Dalam hidup rumah tangga, tunjang utama yang perlu ada dalam hubungan suami isteri adalah kefahaman.. Terutamanya kefahaman tentang AQIDAH

Sesetengah orang merasakan isu yang sering dikaitkan tentang REZEKI terhalang sebab sakiti isteri. Sebenarnya, perkara ini perlu diperhalusi dan difahami kerana ia berkaitan dengan pegangan dan kefahaman..

Hati ISTERI yang sakit itu menjadi TANGGUNGJAWAB si suami agar tidak membiarkan HATI ISTERI yang SAKIT itu terbiar sehingga mampu mengundang murka Ilahi.. Suami wajib bertanggungjawab ke atas HATI ISTERI.. agar tidak ada PENYAKIT HATI.. jika mahu REZEKI MENGALIR xhenti henti..

Ikuti perkongsian daripada ustaz Farid Abu Auliya.

بسم الله الرحمن الرحيم

Hakikatnya REZEKI itu mutlak pada ALLAH YG MEMILIKI SIFAT AR RAZZAK..
Tiada sabit pada manusia sifat MELAPANGKAN dan MENYEMPITKAN rezeki kerana

MANUSIA. Hak Allah utk melapangkan dan menyempitkan mengikut kehendakNya.

ٱللَّهُ يَبۡسُطُ ٱلرِّزۡقَ لِمَن يَشَآءُ وَيَقۡدِرُۚ وَفَرِحُواْ بِٱلۡحَيَوٰةِ ٱلدُّنۡيَا وَمَا ٱلۡحَيَوٰةُ ٱلدُّنۡيَا فِي ٱلۡأٓخِرَةِ إِلَّا مَتَٰعٞ

Allah memewahkan rezeki bagi sesiapa yang dikehendakiNya, dan Ia juga yang menyempitkannya. Dan mereka (yang ingkar): bergembira dengan kehidupan dunia, sedang kehidupan dunia itu tidak lain, hanyalah kesenangan yang kecil dan tidak, kekal berbanding dengan kesenangan hari akhirat.
-Sura Ar-Ra’d, Ayah 26

IKLAN

قُلۡ إِنَّ رَبِّي يَبۡسُطُ ٱلرِّزۡقَ لِمَن يَشَآءُ وَيَقۡدِرُ وَلَٰكِنَّ أَكۡثَرَ ٱلنَّاسِ لَا يَعۡلَمُونَ

Katakanlah (wahai Muhammad): “Sesungguhnya Tuhanku memewahkan rezeki bagi sesiapa yang dikehendakiNya, dan Dia juga yang menyempitkan (bagi sesiapa yang dikehendakiNya); akan tetapi kebanyakan manusia tidak mengetahui (hakikat itu).
-Sura Saba’, Ayah 36

Adapun yg memberi statement jaga HATI ISTERI utk LAPANG REZEKI perlu di perhalusi..ada berbaur nafsu krn hakikatnya bukan hati yg dijaga tetapi PERASAAN isteri..yg berkata pula hanya ada SORANG JE ISTERI dan diri nya lah satu satunya ISTERI yg suami nya ada.. Maka mulalah PERASAN pun dtg menyangkakan lapang rezeki sbb setia DENGAN ISTERI YG ADA..

ini adalah fahaman BATIL.. Malah yg dilihat REZEKI itu nmpk lapang pada sudut HARTA.. RUMAH BESAR.. KERETA MEWAH.. maka ini adalah satu fahaman yg menyongsang..
REZEKI bukan diukur dengan HARTA.. ttp diukur dgn PAHALA yg mana PAHALA itu merujuk kepada JIWA.. jiwa yg BAHAGIA.. itulah yg banyak PAHALA..

مَنۡ عَمِلَ سَيِّئَةٗ فَلَا يُجۡزَىٰٓ إِلَّا مِثۡلَهَاۖ وَمَنۡ عَمِلَ صَٰلِحٗا مِّن ذَكَرٍ أَوۡ أُنثَىٰ وَهُوَ مُؤۡمِنٞ فَأُوْلَٰٓئِكَ يَدۡخُلُونَ ٱلۡجَنَّةَ يُرۡزَقُونَ فِيهَا بِغَيۡرِ حِسَابٖ

“Sesiapa yang mengerjakan sesuatu perbuatan jahat maka ia tidak dibalas melainkan dengan kejahatan yang sebanding dengannya; dan sesiapa yang mengerjakan amal soleh – dari lelaki atau perempuan – sedang ia beriman, maka mereka itu akan masuk Syurga; mereka beroleh rezeki di dalam Syurga itu dengan tidak dihitung.
-Sura Ghafir, Ayah 40

IKLAN

jiwa yg BAHAGIA berbeza dgn PERASAAN YG GEMBIRA..
Jiwa berteraskan KEBENARAN

Gembira hnya berteraskan keadaan dan kebendaan.. Kata2 pujian, kata yg membuai2.. Janji manis yg ditaburkan..

Walaubagaimanapun..

SAKIT HATI itu boleh juga memberi kesan kpd ALLAH nak bagi rezeki.. Kenapa ADA KESAN.. kerana SAKIT HATI itu adalah kerana HATI YANG SAKIT..
HATI yg SAKIT itu adalah kerana ADANYA DOSA..
DOSA adalah menjadi ASBAB terhalangnya REZEKI.

وَأَمَّآ إِذَا مَا ٱبۡتَلَىٰهُ فَقَدَرَ عَلَيۡهِ رِزۡقَهُۥ فَيَقُولُ رَبِّيٓ أَهَٰنَنِ

IKLAN

Dan sebaliknya apabila ia diuji oleh Tuhannya, dengan disempitkan rezekinya, (ia tidak bersabar bahkan ia resah gelisah) serta merepek dengan katanya: “Tuhanku telah menghinakan daku!”
-Sura Al-Fajr, Ayah 16

Kesimpulan

Isteri YANG SAKIT HATI itu adalah isteri yg HATINYA SAKIT.. Hati yg SAKIT bukan sebab disakiti tetapi kerana KEJAHILAN DIRI SENDIRI yg mengundang MURKA ILAHI..

Begitu juga dgn SUAMI yg x puas HATI adalah krn HATINYA xpernah PUAS dgn AMAL yg IKHLAS juga akan mengundang murka Allah..

Isteri yg SENANG HATI adalah HATI nya yg telah dibersihkan daripada PENYAKIT PENYAKIT HATI..

IRI HASAD CEMBURU dan yg paling bahaya adalah SYIRIK DAN TAKABBUR.
Kerana itulah REZEKI terhalang

REZEKI yang SEBESAR BESARnya itu adalah mengenal ALLAH.. terhalang nya rezeki itu adalah apabila HATInya terhijab daripada mengenal Allah swt.
Wallahua’lam

MW: Kalau rasa rezeki susah nak dapat, cuba lihat dan musahabah diri apa yang telah kita lakukan pada isteri dan keluarga.

Sumber: Ustaz Farid Abu Auliya

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI