Sepatutnya jadi orang tua biarlah adil dalam mendengar aduan anak dan menantu, jangan dengar sebelah pihak sahaja. Kemudian menangkan anak sendiri walaupun sedar anak sendiri miliki banyak kesilapan.

Mungkin hari ini hari menantu menemui jalan buntu dalam perkahwinan bersama anak mak, ayah. Mana tahu, lima tahun atau sepuluh tahun kemudian anak perempuan sendiri pula berdepan masalah yang sama.

Ketika itu, barulah nak tersedar, jangan pula menyesal. Ikuti perkongsian Peguam Syarie, Puan Rabiatul Adawiyah Ramli ini dan fahami apa yang disampaikan:

Jadi Orang Tua Biarlah Adil Mendengar Aduan Anak Menantu

Sebelum hendak backup atau menyebelahi anak lelaki melebihi menantu perempuan, kena fikir dulu yang mak,ayah ada anak perempuan atau tidak, paling tidak pun fikirlah kalau-kalau ada cucu perempuan ke, anak saudara perempuan.

Bukan apa, takut-takut akan terkena perkara yang sama dari mak mertuanya nanti.

Sebab banyak sangat aduan dan kes-kes punca retak rumah tangga ini daripada keluarga mertua. Sayang anak tak kena tempat sampai sanggup percaya kata-kata anak tu bulat-bulat.

Baca Juga Di sini: 

Baik, BURUK Tinggal Bersama Mertua, Bergantung 100 Peratus Pada Sikap, Layanan Mertua

Mertua Jangan Salahkan Menantu Sahaja, Selidik Dulu Perangai Anak Sendiri Selepas Berumah Tangga

IKLAN

Suami Ada Hidup Senang & Ditatang, Bila Tiada, Mertua Berubah Sekelip Mata

Mertua Jangan Dengar Sebelah Pihak

Sepatutnya jadi orang tua ini, jadi pendamai,
Sebab nak adakan keturunan yang ramai,
Bukannya tepuk amai-amai.

Jadi orang tua ni biar jadi orang yang adil dalam mendengar keluhan dan aduan dari anak, menantu. Bukannya dengar sebelah pihak melulu.

Jadi Orang Tua Biarlah Adil Mendengar Aduan Anak Menantu, Jangan Dengar Sebelah Pihak

Cari Jalan Penyelesaian

Bila sudah dengar keluhan dan aduan itu, siasat betul ke tidak, lepas siasat cari jalan penyelesaian bukannya lepas tangan lepas bagi hentaman.

Sebab itulah dalam seksyen 47(5)(6) Enakmen undang-undang Keluarga islam Selangor memberi keutamaan kepada saudara karib kepada pihak-pihak untuk dilantik sebagai Jawatankuasa Pendamai untuk mendamaikan.

IKLAN

Ini tidak. Sudahlah tidak ada usaha mendamaikan apatah lagi nak ambil inisiatif tegur dan ajar anak sendiri, difitnah pula diputarbelitkan pula fakta masa bicara.

Anak Perlu Dididik Hingga Akhir Hayat

Apa sudah jadi.
Nasihat saya, anak ini bukan hanya perlu dididik dari alam rahim, tapi perlu dididik dan diajar sehingga akhir hayat.

Sebagai anak pula relakanlah hati tu untuk diajar dan dididik kalau tak mampu nak mengajar dan mendidik anak isteri. Ego buang tepi barulah keluarga yang dibina kekal hingga syurga yang tertinggi.

Mingguan Wanita : Sepatutnya orang tua haruslah menjadi pendengar yang baik, seterusnya beri saranan dan nasihat agar rumah tangga yang terbina dapat diselamatkan. Bukannya menambah luka dan bara dalam rumah tangga anak, menantu.

Sumber: Puan Rabiatul Adawiyah Ramli

IKLAN

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirsasi dan lain-lain. Klik link ini untuk menyertainya:  https://t.me/bangkitwanitaMW

Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral. Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

Apa yang menarik kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini. Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.

Jadi Orang Tua Biarlah Adil Mendengar Aduan Anak Menantu, Jangan Dengar Sebelah Pihak

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

Jadi Orang Tua Biarlah Adil Mendengar Aduan Anak Menantu, Jangan Dengar Sebelah Pihak

Buat Aneka Kuih Frozen. Confirm sedap, laku keras. Dibuka pada 24 Julai 2021. Peserta diberi tunjuk ajar menyediakan beberapa jenis makanan sejuk beku yang laris di pasraan seperti donut, samosa, pizza dan banyak lagi. Sila klik pautan ini untuk pendaftaran  //toko.ideaktiv.com/product/buat-aneka-kuih-frozen-confirm-sedap-laku-keras/

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita – https://www.facebook.com/mingguanwanita/
Instagram Mingguan Wanita – https://www.instagram.com/mingguanwanita/
Twitter Mingguan Wanita – https://twitter.com/MingguanWanita
Telegram : https://t.me/bangkitwanitaMW
Youtube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial