Isteri Nak Suami Faham Dirinya, Lelaki Pula Cuma Nak Orang Rumah Faham Kepantangannya

Kenapa dia tidak mahu faham?”. Itu adalah keluhan yang selalu berbisik di hati para isteri kepada suami masing-masing. Sudah tentu keluhan ini ada benarnya tetapi jangan fikir suami tidak pernah berbisik begitu kepada diri sendiri. Mereka juga mencari jawapan kenapa isteri tidak faham diri mereka?

Sebahagian besar daripada punca keadaan ini adalah di sebabkan kecacatan komunikasi antara suami dan isteri.

Anda mungkin pernah menjadi pelajar terbaik jurusan komunikasi semasa di Universiti. Namun ‘teori
komunikasi’ yang dipelajari dahulu sangat jauh berbeza dengan seni komunikasi dalam rumah tangga.

Semua orang tahu yang isteri perlu dibenarkan menyatakan perasaan pada suami dan isteri juga mesti berbesar hati apabila ditegur suami.

Namun itu tidak berlaku. Anda fikir selama ini anda tahu apa yang suami mahu tetapi semua tidak menjadi apabila anda bercakap-cakap dengan suami. Bagaimana anda boleh mengadu pada suami jika ada masalah sekiranya dia tidak suka dengan cara anda mengadu kepadanya? Ini bukan masalah kecil.

Sudah terlalu banyak rumah tangga runtuh kerana isu ini. Anda bimbang itu berlaku terhadap rumah tangga anda tetapi bagaimana cara untuk mengatasinya?

Jangan bimbang kerana itulah yang akan dikongsi dalam nota minggu ini.

10 Tip Atasi Jurang Ketaksefahaman Suami Isteri

1. Cara paling berkesan mengatasi masalah ini ialah dengan jangan memulakannya. Mencegah itu seribu kali lebih baik daripada mengubat.

IKLAN

2. Jika anda baru berumah tangga maka cepat-cepat belajar teknik menakluki hati suami dengan cara yang betul apabila bercakap-cakap dengan dia.

3. Bagaimana? Mungkin agak janggal pada mulanya tetapi biasakan memanggil suami bertuah itu dengan panggilan manja yang baik-baik.

4. Ringankan mulut meminta maaf jika dia menegur. Perkataan dan ayat meminta maaf itu adalah tindakan pencegahan terbaik untuk mengelakkan masalah yang lebih besar pada peringkat awal perkahwinan ini.

5. Amalkan bercakap dengan suami menggunakan bahasa dan nada suara yang lembut dan sopan. Suami pasti suka dan setiap kali dia suka, anda akan dapat pahala percuma.

IKLAN

Selain itu apabila anda bersuara sopan dengan suami, dia akan lebih mudah memberikan anda ruang untuk mengadu. Dia akan lebih percaya yang anda ikhlas dan akan memberikan perhatiannya.

Jika selama ini anda bercakap dengan suara keras menyatakan hak-hak anda maka jangan terkejut dia akan membalas dengan kuasa sepuluh kali lebih kuat.

6. Seni komunikasi dalam rumah tangga bukan sekadar bercakap dengan suara lembut dan sopan. Suami juga ada hak bercakap dan dia mahu kata-katanya diberi perhatian. Oleh itu apabila dia bercakap maka berikan sepenuh perhatian.

Jangan sesekali buat perkara lain seperti menyiang ikan atau menyidai kain semasa dia bercakap. Jangan hanya mengangguk kepala tanpa faham apa yang sebenarnya dia maksudkan. Ingat ! Dengar untuk faham.

IKLAN

Bukan dengar untuk membalas semula.

7. Anda mahu dia faham diri anda tetapi tidak pula mahu faham apa yang jadi kepantangannya. Apabila dia
bercakap jangan pandang ke tempat lain. Itu tanda anda tidak peduli.

8. Jangan pula tenung tepat dan tajam ke dalam matanya. Dia akan tafsirkan itu sebagai isyarat anda tidak takut kepadanya.

9. Letakkan suami melebihi segalanya dan itu akan memancarkan cahaya yang anda mahu memahami isi hatinya. Rutin yang serupa setiap hari boleh menimbulkan kebosanan tanpa sedar. Tidak banyak yang boleh
dilakukan apabila kita bosan termasuklah untuk faham hati budi pasangan kita.

10. Ada baiknya jika dalam seminggu, ada hari anda keluar berdua dengan suami dan habiskan masa bersama. Jika dulu masa bercinta selalu keluar minum berdua, kenapa tidak sekarang? Cari restoran yang selesa dan berbicaralah dengan suami tentang hal-hal yang perlu dia tahu tentang perasaan anda.

Suasana yang berbeza dari rumah memberikan dimensi baru dan pastikan anda dan suami boleh berkongsi dimensi yang sama untuk kebahagiaan masa depan.

Penulis : Dr Syed Yusainee Yahaya, Kaunselor Profesional, Relationship Coach yang juga kolumnis Nota Untuk Isteri di majalah Mingguan Wanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI