pun kita masih boleh sediakan hidangan sedap untuk anak-anak dan juga suami. Prinsipnya mudah. Macam yang dikongsikan penulis buku masakan, penulis masakan dan personal chef, Sue M Arukin ini, tak cukup peralatan pun tak apa. Guna saja apa yang ada di dapur.

Pesanan selebihnya, boleh hadamkan sendiri.

Sapu kapur makan, kuali berkerak licin berkilat tak perlu susah payah sental.

Tiada Periuk Cast Iron, Kalau Rajin Ke Dapur Masak Penuh Ikhlas..

Asal IKHLAS Rajin Ke Dapur Masak, Tiada Periuk Cast Iron Pun Takpe

IKLAN

Kau ada pressure/multi cooker paling canggih dan mahal pun tak guna kalau malas nak masak. Beli segala periuk/kuali cast iron mahal lagi berjenama pun takde maknanya kalau kau masih rajin makan/tapau di kedai. Almari penuh koleksi pinggan mangkuk jenama antarabangsa sekalipun tak memberi apa-apa erti kalau hanya dijadikan perhiasan.

Tak perlu jadi chef pun, kau masih boleh jadi kebanggaan dan kesayangan keluarga kalau rajin ke dapur masak dengan penuh ikhlas. Kalau tak pandai tak apa, janji rajin. Tak cukup peralatan pun tak apa, guna saja apa yang ada di dapur.

Kau jangan terpengaruh sangat dengan segala peralatan yang asyik lalu-lalang di media social sampai bergaduh suami-isteri pasal nak beli benda-benda tu. Sampai merajuk buat muka kat suami sebab tak dibelikan benda-benda tu yang dicanangkan oleh penjual boleh membantu kau kat dapur.

Adik, kakak sekalian; segala gajet tu hanya membantu sedikit saja, selebihnya diri sendiri. Ubahlah mind set. Kalau ada duit tak apa, beli lah apa jenama sekali pun gajet dapur yang kau nak. Jangan sampai benda-benda ni jadi punca kau menjeruk hati ya! Kau pakailah dapur kayu pun ok, periuk tanah pun tak apa. Asal jangan guna periuk api!

IKLAN

*cooking is simple, don’t complicate it!

MW : Betulkan! Memasak itu mudah saja sebenarnya. Guna periuk kuali lejen dalam rumah tu pun boleh menjadi, kalau betul cara dan tekniknya.

Sumber/Foto : Sue M Arukin

IKLAN

Bangkit Wanita Mingguan Wanita

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirsasi dan lain-lain. Klik link ini untuk menyertainya:  https://t.me/bangkitwanitaMW

Tudiaaaaaaa..antara webinar yang sedang berlangsung. Nak daftar sebagai peserta boleh ke :

https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-bangkit-wanita-capai-4-angka-bisnes-mobile-spa/
https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-bangkit-wanita-tak-susah-pun-buat-duit-kencang-bisnes-di-shopee/

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita – https://www.facebook.com/mingguanwanita/
Instagram Mingguan Wanita – https://www.instagram.com/mingguanwanita/
Twitter Mingguan Wanita – https://twitter.com/MingguanWanita