isteri kuat merungut

Alahai! Ada saja tak kena di mata anda. Anak-anak sepahkan rumah, anda merungut. Suami terlewat balik kerana jalan jem, anda merungut. Bahkan lori sampah lambat datang kutip sampah depan rumah pun anda merungut.

Pendek kata, ada saja rungutan dan keluhan yang keluar daripada bibir! Mungkin anda rasa tak ada salahnya kalau anda merungut, sekadar meluahkan isi hati. Tapi pernahkah anda terfikir sebagai suami, apa perasaan suami ada isteri yang kuat merungut? Tentu sakit telinga dan sakit hati mendengarnya.

Pening Kepala

Anda bayangkan diri anda di tempat suami. Balik kerja, dengar pula rungutan isteri. Suami mana yang tak pening kepala. Selagi boleh sabar, mungkin dia akan sabar, anggap ia sekadar rungutan isteri yang kepenatan seharian bekerja dan inginkan perhatian daripada suami. Tapi kalau mulut anda tak berhenti merungut, siapa boleh sabar. Jadi, sila kawal sikit ye.

Luahan Perasaan

Wanita memang gemar mempamerkan perasaan mereka dengan tindakan, termasuklah merungut itu dan ini. Mungkin ada sesuatu yang membuatkan anda tak puas hati dan rasa perlu luahkan perkara itu. Jadi anda merungut untuk mengurangkan perasaan itu. Kadangkala rungutan itu bukan meminta penyelesaian daripada suami pun. Sekadar nak puaskan hati anda saja. Kalau itu alasan yang diberikan, mungkin suami masih boleh ‘pekakkan’ telinga mendengar rungutan anda itu. Tapi hati-hati ye, jangan keterlaluan. Ingat, sabar suami ada batasnya.

IKLAN

Isteri Kuat Merungut, Mood Suami Ke Laut!

Cara Untuk Minta Sesuatu

Ada yang cakap, biasalah wanita memang kuat merungut. Tapi kena tengok juga apa yang asyik jadi bahan rungutan itu. Misalnya kalau anda merungut tentang kepayahan hidup yang perlu melakukan segala kerja rumah tanpa pembantu rumah sedangkan anda sedar suami tak mampu untuk sediakan pembantu rumah, agak-agak suami akan marah tak? Atau anda merungut tentang perabot rumah yang dah bertahun tak bertukar dan membandingkan dengan rumah jiran sebelah. Itu umpama ‘cara halus’ meluahkan keinginan pada suami.

Awas, rungutan sebegitu boleh porak-peranda rumah tangga. Bayangkan perasaan suami yang pasti rasa serba salah kerana sedar dia tak mampu menyediakan apa yang anda ingini.

IKLAN

Tak Mampu Ubah Apa-apa, Hentikan Saja

Katakan pada diri anda, kalau rungutan itu tak mampu mengubah apa-apa keadaan, tak ada gunanya asyik merungut saja. Daripada merungut, lebih baik cari jalan penyelesaian terhadap perkara yang membangkitkan rasa tak puas hati itu. Kalau anak sepahkan mainan, biarkan saja jika tak larat nak kemas. Tapi dalam masa sama, ajar dan didik anak-anak untuk kemas semula permainan selepas bermain.

Belajar Bersyukur

Tak elok jika asyik merungut dan mengeluh. Seolah-olah menyalahkan orang atau perkara lain sehingga terjadinya sesuatu yang tak kena di mata anda. Ia juga umpama tak tahu bersyukur. Bukankah Allah dah kata, jika kita bersyukur dan bertakwa, Allah akan tambahkan rezeki kita?

IKLAN

Adalah sangat penting bagi kita orang Islam untuk menjaga perkataan yang keluar daripada mulut kita kerana ia akan memberi kesan pada hati kita sendiri. Peliharalah hati kita daripada kerosakan kata-kata sendiri.

Dengan merungut, seolah-olah menunjukkan seseorang itu tidak bersyukur dan tidak dapat menerima masalah atau kesulitan yang dihadapinya walau pun perkara kecil dan remeh sahaja. Maka, ajar diri untuk sentiasa bersyukur.

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI